13 Ιουλ 2015

Οξυμένες αντιθέσεις και χοντρά παζάρια στις πλάτες του λαού

Οξυμένες αντιθέσεις και χοντρά παζάρια στις πλάτες του λαού



Από την τετραμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα, της Α. Μέρκελ, του Φρ. Ολάντ και του Ντ. Τουσκ
Από την τετραμερή συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, με τη συμμετοχή του Αλ. Τσίπρα, της Α. Μέρκελ, του Φρ. Ολάντ και του Ντ. Τουσκ
Eurokinissi
Πάνω στις πλάτες του ελληνικού, αλλά και των άλλων ευρωπαϊκών λαών, συνεχίζεται η οξυμένη διαπάλη των κρατών και των κυβερνήσεων στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ και της Ευρωζώνης, εκπροσώπων ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, με τον καθένα από αυτούς να χαράσσει τις δικές του «κόκκινες γραμμές», προκειμένου να υπερασπίσει τα συμφέροντα των μονοπωλίων που στηρίζει και εκπροσωπεί, την ίδια ώρα που στο σκέλος των αντιλαϊκών μέτρων υπάρχει μεταξύ τους σύμπνοια...
Στο τραπέζι της χτεσινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ και στη συνέχεια στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης που την ακολούθησε (η επίσης προγραμματισμένη για χτες Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ των «28» ακυρώθηκε), συζητήθηκαν τα έγγραφα - προτάσεις της γερμανικής και άλλων κυβερνήσεων, γύρω από την «πρόσκαιρη έξοδο» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για τη διαμόρφωση ειδικού σκληρού εποπτικού καθεστώτος ελέγχων και αξιολόγησης. Τα ζητήματα αυτά βέβαια δεν αφορούν μόνο το «ελληνικό ζήτημα», αλλά συνδέονται άμεσα με τις γενικότερες διεργασίες για το μέλλον της Ευρωζώνης, για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης (ΟΝΕ), αποτελούν πεδίο σκληρής αντιπαράθεσης για το ποιος θα πάρει το «πάνω χέρι» στη διαμόρφωση του μείγματος της αντιλαϊκής πολιτικής που ενισχύει περισσότερο τα μονοπώλια και τα τμήματα του κεφαλαίου του δικού του ζωτικού χώρου.
Αλλεπάλληλες επαφές και ζητήματα τριβής
Την ίδια ώρα, πλήρης ομοφωνία καταγράφεται ως προς την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων που θα εφαρμοστούν απέναντι στον ελληνικό λαό και βέβαια με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνεργασία τόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκαν οι συζητήσεις της χτεσινής Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, καθώς και στις διμερείς και πολυμερείς επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριό της, προκειμένου να διευθετηθούν οι διαφορές που αναπτύσσονται με αφορμή και την ελληνική περίπτωση. Τέτοιες συνεννοήσεις πραγματοποιήθηκαν και στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, και του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολαντ. Παράλληλα, ο Ευ. Τσακαλώτος, είχε συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και της Γαλλίας, Μ. Σαπέν. Με τον τελευταίο μάλιστα, ο Ευ. Τσακαλώτος συνέχισε σε κατ' ιδίαν συζήτηση, μετά την αποχώρηση του Γερμανού ομολόγου του, σε μια κίνηση που κάνει ακόμα πιο φανερή την ενεργό «διαμεσολάβηση» της γαλλικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τριβές εμφανίζονται στα παρακάτω ζητήματα:
-- Στην προσέγγιση για τη διαχείριση του κρατικού χρέους.
-- Για τη συμμετοχή ή όχι της πλευράς του ΔΝΤ στο νέο μνημόνιο.
-- Στα ζητήματα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, τα οποία αποτελούν αρμοδιότητα της ΕΚΤ (το διοικητικό συμβούλιο της οποίας αναμενόταν να συνεδριάσει εκ νέου σήμερα).
-- Στην πρόταση (κατά βάση από τη γερμανική κυβέρνηση) για τη μεταβίβαση ελληνικής κρατικής περιουσίας (ύψους 50 δισ. ευρώ) σε επενδυτικό ταμείο με έδρα στο εξωτερικό, όπως το «Institution for Growth» (IfG) που εδρεύει στο Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, τόσο στο Γιούρογκρουπ όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, η κατάσταση ήταν και παρέμενε πολωμένη. Οπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, υπάρχουν χώρες, με πρώτη τη Γερμανία, που τηρούν «πολύ σκληρή στάση» έναντι της Ελλάδας και άλλες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία, που τάσσονται αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Κόντρες και αντιθέσεις
Σε αυτό το φόντο, ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις ηγετών των κρατών της Ευρωζώνης, κατά την προσέλευσή τους στη Σύνοδο Κορυφής, που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι και αργά χτες το βράδυ, αλλά και σε συνεντεύξεις τους σε μέσα ενημέρωσης.
Ενδεικτικά σημειώνουμε:
Φρ. Ολάντ (Γαλλία): «Η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ», ανέφερε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ο Γάλλος Πρόεδρος, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχει προσωρινό Grexit (...) Υπάρχει μόνο η Ελλάδα στο ευρώ και η Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά τότε θα είναι μια Ευρώπη που δεν προοδεύει πλέον». Τόνισε πως η Ελλάδα «πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τη βοηθήσουμε».
Α. Μέρκελ (Γερμανία): «Δεν θα υπάρξει συμφωνία με κάθε κόστος». Επισήμανε πως στις συνομιλίες με την Ελλάδα έχει χαθεί κάτι πιο ουσιαστικό από ό,τι είναι ένα νόμισμα και αυτό είναι η εμπιστοσύνη, λέγοντας ότι το Γιούρογκρουπ «δεν είναι σε θέση να μας δώσει μία πρόταση για την Ελλάδα, κάτι που δεν μου προκαλεί εντύπωση». Παράλληλα, διεμήνυσε πως «πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά», καθώς η συμφωνία δεν θα πρέπει να είναι επωφελής μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες του ευρώ. Η κατάσταση για την Ελλάδα είναι πάρα πολύ δύσκολη, προειδοποίησε.
Μ. Ρέντσι (Ιταλία): «Τώρα πρέπει να υπερισχύσει η κοινή λογική και να συναφθεί μια συμφωνία. Η Ιταλία δεν θέλει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ και λέω προς τη Γερμανία: αρκετά», αναφέρει ο Ιταλός πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero». «Τώρα που ο Τσίπρας υπέβαλε προτάσεις που συνάδουν με τα ευρωπαϊκά αιτήματα, πρέπει οπωσδήποτε να υπογράψουμε μια συμφωνία. Είναι αδιανόητο να ταπεινώνουμε έναν Ευρωπαίο εταίρο, αφού η Ελλάδα έχει υποχωρήσει σχεδόν στα πάντα».
Β. Φάιμαν (Αυστρία): «Απαράδεκτη, απαξιωτική και τελείως λάθος», θεωρεί την πρόταση για προσωρινό Grexit, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, όπως ο ίδιος δήλωσε στη Αυστριακή Ραδιοφωνία.
«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό (...) Μπορούμε να φθάσουμε σήμερα το βράδυ σε μια συμφωνία, εάν το θέλουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη», δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.
Παράλληλα, το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κάλεσε τις κυβερνήσεις «να βάλουν στην άκρη τα εθνικά συμφέροντα», προειδοποιώντας ότι «μια διάσπαση σε επί της αρχής αντίθετες θέσεις της βόρειας, νότιας και ανατολικής Ευρώπης για το θέμα της διάσωσης της Ελλάδας θα ήταν το χειρότερο αποτέλεσμα και θα ζημίωνε σοβαρά την Ευρώπη και το ευρώ». Στην επιστολή, η οποία υπογράφεται από τον αρχηγό του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, και η οποία απευθύνεται στους βουλευτές του SPD, αναφέρεται ότι στόχος παραμένουν οι νέες διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για ένα «πακέτο βοήθειας» και τονίζεται ότι «για προσωρινό ή μόνιμο Grexit δεν γίνεται διαπραγμάτευση».
Σύμφωνα, εξάλλου, με τη γερμανική «Bild», αξιωματούχος του ΔΝΤ φέρεται να δηλώνει, ότι μετά τις τελευταίες κινήσεις της Ελλάδας και τη μη αποπληρωμή των δανείων, το ΔΝΤ δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα προτιμούσε να μπουν σε αυτήν τεχνοκράτες που θα μπορούσαν να διευθετήσουν πρακτικά ζητήματα.
Νέα παρέμβαση ΗΠΑ - «Σφήνες» και από τη Ρωσία
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, δήλωσε μετά από τηλεφωνική του επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ότι παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των συνομιλιών στις Βρυξέλλες και ότι έχει ενθαρρυνθεί από τις πληροφορίες για την επίτευξη κάποιας προόδου. Ωστόσο, είναι σαφές ότι απαιτείται επιπλέον προσπάθεια, επισημαίνεται στην ανακοίνωσή του.
Ο Τζακ Λιου υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει κάνει ουσιαστικές κινήσεις και έχει επιδείξει την πολιτική βούληση για την εφαρμογή δύσκολων μεταρρυθμίσεων, τονίζοντας επιπλέον ότι απαιτείται ευελιξία από όλες τις πλευρές. Παράλληλα, σημειώνει ότι η επανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης απαιτεί να δειχθεί ότι ένα πρόγραμμα θα εφαρμοσθεί και ότι θα ληφθούν μέτρα, ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο.
Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη (και αφού θα έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος» η σειρά των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που απαιτούνται από ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ, ως προαπαιτούμενα για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για το 3ο μνημόνιο...).
Την ίδια στιγμή, ευκαιρία να δηλώσει «παρών» στις διεργασίες βρήκε και η Ρωσία, διαμηνύοντας μέσω του υπουργού Ενέργειας, Αλ. Νόβακ, πως επιδιώκει «διεύρυνση της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα» με την Ελλάδα και ότι «η Ρωσία επιθυμεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».
Ο ίδιος εξήγησε ότι στην «ανασυγκρότηση» αυτή περιλαμβάνεται και η παροχή διευκολύνσεων «με απευθείας εξαγωγές στην Ελλάδα υδρογονανθράκων, πετρελαίου και φυσικού αερίου», στο «αμέσως προσεχές διάστημα». Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «εργαζόμαστε επί αυτού και υπολογίζουμε να φθάσουμε σε συμφωνία εντός μερικών βδομάδων».
Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή, ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, Μ. Σοκολόφ, είχε επαναλάβει το ρωσικό ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση περιουσιακών στοιχείων στις μεταφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ