28 Ιουν 2015

ΜΟΥΝΤΙΑΛ - ΚΑΤΑΡ 2022 Και ξαφνικά οι πολυεθνικές ... ανακάλυψαν τους νεκρούς εργάτες

ΜΟΥΝΤΙΑΛ - ΚΑΤΑΡ 2022
Και ξαφνικά οι πολυεθνικές ... ανακάλυψαν τους νεκρούς εργάτες



Το απαραίτητο και ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κέρδη δήθεν κοινωνικό προφίλ των πολυεθνικών τις ώθησε να δείξουν ότι θα ασχοληθούν έστω και καθυστερημένα με τις συνθήκες εργασίας στα έργα του Κατάρ
Το απαραίτητο και ιδιαίτερα χρήσιμο για τα κέρδη δήθεν κοινωνικό προφίλ των πολυεθνικών τις ώθησε να δείξουν ότι θα ασχοληθούν έστω και καθυστερημένα με τις συνθήκες εργασίας στα έργα του Κατάρ
Μπορεί να απομένουν αρκετά χρόνια μέχρι την έναρξη της διοργάνωσης αφού άλλωστε μεσολαβεί και η αντίστοιχη στη Ρωσία, το 2018, ωστόσο το Κατάρ έχει βρεθεί στο επίκεντρο αρκετά πριν από το 2022 όταν, με τα τωρινά δεδομένα, καλείται να διοργανώσει το Μουντιάλ.
Οι ψίθυροι που έγιναν κραυγές και μιλούσαν για δωροδοκία παραγόντων της FIFA προκειμένου να μεροληπτήσουν υπέρ της υποψηφιότητας της αραβικής χώρας αλλά και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας όσον αφορά τις συνθήκες εργασίας και τους θανάτους των εργατών στα έργα υποδομής φέρνουν το Κατάρ εδώ και μια διετία στο προσκήνιο της επικαιρότητας. Πλέον, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις η διοργάνωση ουσιαστικά είναι «στον αέρα», παρά τα περί του αντιθέτου που εξέφρασαν μέχρι και πρόσφατα παράγοντες της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας, που έλεγαν ότι τόσο η διοργάνωση του 2018 στη Ρωσία όσο και αυτή του Κατάρ το 2022 θα διεξαχθούν κανονικά.
Ωστόσο, οι έρευνες που συνεχίζουν να διεξάγονται και για τα δύο Μουντιάλ και το τι έγινε στο παρασκήνιο μάλλον καθιστούν παρακινδυνευμένα τα όποια προγνωστικά, ιδιαίτερα για το 2022. Και αυτό γιατί όσον αφορά την περίπτωση της Ρωσίας είναι δύσκολο να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή.
Βεβαίως, εκείνο που έχει σημασία να ειπωθεί είναι ότι οι όποιες σκέψεις της FIFA για αλλαγή έχουν ως αφετηρία τα σκάνδαλα δωροδοκίας και τον ύποπτο ρόλο του Κατάρ. Γιατί σε ό,τι αφορά τις συνθήκες εργασίας και το θάνατο των εργατών ουδόλως μέχρι τώρα... ίδρωσε το αυτί των παραγόντων της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, παρά τις όποιες επίσημες καταγγελίες έχουν γίνει μέχρι σήμερα από πρεσβείες των χωρών απ' όπου προέρχονται οι εργάτες (είναι κυρίως μετανάστες), διεθνή εργατικά συνδικάτα και οργανώσεις. Η τακτική που ακολουθούσαν μέχρι τώρα στις όποιες δηλώσεις τους οι αρμόδιοι του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ήταν στο πνεύμα του «εσωτερικού προβλήματος της χώρας», ενώ όταν η πίεση αυξήθηκε αρκέστηκαν σε κάποιες συμβουλές προς την κυβέρνηση του Κατάρ.
Το ξύπνημα των πολυεθνικών...
Ολα αυτά βέβαια μέχρι πριν από λίγο καιρό. Γιατί ξαφνικά το τελευταίο διάστημα κάτι φαίνεται να κινείται. Και μάλιστα αυτή η κίνηση αφορά τις πολυεθνικές που σχετίζονται με τη διοργάνωση ως χορηγοί, οι οποίες ξαφνικά ανακάλυψαν τις άθλιες συνθήκες εργασίας, το θλιβερό για τέτοιου είδους διοργάνωση ρεκόρ των θανάτων εργατών και μάλιστα σχεδόν μια δεκαετία πριν από την επίσημη έναρξή του. Ηταν τέτοιο το ξύπνημα που μάλιστα κάποιες εξ αυτών βγήκαν και έκαναν δημόσιες καταγγελίες.
Οπως, για παράδειγμα, αυτή της αμερικανικής πολυεθνικής διάσημου αναψυκτικού, σύμφωνα με την οποία η εταιρεία δεν δέχεται την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τους εργάτες στο Κατάρ και ενημερώνει πως συνεργάζεται με τη FIFA (!) αλλά και διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.
Λίγο μετά ακολούθησε αντίστοιχη ανακοίνωση πολυεθνικής στο χρηματοπιστωτικό τομέα, επίσης χορηγού της διοργάνωσης, αλλά και της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, η οποία μάλιστα δείχνει να είναι σαφώς πιο καυστική απ' ό,τι η προηγούμενη πολυεθνική αφού εκφράζονται η έντονη ανησυχία για τις συνθήκες εργασίας, η λύπη για τους θανάτους των εργατών καθώς και η βούληση της ίδιας της πολυεθνικής ώστε να δουλέψει με τους αρμόδιους «για να θεραπευτεί», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, αυτή η κατάσταση. Στο ίδιο πνεύμα πλέον άρχισαν να μιλούν επίσημα και ανεπίσημα στελέχη και άλλων εταιρειών που συνδέονται με το Μουντιάλ ή τη FIFA, τα οποία και αυτά το τελευταίο διάστημα έχουν... ανακαλύψει τι επικρατεί στα έργα του Κατάρ.
...και οι προφανείς λόγοι
Φυσικά, μπορεί οι πολυεθνικές το τελευταίο μήνα και ιδιαίτερα μετά τα όσα έχουν γίνει και στους κόλπους της FIFA σε επίπεδο σκανδάλων διαφθοράς, να ξύπνησαν ξαφνικά και να κόπτονται για τους εργάτες στο Κατάρ, ωστόσο αυτό κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Και φυσικά μόνο με τον... πόνο των όσων υπομένουν οι εργάτες στο Κατάρ δεν σχετίζεται. Αντίθετα, γι' αυτούς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαχωρίσουν τη θέση τους και φυσικά να «καθαρίσουν» το όνομά τους μετά την αποκάλυψη των σκανδάλων στους κόλπους της FIFA, με την οποία δεκαετίες τώρα συνεργάζονταν δίνοντάς της αρκετά χρήματα. Σχέση που πλέον κινδυνεύει να γυρίσει μπούμερανγκ αφού η σύνδεσή τους με τα κακώς κείμενα λειτουργεί ως αντιδιαφήμιση και για το ίδιο το προϊόν που πουλάνε, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα έσοδά τους. Ετσι λοιπόν μετά το ...πέσιμο απ' τα σύννεφα για το τι επικρατούσε στο παρασκήνιο, ήρθε ο... πόνος για τους εργάτες προκειμένου να διατηρηθεί έτσι το χρήσιμο στο κυνήγι του κέρδους... κοινωνικό προφίλ των ίδιων των πολυεθνικών. Βέβαια, από τις ίδιες τις πολυεθνικές δεν έχει ακουστεί - αφού δεν χρειάζεται προς το παρόν - λέξη για τυχόν απόδοση ευθυνών για τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, ή αλλαγή του τόπου της διοργάνωσης. Αλλωστε, τόσο η συγκεκριμένη όσο και η αμέσως προηγούμενη το 2018, στη Ρωσία, είναι ...χαράς ευαγγέλια για τις πολυεθνικές, που ετοιμάζουν το δικό τους πάρτι σε δύο... τεράστιες αγορές. Και φυσικά εάν αλλάξει κάτι είναι γιατί το απαιτούν τα συμφέροντα και όχι γιατί μέχρι στιγμής 930 εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους ή γιατί χιλιάδες άλλοι ζουν σε συνθήκες σκλαβιάς στην έρημο του Κατάρ, εγκλωβισμένοι, χωρίς χαρτιά (τους κρατάνε οι μεγαλοεργολάβοι), επαρκή διατροφή και φυσικά τη δυνατότητα να φύγουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ