30 Ιουλ 2015

Ξεπουλάνε τον Νήσο και τη δημόσια περιουσία! Θα τους αφήσουμε;

 



Ο Νήσος (Ίσσος) είναι μια από τις 110 παραλίες που μεταβιβάζονται στο νέο ΤΑΙΠΕΔ  (Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου)και βγαίνουν στο σφυρί! Παρά τις προεκλογικές και μετεκλογικές υποσχέσεις ότι σταμάτησαν τα σχέδια για δημοπράτηση.


Το ρεπορτάζ της REAL News, έχει αναπαραχθεί από πολλά site και δημοσιογραφικούς οργανισμούς και βασίζεται σε γερμανικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν τα προς πώληση ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, με έμφαση στις παραλίες. Αρκετοί είναι αυτοί που καλοβλέπουν να πάρουν υπό την ιδιοκτησία τους μία από τις πανέμορφες παραλίες της χώρας μας και μάλιστα δύο γερμανικά δημοσιεύματα, ένα στην Bild κι ένα στην Handelsblatt έδωσαν τον τόνο, παρουσιάζοντας τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία προς πώληση με έμφαση στις παραλίες.
Μάλιστα η τρόικα ήδη από το 2011 είχε θέσει θέμα για παραχώρηση της χρήσης των ελληνικών παραλιών σε ιδιώτες κάτι που πέρασε από τη Βουλή με τους εφαρμοστικούς νόμους του δεύτερου Μνημονίου.
Σύμφωνα με την Real News, πρώτη και καλύτερη είναι η παραλία του Σίμου στην Ελαφόνησο, ενώ ακολουθούν η Γιάλοβα στην Πύλο, η Τσαμπίκα στη Ρόδο και ο δημοφιλής Άγιος Προκόπιος στη Νάξο. Περιλαμβάνονται επίσης ο Γαλησσάς της Σύρου, αλλά και η μοναδική προσβάσιμη παραλία της Ηρακλειάς. Μία από τις ομορφότερες παραλίες της Κεφαλονιάς, το Τραπεζάκι. Προς... πώληση είναι ακόμα η παραλία Τσιλιβί της Ζακύνθου, οι μεγαλύτερες παραλίες της Κυλλήνης και η παραλία του Καλού Χωριού – Ίστρου στο Λασίθι.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρωτεία πάντως κρατά η Χαλκιδική με 14 παραλίες προς πώληση (Άγιος Μάμας, Νέος Μαρμαράς, Βουρβουρού, Κριαρίτσι, Συκιά, Κρυοποηγή, Ποσείδι, Μονοδέντρι – Αζάπικο, Καλαμίτσι, Νέα Ηρακλειά, Νέα Φώκαια, Πόρτο Κουφό, Χρυσή Αμμουδιά, Νέα Καλλικράτεια, Ιερισσός) και ακολουθεί ο νομός Ηλείας με οχτώ παραλίες (Νεοχώρι, Λουτρά Κυλλήνης, Βώλακας, Κάτω Σαμικό, Ζαχάρω, Αλυκές Λεχαινών, Γαλατάς και Αρκούδι Κυλλήνης).
Επίσης την τιμητική της έχει η Αργολίδα με επτά παραλίες (Θεμησσία, παραλία Κίου, Καραθώνας, Κανδύλι, Σαμπάριζα, Σαλαντί) και η Ρόδος με πέντε (Αφάντου, Τσαμπίκα, Κουκούμια Λίνδου, Αγία Αγαθή, Κάλαθος).
Στις γνωστές παραλίες που βρίσκονται ακόμα στη λίστα είναι οι Αμμόλοφοι της Καβάλας, το Μαστιχάρι της Κω, η Παλαιόπολη στα Κύθηρα, η Αλυκή και ο Άγιος Αρσένιος στη Νάξο και η Χρυσή Αμμουδιά στη Θάσο.
Ουσιαστικά πρόκειται για δημόσια παραλιακά ακίνητα που διαθέτουν ακτογραμμή και τα οποία είτε καλύπτουν όλο το παραλιακό μέτωπο, είτε μέρος αυτούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεμαχισμό παραλιών με κάποια κομμάτια να είναι ελεύθερα και κάποια άλλα κλειστά.

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν σχετικά άρθρα της «Φωνής των Αργυραδιτών», αρ. φ. 128 (Μαρτίου – Απριλίου), αλλά και στο τελευταίο φύλλο, 129 (Μαϊου – Ιουνίου) που αναφερόταν:  «Τέλος, θα πρέπει να ανησυχούμε και για τον Νήσο και γενικά για κάθε τμήμα της δημόσιας περιουσίας, όσο υπάρχει το ΤΑΙΠΕΔ και ακόμα περισσότερο η πολιτική του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας. Ειδικότερα με το Νήσο υπάρχει και η δημοπράτηση τμήματός του από την ΕΤΑΔ για την οποία εξέδωσαν ανακοίνωση ακόμα και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα ζητώντας «ακύρωση των δημοπρατήσεων από την ΕΤΑΔ»
Δεν ξέρουν ή κάνουν την πάπια
Περιφέρεια και Δήμος ή δεν ξέρουν τι τους γίνετε ή κάνουν την πάπια. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούν μια επικίνδυνη τακτική που βοηθά να υλοποιηθεί η πολιτική ξεπουλήματος του Νήσου και της δημόσιας περιουσίας. Και όλα αυτά διανθίζονται με διάφορες διακηρύξεις – εκθέσεις ιδεών, όπως  πριν ένα μήνα σε δελτίο τύπου των κερκυραίων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ «για την αδιαπραγμάτευτη προστασία του φυσικού μας πλούτου και του περιβάλλοντος»,
Δε θα τους αφήσουμε!
Ολόκληρη περιοχή της λίμνης Κορισσίων και του Νήσου είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα Natura 2000, λόγω του φυσικού κάλλους της με τις μοναδικές πετρόμορφες αμμοθίνες πλειστοκενικής περιόδου, της πανίδας και της χλωρίδας της (126 είδη πτηνών) και της βιοποικιλότητας  του οικοσυστήματος της.  Μάλιστα από το Σύνταγμα της χώρας χαρακτηρίζεται αναπαλλοτρίωτη. Από το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων – Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) η λίμνη έχει χαρακτηριστεί σπάνιος υγρότοπος που πρέπει να προστατευτεί. Μια περιοχή γνωστή παγκοσμίως, για τον υγροβιότοπο και το μοναδικό στο είδος του κεδροδάσος, που εκτός από την απαράμιλλη περιβαλλοντική της αξία, έχει εξαιρετικό αρχαιολογικό – προϊστορικό ενδιαφέρον.
Ποτέ άλλοτε δεν ήταν πιο αναγκαία η συγκρότηση ενός παλλαϊκού μετώπου υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού μας πλούτου για να σταματήσει το ξεπούλημα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών επιχειρήσεων.

Γιώργος Κ. Καββαδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ