14 Φεβ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες πριν την εκεχειρία

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες πριν την εκεχειρία

Ουκρανικά άρματα μάχης ενώ μετακινούνται, χτες, έξω από το Ντεμπάλτσεβε
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Ο προσωρινός συμβιβασμός, που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στο Μινσκ της Λευκορωσίας, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και τους ρωσόφωνους πολιτοφύλακες και επικυρώθηκε από την τετραμερή συνάντηση ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, και το Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, δε σηματοδότησε και τερματισμό των μαχών. Αλλωστε, η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προβλέπεται να ξεκινήσει τα ξημερώματα της Κυριακής και, όπως όλα δείχνουν, στο διάστημα αυτό και οι δύο πλευρές σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις θέσεις τους. Το σίγουρο πάντως είναι -όπως έχει φανεί και στο παρελθόν- ότι η εφαρμογή της συμφωνίας, που περιλαμβάνει παραχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, είναι πολύ δύσκολη. Και ο βασικός λόγος είναι ότι οι αιτίες που αιματοκυλιέται ο απλός λαός σε αυτή την ενδοαστική και ενδοϊμπεριαλιστική σύγκρουση, ανάμεσα σε ΕΕ - ΗΠΑ που στηρίζουν την κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών και την καπιταλιστική Ρωσία, είναι παρούσες. Είναι ο ανταγωνισμός για τον πλούτο και τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας, είναι η σύγκρουση μονοπωλιακών συμφερόντων για μερίδια αγοράς, για την ευρασιατική διεύρυνση της δράσης των μονοπωλίων, για το ποια καπιταλιστική συμμαχία θα βγει πιο κερδισμένη, χωρίς να σημαίνει ότι και στο δυτικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ υπάρχει ομοφωνία, αφού υπάρχουν αντιτιθέμενα συμφέροντα (π.χ., γερμανικά μονοπώλια κόντρα σε αμερικανικά).
Πάντως και χτες, τυπικά μια μέρα πριν την έναρξη της εκεχειρίας, σημειώνονταν σφοδρές μάχες γύρω από τη, στρατηγικής σημασίας, πόλη Ντεμπάλτσεβε, που είναι και σιδηροδρομικός κόμβος που ενώνει τις δύο πρωτεύουσες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών, αλλά και την πόλη Αρτεμίβσκ, επίσης στην ευρύτερη περιοχή στην επαρχία του Ντονέτσκ. Οι νεκροί από τις μάχες αναφέρονταν γύρω στους 15 (8 στρατιώτες, 7 άμαχοι και πολιτοφύλακες).
Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επαφές ανάμεσα στις κυβερνήσεις Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας και αύριο το βράδυ προγραμματίζεται τηλεφωνική επικοινωνία των τεσσάρων ηγετών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση
Την ίδια ώρα στην ΕΕ, που εξέτασε τη συμφωνία του Μινσκ για την Ουκρανία στην προχτεσινή Σύνοδο Κορυφής και επιφυλάχτηκε για περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία (ωστόσο ισχύουν οι υφιστάμενες), αρχίζουν να διατυπώνονται απόψεις για επανεξέταση και πιθανή άρση όλων των κυρώσεων. Αυτό, βέβαια, υπαγορεύεται από τα συμφέροντα μονοπωλιακών ομίλων που διακυβεύονται και το ζήτημα της Ενέργειας, κάτι που απασχόλησε και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που εξέφρασε την ελπίδα να επαναληφθούν οι τριμερείς συνομιλίες ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία αλλά, αναφερόμενος στη Ρωσία, σημείωσε «μόνο αν τα λόγια επιβεβαιωθούν στην πράξη μπορούμε να μιλήσουμε για άρση των κυρώσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ