4 Φεβ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μεγαλώνει ο αριθμός των νεκρών

Ενισχύονται οι δυνάμεις του ουκρανικού στρατού στην Ανατολή
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Αλλο ένα 24ωρο σφοδρών μαχών ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τους πολιτοφύλακες στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας πέρασε χτες με δεκάδες νεκρούς. Με βάση την επίσημη ανακοίνωση των υπηρεσιών του ΟΗΕ, οι νεκροί στις συγκρούσεις, από τον Απρίλη του 2014, έχουν φτάσει τους 5.358 (άμαχοι, στρατιώτες, πολιτοφύλακες), ενώ μόνο τις τελευταίες 3 βδομάδες έχουν σκοτωθεί 224 άμαχοι. Δεκαέξι άμαχοι σκοτώθηκαν στα περίχωρα της στρατηγικής σημασίας πόλης Ντεμπάλτσεβε, όπου σημειώνονται οι σφοδρότερες συγκρούσεις, ενώ έξι πολίτες σκοτώθηκαν στην πόλη του Ντονέτσκ και στα περίχωρά της και πέντε στην περιοχή του Λουγκάνσκ. Ο εκπρόσωπος του στρατού της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο, ανέφερε επίσης ότι 5 στρατιώτες σκοτώθηκαν και 27 τραυματίστηκαν στις μάχες στην περιοχή Ντεμπάλτσεβε, και διαβεβαίωσε ότι «παρά τους συνεχείς βομβαρδισμούς και τις επιθέσεις, το Ντεμπάλτσεβε παραμένει υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων».
Την ίδια ώρα, η πρόθεση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποστείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην κυβέρνηση του Κιέβου επανεξετάζεται καθώς υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα βρίσκεται αύριο στο Κίεβο για συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ, καθώς και οι σύμμαχοί τους επικεντρώνονται στην εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης για τον τερματισμό της κρίσης στην Ουκρανία, ωστόσο η κυβέρνηση εξετάζει παράλληλα ποικίλους τρόπους για την παροχή βοήθειας στο Κίεβο.
Την ερχόμενη Δευτέρα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα έχει συνάντηση στο Λευκό Οίκο με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, όπου το θέμα της Ουκρανίας και της στάσης απέναντι στη Ρωσία θα είναι από τα βασικά. Η γερμανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί να στείλει όπλα, προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί προς μια διπλωματική λύση. Ωστόσο είναι φανερό ότι η διασύνδεση των γερμανικών μονοπωλίων με τα αντίστοιχα ρωσικά, οι ζημιές που αυτά καταγράφουν είναι το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της στάσης.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν χτες ότι θα θέσουν περιοριστικά μέτρα από τον Μάρτη σε Ρώσους πολίτες στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν το έγγραφο αντίστοιχο του δελτίου ταυτότητας, αλλά θα απαιτείται διαβατήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ