10 Απρ 2015

Οι διακλαδώσεις του κεφαλαίου

Οι διακλαδώσεις του κεφαλαίου
Στη λίστα των ομιλητών στο φετινό ετήσιο συνέδριο του «Ινστιτούτου για τη Νέα Οικονομική Σκέψη» (Institute for New Economic Thinking) φιγουράρει και το όνομα του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη. Το εν λόγω ινστιτούτο αποτελεί ένα από τα «δημιουργήματα» του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή, γνωστού «γύπα» των χρηματαγορών, Τζορτζ Σόρος, ο οποίος πρόσφατα πόνταρε 50% - 50% στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Η ιστοσελίδα του Ινστιτούτου αναφέρει ότι στο φετινό συνέδριο, που διεξάγεται τις μέρες αυτές, στο Παρίσι, θα κυριαρχήσουν τα ζητήματα της ανισότητας, της οικονομικής αστάθειας και της διδασκαλίας των οικονομικών. Επίσης, ότι «ο καθηγητής Οικονομικών Τ. Πικετί, οι νομπελίστες Τζ. Στίγκλιτς και Τζ. Χέκμαν, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, και ο συνιδρυτής του Ινστιτούτου, Τζ. Σόρος, θα αναζητήσουν μαζί με εκατοντάδες ακαδημαϊκούς πώς η νέα οικονομική σκέψη μπορεί να υπηρετήσει καλύτερα την κοινωνία»...
***
Να υπενθυμίσουμε ορισμένες από τις δράσεις του μεγαλοεπιχειρηματία Τζ. Σόρος, όπως το χοντρό τζογάρισμα με την αγγλική στερλίνα και τα αστρονομικά κέρδη που αποκόμισε στις αρχές της δεκαετίας του '90, τις παρεμβάσεις του, ειδικά στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μέσω διαφόρων «φιλανθρωπικών δικτύων», των χρηματοδοτήσεων που χορηγεί σε διάφορα «ερευνητικά» ιδρύματα του κεφαλαίου, με διακλαδώσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Ενα μήνα νωρίτερα, ο Γ. Βαρουφάκης ήταν στο πάνελ των ομιλητών που διοργάνωσε στις Βρυξέλλες το «Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ των ΗΠΑ» (German Marshall Fund of the United States). Το εν λόγω «ευαγές» ίδρυμα στοχεύει στην ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, στο «πνεύμα του σχεδίου Μάρσαλ», όπως πληροφορεί η ιστοσελίδα του «Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού», που συμβάλλει στην έρευνα και την ανάλυση για τα ζητήματα της διατλαντικής συνεργασίας. Ανάμεσα σε άλλα, στηρίζει τα δίκτυα συνεργασίας στα Βαλκάνια («φιλανθρωπικά ιδρύματα», π.χ. Σόρος) και τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.
***
Η πολυπλόκαμη δράση και η χρηματοδότηση σε λεγόμενες Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) βρίσκονται πίσω από διάφορες «πορτοκαλί» και άλλης απόχρωσης «επαναστάσεις», όπως αυτή στα μέσα της περασμένης δεκαετίας στην Ουκρανία. Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε, από τη μια τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, να ρίχνει γέφυρες συνεργασίας με τη Ρωσία και από την άλλη τον Γ. Βαρουφάκη - την ίδια ακριβώς μέρα - να είναι επίσημος ομιλητής και συνδαιτυμόνας στο Ιδρυμα του Σόρος...
Μάλιστα, σε παλαιότερη συνέντευξή του (2012), ο Γ. Βαρουφάκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον Σόρος σημείωσε: «Δεν μπορώ να γνωρίζω τι παιχνίδια παίζει ο καθένας σε μια εποχή που όλες οι συναλλαγές στις αγορές χρήματος είναι ανώνυμες. Αυτό που ξέρω είναι το εξής: Ο Σόρος, από τότε που ξέσπασε η κρίση, το 2008, καταθέτει συνεχώς προτάσεις επίλυσής της οι οποίες, αν γίνουν αποδεκτές, θα βοηθήσουν τη χώρα μας (και βέβαια όλη την Ευρώπη) και θα μειώσουν τα κέρδη του»! Προφανώς, τέτοιου είδους είναι και οι προτάσεις που συζητήθηκαν τις προάλλες στο Ιδρυμα του εν λόγω μεγαλοεπιχειρηματία.
***
Αντίστοιχα «δίκτυα συνεργασίας» υπάρχουν και στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του ΕΛΙΑΜΕΠ, στους χορηγούς του οποίου φιγουράρουν δύο από τα ιδρύματα του Σόρος (Fund for an Open Society και German Marshall Fund). Να υπενθυμίσουμε ότι ο Τζ. Σόρος ήταν καλεσμένος στην Αθήνα (Απρίλης 2011) από τον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου με την παρουσία και του τότε υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.
Μάλιστα, η MKO Solidatrity Now, που αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα του Open Society Foundation, έχει αναλάβει το έργο της «φιλανθρωπίας» στην Ελλάδα με χορηγίες σε δήμους, (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) προκειμένου, υποτίθεται, να διευκολύνουν τη διαχείριση της «ανθρωπιστικής κρίσης».
Τα πάρε - δώσε του κεφαλαίου, μαζί και οι κολεγιές των κάθε είδους διαχειριστών του εκμεταλλευτικού συστήματος, είναι απόλυτα εχθρικές προς τα λαϊκά συμφέροντα. Η αγωνία των καπιταλιστών και του πολιτικού προσωπικού τους αφορά στην έξοδο από την κρίση, σε όφελος του κεφαλαίου, για την ανάκαμψη της κερδοφορίας των μονοπωλίων και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Την ίδια ώρα, η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου θα απαιτεί διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα, όπως αυτά που ετοιμάζουν, τις μέρες αυτές, προκειμένου να κλείσει η συμφωνία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ