18 Απρ 2015

Εκρηκτική η κατάσταση με τους παιδικούς σταθμούς

Εκρηκτική η κατάσταση με τους παιδικούς σταθμούς
Ορισμένα από όσα ακούστηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με το θέμα των παιδικών σταθμών για την επόμενη χρονιά, είναι δυστυχώς εφιαλτικά για δεκάδες χιλιάδες εργατικές λαϊκές οικογένειες. Σύμφωνα λοιπόν με κάποια στοιχεία που δημοσιεύονται και στον Τύπο, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι για την περίοδο 2015-2016 στους παιδικούς σταθμούς μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ θα πάνε 40.000 παιδιά λιγότερα από ό,τι την περίοδο 2014-2015. Επιπλέον, αναμένονται 10.000 απολύσεις εργαζομένων που δούλευαν με το καθεστώς των 5μηνων, 6μηνων ή 8μηνων συμβάσεων και δεν αναμένεται να επαναπροσληφθούν οι ίδιοι ή να προσληφθούν νέοι... Τα στοιχεία έδωσε επίσημα η ΚΕΔΕ και, σύμφωνα με αυτά, το πρόβλημα προκύπτει αφού «οι επιτελείς των αρμόδιων υπουργείων ενημερώνουν ότι τα κονδύλια που υπάρχουν διαθέσιμα είναι περίπου 60-70 εκατομμύρια ευρώ και μετά βίας μπορεί να προσεγγίσουν τα 90-100 εκατομμύρια». Θυμίζουμε ακόμα ότι μέσω του προγράμματος «Οικογενειακή Εναρμόνιση» τη χρονιά που διανύουμε φιλοξενήθηκαν δωρεάν σε δημοτικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης περίπου 85.000 παιδιά σε όλη τη χώρα, με βάση κάποια κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια. Οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί έφτασαν τις 120.000, ενώ χιλιάδες ακόμα γονείς δεν μπήκαν καν στη διαδικασία, αφού τα κριτήρια μοριοδότησης τους απέκλειαν ευθύς εξαρχής. Σε αυτές τις δομές εργάστηκαν και εργάζονται περίπου 19.500 εργαζόμενοι, πολλοί εξ αυτών με το καθεστώς των συμβάσεων.
* * *
Ολα τα παραπάνω συνιστούν για άλλη μια φορά ένα τεράστιο πρόβλημα, αφού δεκάδες χιλιάδες νέα ζευγάρια, λαϊκές οικογένειες που παλεύουν για το μεροκάματο θα ζήσουν την αγωνία να μην ξέρουν εάν θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε βρεφονηπιακό σταθμό. Εάν, όπως αναφέρουν παράγοντες της ΚΕΔΕ, περικοπεί η χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο, αυτό θα σημάνει αυτόματα τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών. Για τα 85.000 παιδιά που φιλοξενήθηκαν πέρσι υπήρξε χρηματοδότηση ύψους 188 εκατομμυρίων ευρώ (125 εκατ. από ευρωπαϊκά προγράμματα και 63 εκατ. από εθνικούς πόρους). Τώρα τίθεται θέμα μείωσης στο μισό ή και χαμηλότερα των ευρωπαϊκών πόρων, ενώ σε ό,τι αφορά τους εθνικούς πόρους τα πράγματα είναι χειρότερα. Εάν πάρουμε υπόψη ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα όλων των οργανισμών και έχει ζητήσει από Περιφέρειες και δήμους να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, τότε είναι προφανές ότι μάλλον δεν υπάρχουν πολυτέλειες για την κάλυψη ζωτικών λαϊκών αναγκών, όπως οι παιδικοί σταθμοί.
* * *
Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020, που χρηματοδοτεί τέτοιες δράσεις, έτσι κι αλλιώς αναμένετο να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τη χρονιά 2015-2016 από ό,τι πέρσι. Οτι όταν ο σημαντικός τομέας της προσχολικής αγωγής εξαρτάται από τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τις προτεραιότητες που βάζουν προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων και του μεγάλου κεφαλαίου, τότε με μαθηματική ακρίβεια έστω και αυτά τα ψίχουλα που μοιράζουν στο λαό, πολύ σύντομα περιορίζονται δραστικά ή και κόβονται. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε πως στο ειδικό θέμα των παιδικών σταθμών, οι ανάγκες που καλύπτει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις πραγματικές. Και βέβαια μέσα σε τέτοιες συνθήκες, το πιο σημαντικό μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Δηλαδή, το τι κάνουν όσα παιδιά 2, 3 ή 4 ετών πάνε στους παιδικούς σταθμούς. Δυστυχώς, είναι τέτοιες οι συνθήκες και για το προσωπικό και για τα παιδιά (σ.σ. πολλά από αυτά τα περιγράψαμε και παραπάνω) που δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά απλά και μόνο διαβιούν όλα μαζί σε κτίρια μέχρι να περάσει η ώρα και να τα πάρουν οι γονείς τους.
* * *
Αυτά είναι μερικά από τα βασικά προβλήματα σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς. Που απ' ό,τι φαίνεται φέτος θα είναι ακόμα χειρότερα. Και από αυτή την άποψη οι εργατικές λαϊκές οικογένειες πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα. Για να μην κλείσουν αυτές οι δομές των δήμων, να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι και να προσληφθούν και άλλοι, γιατί ένα μεγάλο μέρος του προσωπικού που λήγει η σύμβασή του ή συνταξιοδοτείται, δεν αναπληρώνεται. Για να αξιοποιηθούν άμεσα κρατικά και δημοτικά κτίρια για τη λειτουργία παιδικών σταθμών. Για να καταργηθούν τα όποια τροφεία και να μην επιβληθούν νέα σε περιπτώσεις όπου αυτή τη στιγμή είναι δωρεάν, όπως στο ΕΣΠΑ. Και να διεκδικήσουν η κυβέρνηση να εξασφαλίσει την κρατική χρηματοδότηση αυτών των δομών και να δρομολογήσει τη μονιμοποίηση όλου του προσωπικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για Διαδηλώσεις: Kε Μητσοτάκη Να Σας Θυμίσουμε Τι Έγινε στις 5 Μαρτίου του 1943

  Αφιερωμένο σε όσους απεργάζονται τη παρεμπόδιση των διαδηλώσεων. Να το έχουν υπόψη τους. Τις απεργίες και τις διαδηλ...

TOP READ