16 Ιουν 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Συνεχές αιματοκύλισμα του λαού

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχές αιματοκύλισμα του λαού


ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Συνεχίστηκαν και το προηγούμενο τριήμερο οι βομβαρδισμοί κατοικημένων περιοχών από το στρατό της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου στις περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τις οποίες ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντέδρασαν στο πραξικόπημα του Φλεβάρη του 2014, που έγινε με την στήριξη και την ανοιχτή επέμβαση των ΗΠΑ και ΕΕ. Περισσότερο χτυπήθηκαν τα περίχωρα της πόλης του Ντονέτσκ και κάποιες περιοχές του Λουγκάνσκ με δεκάδες τραυματίες. Οπως ανακοινώθηκε από την στρατιωτική διοίκηση της ΛΔ Ντονέτσκ, έγινε τις τελευταίες τρεις μέρες περισσότερες από 180 παραβιάσεις της - έτσι και αλλιώς στα χαρτιά - συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Επίσης, ο ουκρανικός στρατός, από την Παρασκευή, έχει ανακοινώσει το θάνατο 6 στρατιωτών σε μάχες και τον τραυματισμός άλλων 14.
Χτες, επίσης, έγινε μεγάλη πορεία στο κέντρο της πόλης του Ντονέτσκ με τη συμμετοχή και του λεγόμενου προέδρου της ΛΔ, Αλεξάντερ Ζακχαρτσένκο, όπου εκφράστηκε η διαμαρτυρία του κόσμου για τους συνεχείς βομβαρδισμούς σε προάστια της πόλης, ενώ δεν έλειψαν και οι φωνές που απαίτησαν από τους πολιτοφύλακες να ξεκινήσουν αντεπίθεση για να καταστρέψουν τα σημεία από όπου έρχονται πυρά πυροβολικού και ρουκέτες του ουκρανικού στρατού.
Επίσης, την Κυριακή πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαδήλωση ενάντια στον κυβερνήτη της Οδησσού, Μιχαήλ Σαακασβίλι, τον πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας, αμερικανοθρεμμένο πολιτικό, που η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου διόρισε υποτίθεται για την αντιμετώπιση της διαφθοράς. Πάνω από 500 κάτοικοι της πόλης διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην κυβέρνηση και έναν πολιτικό που διώχτηκε από την χώρα του για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος και αυτουργία σε εγκληματικές ενέργειες κατά του λαού του. Tην ίδια ώρα, η κυβέρνηση του Κιέβου έκανε γνωστό ότι δεν πρόκειται να πληρώσει τη Ρωσία για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχουν ρωσικές ενεργειακές επιχειρήσεις στις εμπόλεμες περιοχές του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Ενώ ενδεικτική της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας είναι η κίνηση που κάνει η κυβέρνηση να ζητήσει παράταση αποπληρωμής του χρέους προς το ΔΝΤ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο «κουρέματος» έως και 40%. Η αντίδραση της Κρ. Λαγκάρντ, επικεφαλής του Ταμείου, ήταν ότι πρέπει να καταβληθούν οι υποχρεώσεις και να βρεθούν άλλα έσοδα για τις λειτουργικές δαπάνες του κράτους και όχι τα αποθεματικά της Εθνικής Τράπεζας της Ουκρανίας.
Δημιουργήθηκε η «Αριστερή Αντιπολίτευση»
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ανακοινώθηκε η επίσημη έναρξη από τις 12 Ιούνη της λεγόμενης «Αριστερής Αντιπολίτευσης» της Ουκρανίας που συγκροτούν το ΚΚ Ουκρανίας (που με βάση τον πρόσφατο νόμο εξίσωσης κομμουνισμού - φασισμού αντιμετωπίζει καθεστώς απαγόρευσης ...αν κάνει κομμουνιστική προπαγάνδα) και άλλα 4 «αριστερά» και «κεντροαριστερά κόμματα» και 13 «μη κυβερνητικές οργανώσεις». Σκοπός του νέου πολιτικού σχηματισμού δηλώνεται ότι είναι «η ενοποίηση των προσπαθειών για τη σωτηρία της Ουκρανίας και της προστασίας των δικαιωμάτων των συμπατριωτών μας για την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια». Το σχήμα θα επικεντρωθεί στην «ειρηνική επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ και την αποκέντρωση του συστήματος διακυβέρνησης». Επίσης, δηλώνεται ότι «για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ουκρανία, θα επιμείνει «στην καθιέρωση ενός μοντέλου κοινωνικοοικονομικής διακυβέρνησης, επανεθνικοποίησης στρατηγικών επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας». Επίσης, διεκδικείται η αναγνώριση της ρωσικής γλώσσας ως επίσημης. Συμπρόεδροι εξελέγησαν ο Πρόεδρος του ΚΚ Ουκρανίας, Πέτρο Σιμονιένκο, η Ναταλία Βιτρένκο του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο Ρούντολφ Ποβαρνίτσιν της Ενωσης Αριστερών Δυνάμεων, ενώ δηλώνεται ότι το σχήμα θα έχει σχέσεις με την «Ευρωπαϊκή Αριστερά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ