26 Μαΐ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σφοδρές μάχες και λαϊκή δυσαρέσκεια

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σφοδρές μάχες και λαϊκή δυσαρέσκεια


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Συνεχίστηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο οι μάχες στην Ανατολική Ουκρανία, ανάμεσα στις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου και τις πολιτοφυλακές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της -έτσι και αλλιώς στα χαρτιά- συμφωνίας εκεχειρίας από τις 12 Φλεβάρη φέτος, στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Στην ίδια πόλη, έγινε την Παρασκευή το βράδυ νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι της κυβέρνησης, των πολιτοφυλάκων, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), που διαπίστωσε τις δυσκολίες εφαρμογής της συμφωνίας και στο μόνο που κατέληξε είναι να συνεχιστούν οι συναντήσεις των υποομάδων για τη στρατιωτική και πολιτική διευθέτηση στις 2 Ιούνη. Ετσι, το αίμα εξακολουθεί να ρέει στη χώρα, αποδεικνύοντας ότι η σύγκρουση που ξεκίνησε με την επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ στον ανταγωνισμό με την καπιταλιστική Ρωσία -αξιοποιώντας την ενδοαστική αντιπαράθεση- έχει πολλά ακόμα επεισόδια.
Σε μια επίθεση, το Σάββατο, στην επαρχία του Λουγκάνσκ, σε περιοχή που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες, δολοφονήθηκε ο στρατιωτικός διοικητής τους Αλεξέι Μοζγκοβόι, με έξι άλλους συμπολεμιστές του, στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, από εκρηκτικό μηχανισμό και πυρά πυροβόλων, πιθανότατα από ομάδα καταδρομέων.
Επίσης, υπήρξαν νέες καταγγελίες από τις υπηρεσίες των αυτοαποκαλούμενων ΛΔ ότι ο ουκρανικός στρατός συστηματικά προωθεί σημαντικό βαρύ εξοπλισμό και δυνάμεις στη γραμμή του μετώπου. Επίσης, καταγγέλθηκε χτύπημα σε νοσοκομείο στην πόλη Ντζερζχίνσκ.
Εν τω μεταξύ, σε μια εσωτερική δημοσκόπηση στην Ουκρανία της εταιρείας TNS, περισσότεροι από τους μισούς Ουκρανούς (51%) δήλωσαν ότι δεν ήταν ικανοποιημένοι με τις δραστηριότητες του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο και πολύ χαμηλή είναι η εκτίμηση, μόλις 8%, για τον πρωθυπουργό Α. Γιάτσενιουκ και την κυβέρνηση. Η έρευνα δε μέτρησε τόσο την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία με τη λεγόμενη «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», αλλά την οικονομική πολιτική, με τη μεγάλη αύξηση του κόστους ζωής. Ιδιαίτερα αρνητικές είναι οι επιδόσεις της κυβέρνησης στις ανατολικές περιοχές, αυτές που ελέγχει ο ουκρανικός στρατός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ