4 Φεβ 2015

Κοινή συνισταμένη η υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων

Κοινή συνισταμένη η υλοποίηση των αντιλαϊκών δεσμεύσεων

Δεν θέλω τώρα να σχολιάζω τα πάντα, όσα γράφονται κάθε μέρα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση επεξεργάζεται ακόμη τη θέση της. Αυτό είναι κάτι περισσότερο από κατανοητό, αν κοιτάξει κανείς εδώ και πόσο λίγες ημέρες έχει αναλάβει αυτή η κυβέρνηση», δήλωσε χτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, για το χρέος, ενώ ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μ. Ροτ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την παραίτηση της Ελλάδας απ' την «απαίτηση για "κούρεμα"» του χρέους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να εξασφαλίσει τη συναίνεση στην ΕΕ και προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει «να καθίσουμε μαζί, να μιλήσουμε μαζί και όχι ο ένας για τον άλλον».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, με τον οποίο συναντάται σήμερα ο Αλ. Τσίπρας, δήλωσε ότι όσοι κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες θα πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να λαμβάνουν υπόψη τους υπόλοιπους στην ΕΕ και τις πεποιθήσεις τους. Παραπέμποντας εξάλλου στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς (ότι «δεν περιμέναμε τις εκλογές στην Ελλάδα για να αλλάξουμε την πολιτική μας»), αναφέρθηκε στο περιβόητο «επενδυτικό σχέδιο» της Κομισιόν, ύψους 315 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης στην ΕΕ και τις αποφάσεις για «ευελιξία» του Συμφώνου Σταθερότητας: «Αυτά που έκανε η Κομισιόν έγιναν πριν από το δίδαγμα, που ορισμένοι λένε ότι πήραμε από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών», σημείωσε.
«Δεν δίνουμε χωρίς αντάλλαγμα»
Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, εμφανίστηκε να συνιστά στην Αθήνα να μην προσπαθήσει να φέρει το Παρίσι αντιμέτωπο με το Βερολίνο με θέμα το ελληνικό κρατικό χρέος. «Δεν υπάρχει λόγος να στρέφει κανείς τις χώρες της Ευρωζώνης τη μία εναντίον της άλλης, και ειδικά όχι τη Γαλλία και τη Γερμανία, διότι (...) μία λύση που βοηθά την Ελλάδα ενώ διασφαλίζει ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της θα πρέπει να περάσει από μία συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία», δήλωσε. Διευκρίνισε ότι η επαφή του με τον Γερμανό ομόλογό του, Β. Σόιμπλε, είναι στενότερη παρά ποτέ, «ώστε να αποφευχθούν παρανοήσεις ή εντάσεις».
Σε συνέντευξή του στο «Ρόιτερς», μία μέρα μετά τη συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο Μ. Σαπέν χαρακτήρισε «λογικό» το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή χρόνου για τη διαπραγμάτευση μίας «νέας συμφωνίας» με την ΕΕ, εάν διατυπωθεί γρήγορα και συνοδευτεί από ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο. «Αυτό το χρονοδιάγραμμα φαίνεται λογικό, εάν υπάρχει ένα μίνιμουμ πολιτικό πλαίσιο που διατυπώνεται σταδιακά. Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν μπορούν να προσφέρουν χωρίς να παίρνουν τίποτε σε αντάλλαγμα», είπε.
Ο Μ. Σαπέν δήλωσε ακόμα ότι η Ελλάδα δεν θα εξασφαλίσει ειδική μεταχείριση και πρέπει είτε να αποδεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, είτε να επιτύχει συμφωνία επί άλλου προγράμματος.
Τέλος, δεν άφησε ασχολίαστη τη δήλωση του Βρετανού υπουργού Οικονομικών, Τζ. Οσμπορν, ότι μία σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος θα εξελιχθεί γρήγορα στον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η Ευρωζώνη είναι πλέον καλύτερα εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει τέτοια θέματα από ό,τι όταν ξεκίνησε η ελληνική κρίση χρέους πριν από πέντε χρόνια. «Φοβάμαι ότι ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας δεν έχει αντιληφθεί καλά τις αλλαγές που έχουν έκτοτε πραγματοποιηθεί στην Ευρωζώνη», ανέφερε.
Η τρόικα πεθαίνει, ζήτω η μόνιμη εποπτεία...
Στο μεταξύ, ο Ε. Μπροκ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης της τρόικας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρχει «κάτι σαν τρόικα». Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε γερμανικό ραδιόφωνο δήλωσε: «Βραχυπρόθεσμα θα πρέπει να υπάρξει κάτι σαν την τρόικα, εάν θέλουμε να κρατήσουμε και το ΔΝΤ, από τη στιγμή που και το ΔΝΤ ανέλαβε ένα μέρος της χρηματοδότησης (...) Πιστεύω ότι οι υποχρεώσεις θα πρέπει να εκπληρωθούν (...) Να παραιτηθεί κανείς από προγράμματα και παράλληλα να ζητήσει μείωση του χρέους δεν γίνεται, διότι δεν πρόκειται να συμπράξουν οι αγορές και δεν θα υπάρξει η ανάλογη ευρεία υποστήριξη για να παρεμποδιστεί μια χρεοκοπία στην Ελλάδα (...) Το θέμα είναι εάν η Ελλάδα θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα το οποίο εμπεριέχει τα βασικά κομμάτια των σημερινών υποχρεώσεων και αν μπορεί η Ελλάδα να παρουσιάσει εναλλακτικές προτάσεις ώστε να βγει από την κρίση».
Σύμφωνα εξάλλου με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», η ΕΚΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την τρόικα. Το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η συζήτηση περί αποχώρησης αντανακλά ανησυχίες εντός της ΕΚΤ ότι τα μέτρα «ποσοτικής χαλάρωσης» που ανακοινώθηκαν τον περασμένο μήνα, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις συμφερόντων. «Η ΕΚΤ θα επωφεληθεί της ευκαιρίας για να εξέλθει», δήλωσε μια γερμανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με τη «Handelsblatt». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης πως το ΔΝΤ είναι πιθανό να εγκαταλείψει σύντομα την τρόικα, αφήνοντας σ' αυτήν μόνο την Κομισιόν. Προσθέτει μάλιστα πως ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εξετάζει ήδη ιδέες για ένα όργανο με περισσότερους δημοκρατικούς ελέγχους.
Κι ενώ απ' όλες τις πλευρές επιβεβαιώνεται ότι επί της ουσίας της αντιλαϊκής στρατηγικής της ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει, η ελληνική κυβέρνηση πανηγυρίζει για το διαφαινόμενο «τέλος της τρόικας». Δείχνοντας στο λαό το δέντρο και κρύβοντας το δάσος, κομπάζει ότι ο ξένος Τύπος μιλά για «μια αναμφισβήτητη νίκη» της...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ