14 Απρ 2015

Μνημόνια διαρκείας με τη «βούλα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας

Μνημόνια διαρκείας με τη «βούλα» της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας
...Και με τις ΗΠΑ σε ρόλο «τίμιου διαμεσολαβητή»...



«Στο διηνεκές» θα ματώνει ο λαός για ένα χρέος που δεν είναι δικό του, διαβεβαίωσε το ΔΝΤ ο Γ. Βαρουφάκης
«Στο διηνεκές» θα ματώνει ο λαός για ένα χρέος που δεν είναι δικό του, διαβεβαίωσε το ΔΝΤ ο Γ. Βαρουφάκης
Associated Press
Αποκαλυπτικό είναι το αντιλαϊκό σκηνικό που στήθηκε τις προάλλες στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, με τη σύμβουλο για θέματα εθνικής ασφαλείας του Προέδρου Μπ. Ομπάμα, Κάρολαϊν Ατκισον, τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Ν. Σιτς, καθώς και με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Σύμφωνα δε με διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, Αμερικανός αξιωματούχος κάλεσε την ελληνική πλευρά «να δεσμευθεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ώστε να οριστικοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες.
Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, κάνοντας τον απολογισμό των συναντήσεων (στις 5 και 6 Απρίλη), επισημαίνει τα παρακάτω:
Τονίζεται η «επιθυμία» της κυβέρνησης των ΗΠΑ «να παίζει το ρόλο του "τίμιου διαμεσολαβητή" (honest broker) ώστε να επιτευχθεί λύση το συντομότερο δυνατόν, πιέζοντας προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα μέρη της διαπραγμάτευσης».
  • «Η Ελλάδα σκοπεύει να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές στο διηνεκές», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης μετά τη συνάντησή του με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.
  • Την ίδια ώρα, καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί και τα κάθε είδους επικοινωνιακού χαρακτήρα τεχνάσματα, περί του υποτιθέμενου νέου ύφους της διαπραγμάτευσης. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι χαρακτηριστική η δήλωση από την Κρ. Λαγκάρντ, η οποία εστίασε στη «δέσμευση του υπουργού για τη βελτίωση της δυνατότητας των τεχνικών κλιμακίων να συνεργαστούν με τις αρχές με τη δέουσα επιμέλεια (due diligence) στην Αθήνα»...
  • «Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξήγησαν τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση Ομπάμα σε μια έντιμη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων/θεσμών», καθώς επίσης και στη «διατήρηση του ενιαίου της Ευρωζώνης». Είναι φανερό δηλαδή ότι και οι ΗΠΑ θέλουν την Ελλάδα ενταγμένη και προς «αξιοποίηση» στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.
Πολύ πιο αποτελεσματικές συζητήσεις
  • Η επικεφαλής του ΔΝΤ «εξήγησε διεξοδικά τη σημασία που έχει να κατανοηθούν από την ελληνική κυβέρνηση οι περιορισμοί του Ταμείου και να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπουν οι κανονισμοί του». Να σημειωθεί πως η «κατανόηση» και η χρηματοδοτική στήριξη είναι αναπόσπαστα δεμένα με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και με την εφαρμογή της δέσμης των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
  • Αποδίδοντας το κλίμα των συζητήσεων, το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως το ΔΝΤ είναι «διατεθειμένο να επιδείξει τη μέγιστη ευελιξία», ως προς τον τρόπο αξιολόγησης των μεταρρυθμιστικών και δημοσιονομικών προτάσεων της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά τη «διαδικασία», η συγκυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, δεσμεύθηκε για «πολύ πιο αποτελεσματικές συζητήσεις», τόσο στην «Ομάδα των Βρυξελλών» όσο και στο επίπεδο των «τεχνικών κλιμακίων» της Αθήνας, με στόχο, όπως είπε Γ. Βαρουφάκης, την «όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ολοκλήρωση των συνομιλιών». Μάλιστα, προκειμένου η συζήτηση να γίνει περισσότερο «αποτελεσματική», θα διεξαχθεί σε «θεματικές ενότητες», δηλαδή γύρω από τα καίρια ζητήματα, όπως τα Εργασιακά, τα δημοσιονομικά (κρατικά έσοδα - δαπάνες), οι ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ