6 Απρ 2015

Jim Morrison

 Jim Morrison

«Jim Morrison. Κάποιοι θα έπρεπε να είναι ακόμα μαζί μας», έλεγε μια από τις αφίσες του ΚΕΘΕΑ κάποτε.

Jim Morrison:  Ένας από τους πιο χαρισματικούς ερμηνευτές στην ιστορία της ροκ μουσικής, ένας εξαιρετικός στιχουργός, συγγραφέας, ποιητής και φιλμογράφος. Ο Jim Morrison είχε σκωτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή και ήταν γιος του ναυάρχου Τζωρτζ Στίβεν Μόρισον και της Κλάρα Κλαρκ Μόρισον, που γνωρίστηκαν το 1941 στη Χαβάη. Ο Τζιμ Μόρισον γεννήθηκε 11 μήνες μετά, στη Μελβούρνη της Φλόριντα.

Μεγαλωμένος σε ένα σπίτι αυστηρών ρεπουμπλικανών, ο  Jim Morrison έμαθε από μικρός την υπακοή, τον συντηρητισμό και τα χριστιανικά πρότυπα κάθε "σωστής αμερικανικής οικογένειας". Οι γονείς του Morrison εφάρμοζαν ένα είδος στρατιωτικής πειθαρχίας και τιμωρίας, φωνάζοντας στα παιδιά και επιπλήττοντάς τα μέχρι να ξεσπάσουν σε κλάματα και να παραδεχτούν τα λάθη τους. Η οικογένεια του Μόρισον έπρεπε να μετακομίζει συχνά, λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του. Κατά συνέπεια, η εκπαίδευση του Μόρισον διακοπτόταν όταν ήταν μικρός, καθώς συνεχώς άλλαζε σχολείο. Παρ' όλα αυτά, ήταν ένας ευφυής και ικανός μαθητής, με ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, την ποίηση, τη θεολογία, τη φιλοσοφία και την ψυχολογία, μεταξύ άλλων.

Όμως η σκέψη και η βούληση του Morrison επαναστάτησε γρήγορα σπάζοντας τα κοινωνικά στεγανά της οικογένειάς του. Στην εφηβεία του, ο Μόρισον ανακάλυψε τον Νίτσε και τους Γάλλους καταραμένους ποιητές Μποτλέρ και Ρεμπώ. Οι συγγραφείς της γενιάς Μπητ, όπως ο Τζακ Κέρουακ, επηρέασαν τόσο τις απόψεις και τον τρόπο έκφρασης του Μόρισον, που κατέληξε να θέλει να βιώσει όσα αναφέρονται στο βιβλίο του Κέρουακ On The Road. Ομοίως, βρήκε ενδιαφέροντα τα γραπτά του Γάλλου συγγραφέα Σελίν. 

Σημείο σταθμός στην καλλιτεχνική έκφραση του Morrison υπήρξε και η πρώτη του επαφή με τον Μπρέχτ και τον Κούρτ Βάιλ. Το ύφος και το στυλ των στίχων του αλλά και η κινηματογραφιστική του οπτική θεωρείται ότι δέχθηκαν σημαντικές επιδράσεις από την μπρεχτική αποστασιοποίηση. 

Μετά την ίδρυση του θρυλικού συγκροτήματος Doors, o Morrison μέσα από τα προσωπικά και κοινωνικά του αδιέξοδα ξεκινά την σταδιακή του κάθοδο στον κόσμο των ναρκωτικών. 

Η σταδιακή καταστροφή του μυαλού του θα έχει την τραγική της κατάληξη μερικά χρόνια μετά στην μπανιέρα του σπιτιού του, όπου θα βρεθεί νεκρός από υπερβολική δόση ηρωίνης, την οποία μάλιστα είχε λάβει από τη μύτη. 

Έτσι ο τιτάνας της μουσικής Morrison που θα μπορούσε να είναι ακόμα κοντά μας, πέρασε στην αιωνιότητα και το θρύλο. 


Μουσική (personal favorites)

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ