Γράφει ο Cogito ergo sum //
Ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποιούν οι οπαδοί της εξόδου από το ευρώ και επιστροφής μας σε εθνικό νόμισμα, είναι και το ότι έτσι θα μπορούσαμε να βρούμε δανεικά από άλλες πηγές (π.χ. από την Ρωσσία ή την Κίνα) με πολύ καλύτερους όρους από εκείνους που μας βάζουν οι ευρωεταίροι μας ή το ΔΝΤ.  Το επιχείρημα αυτό ακούγεται πειστικό στα αφτιά των άσχετων αλλά κατ’ ουσία πρόκειται περί μπουρδολογίας και περί ακόμη μιας παγίδας που αποσκοπεί στην παραπλάνηση του λαού.
Η μπουρδολογία αυτή δεν είναι φρέσκια. Ας θυμηθούμε ότι το 2011 πολυφορέθηκε σε διάφορα ιστολόγια η «αποκάλυψη» ότι η Ρωσσία και η Κίνα ήσαν διατεθειμένες να μας δώσουν δανεικά με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους αλλά ο Παπανδρέου, ενεργώντας προδοτικά, προσέφυγε στο ΔΝΤ με τα γνωστά αποτελέσματα. Η εν λόγω «αποκάλυψη» διαδόθηκε γρήγορα μέσω των «πλατειών» και των «αγανακτισμένων»  που μαζεύονταν σ’ αυτές για να φασκελώσουν και να ξεχαρμανιάσουν, έκανε τον κύκλο της και ξεχάστηκε.
Δυστυχώς, πρόσφατα άρχισαν να επανέρχονται σ” αυτήν ορισμένοι «αναλυτές», οι οποίοι κατατρύχονται από συνωμοσιολογικά σύνδρομα, δίνοντας την ευκαιρία σε κάποιους ελαφρόμυαλους από κάποιες συνιστώσες τού ΣυΡιζΑ να επαναφέρουν το θέμα της εξόδου μας από την Ε.Ε. με την βοήθεια κεφαλαίων εκτός «θεσμών». Εμείς θα διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και θα δούμε το θέμα με ηρεμία. Τί συμβαίνει, αλήθεια, με την πολυθρύλητη σκορδοκαΐλα κινέζων και ρώσσων να μας δανείσουν; Την απάντηση θα μας την δώσει η Ιστορία:
Το 2011, η Λευκορωσσία, είχε βγει στο κουρμπέτι για δανεικά και προσέφυγε στο «Ταμείο κατά της κρίσης», το οποίο είχε συστήσει η τότε Ευρασιατική Οικονομική Κοινότητα (EurAsEC ή EAEC – ελληνικά ΕΑΟΚ), η οποία από το 2014 έχει μετασχηματιστεί σε Ευρασιατική Οικονομική Ένωση(ΕΕU).  Στην ΕΑΟΚ συμμετείχαν Ρωσσία, Λευκορωσσία, Καζακστάν, Κιργιστάν και Τατζικιστάν (ήταν και το Ουζμπεκιστάν αλλά αποχώρησε το 2008). Η ιδέα της συγκρότησης αυτής της Κοινότητας ανήκε στην Ρωσσία, η οποία -φυσικά- έκανε και το κουμάντο. Τελικά, η ΕΑΟΚ αποφάσισε να χορηγήσει δάνειο 3 δισ. δολλαρίων στην Λευκορωσσία, αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά!), σε αντάλλαγμα, η χώρα θα έπρεπε να ιδιωτικοποιήσει κρατικές βιομηχανίες αξίας 7,5 δισ. δολλαρίων. Μάλιστα δε, το δάνειο θα δινόταν σε δόσεις, ανάλογα με την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων. Με άλλα λόγια, για να πάρουν τα δανεικά οι λευκορώσσοι, αναγκάστηκαν να δεχτούν το δικό τους μνημόνιο!
Όμως, υπάρχει και συνέχεια. Η Λευκορωσσία, πριν καταφύγει στην ΕΑΟΚ, είχε ζητήσει βοήθεια από το ΔΝΤ αλλά… έφαγε πόρτα. Όμως, όταν το ΔΝΤ είδε ότι μπήκαν στην μέση οι ρώσσοι και τα ρωσσικά μονοπώλια θα επωφελούνταν από τις ιδιωτικοποιήσεις (δηλαδή, το ξεπούλημα) του λευκορωσσικού εθνικού πλούτου, έσπευσε να δώσει δάνειο το οποίο θα μπορούσε να φτάσει, υπό όρους, ακόμη και τα 8 δισ. δολλάρια! Τελικά, η Λευκορωσσία «επωφελήθηκε» από την «προσφορά», προσφέροντας ως αντάλλαγμα υποτίμηση του νομίσματός της κατά 36% (ώστε να φτηνύνουν οι ιδιωτικοποιούμενες επιχειρήσεις και να γίνουν πιο θελκτικές στους υποψήφιους αγοραστές) και πάγωμα των μισθών για τρία χρόνια.
Για να μη θυμώσουν οι ρώσσοι με την επέμβαση του ΔΝΤ, η Λευκορωσσία παραχώρησε στους γείτονές της το δικαίωμα να φτιάξουν τον πρώτο πυρηνικό αντιδραστήρα στην χώρα. Το κόστος της κατασκευής υπολογίστηκε στα 7 δισ. δολλάρια και η Λευκορωσσία θα το κάλυπτε με ισόποσο δάνειο που θα έπαιρνε… από ποιόν; Από την Ρωσσία, φυσικά!
Κάπως έτσι δίνει τα δάνειά της η Ρωσσία και δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι η Κίνα θα ακολουθούσε άλλον δρόμο. Όπως δεν έχουμε κανέναν λόγο να πιστεύουμε ότι είτε η μεν είτε η δε θα φέρονταν σε μας με διαφορετικό τρόπο. Πάλι μνημόνια θα υπογράφαμε καθ” ότι δανεικά δίχως αντάλλαγμα δεν δίνει κανένας. Το καταλάβαμε;
Πάμε παρακάτω. Και η Ρωσσία και η Κίνα είναι μέλη τού ΔΝΤ. Μάλιστα δε, προσπαθούν να αναβαθμίσουν τον ρόλο τους μέσα σ” αυτό, συμμετέχοντας με αρκετά δισεκατομμύρια σε διάφορα «προγράμματα κατά της κρίσης». Για ποιόν λόγο επιδιώκουν την αναβάθμισή τους; Για να μετατρέψουν το ΔΝΤ σε «ευαγές ίδρυμα» που θα βολεύει όποιον έχει πρόβλημα ρευστού ή για να βελτιώσουν την θέση τους στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα; Έλα ντε!
Συνεπώς, ας τελειώνουμε με τις ηλίθιες συνωμοσιολογίες, τα ανυπόστατα παραμύθια και τις μπούρδες που παραπλανούν τον λαό. Σημασία δεν έχει ούτε το ποιος δίνει δανεικά σε μια χώρα ούτε με ποιους όρους το κάνει. Σημασία έχει ποιος τσεπώνει αυτά τα δανεικά και ποιος καλείται να τα ξεπληρώσει. Και για να το πω με άλλα λόγια, πιο «ξύλινα»: σημασία έχει ποιος καρπώνεται τον πλούτο που παράγει αυτή η χώρα.
Όσο το κεφάλαιο διαφεντεύει τις τύχες ενός λαού, τόσο αυτός ο λαός θα πληρώνει αλλουνών κερατιάτικα. Και δεν έχει καμμιά σημασία αν τα πληρώνει σε γερμανούς ή ρώσσους.
ΥΓ: Υποθέτω ότι βρίσκετε ενδιαφέρουσες τις συγκρίσεις ανάμεσα στα ακρωνύμια EAOK-EEU και τα «δικά μας» ΕΟΚ-EU. Ενδιαφέρουσες είναι και οι λεπτομέρειες για την περίπτωση της Λευκορωσσίας, τις οποίες μπορεί να βρει ο αναγνώστης στο άρθρο τού «Κέντρου Ρωσσίας, Ευρασίας και Νοτιοανατολικής Ευρώπης», με τίτλο «Η οικονομική κρίση στην Λευκορωσσία: δάνειο 3 δισ. από την EurAsEC, σε αναμονή για το δάνειο του ΔΝΤ».



(*) Η φωτογραφία του κειμένου είναι από την κοινή σύνοδο των ηγετών της ΕΑΟΚ και του CSTO το 2006. Πίσω αριστερά φαίνεται το έμβλημα της ΕΑΟΚ. Αν το έμβλημα πίσω δεξιά σάς θυμίζει το έμβλημα του ΝΑΤΟ (North Atlantic Treaty Organization), καλά κάνει και σας το θυμίζει, αφού τέτοιος οργανισμός είναι για τους ευρασιάτες το CSTO (Collective Security Treaty Organization).