17 Ιουλ 2015

Διεργασίες με φόντο το τρίτο σκληρό μνημόνιο

Διεργασίες με φόντο το τρίτο σκληρό μνημόνιο
Σενάρια επικείμενου ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο


«Σήμερα η Βουλή έκανε το πρώτο σημαντικό βήμα για τη συμφωνία, ψηφίζοντας τα δύσκολα μέτρα. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας, όμως, συνιστά σοβαρή διαίρεση στην ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. 32 βουλευτές (σ.σ. στην πραγματικότητα 39, αν συνυπολογιστούν τα 6 «παρών» και η 1 απουσία) αποφάσισαν να μην στηρίξουν την κυβέρνηση της αριστεράς, καταψηφίζοντας την επιλογή της για αποτροπή του κινδύνου της χρεοκοπίας. Βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της Συμφωνίας, το αμέσως επόμενο διάστημα».
Η δήλωση αυτή του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γ. Σακελλαρίδη, ξημερώματα Πέμπτης, για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, έδωσε το στίγμα των προθέσεων του Αλ. Τσίπρα, που ιεραρχεί ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση των αντιλαϊκών παζαριών για τη σύναψη του τρίτου μνημονίου.
Ο ανασχηματισμός είναι - όπως όλα δείχνουν - στα άμεσα σχέδιά του, ενώ σενάρια εκλογών συντηρούν κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Ν. Βούτσης, που τις προσδιόρισε χρονικά τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη. Κατ' άλλους, πρόκειται για αισιόδοξη εκτίμηση κι αυτό γιατί - όπως εξηγούν - για να γίνουν εκλογές πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η σύναψη της συμφωνίας με τους «εταίρους», πράγμα δύσκολο να γίνει έως τότε.
Τσίπρας: Ουσιαστικά έωλη η στήριξη της κυβέρνησης - Προχωρώ με μειοψηφικό αριθμό βουλευτών
Στο μεταξύ, ως «επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης» φέρεται να χαρακτήρισε ο Αλ. Τσίπρας, σε χτεσινή σύσκεψη στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου, τη στάση όσων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν το πολυνομοσχέδιο της συγκυβέρνησης προχτές στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προχτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας: «Ζήτησα από την ΚΟ και κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός (σ.σ. ο εκβιασμός που ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι δέχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης) είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε "ΟΧΙ". Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε πως «το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ (σ.σ. επιλέγει και αυτός να αναφερθεί μόνο σε όσους ψήφισαν «όχι» στη Βουλή και όχι σε όσους ψήφισαν «παρών») να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».
Παραπέρα, σημείωσε πως «η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας,καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς», ενώ πρόσθεσε ότι «πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών».
Αυτοί που στηρίζουν, ζητώντας... «επανατοποθέτηση»
Πάντως, σε ό,τι αφορά τα εκλογικά σενάρια, να σημειώσουμε ότι ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές σε αυτήν τη φάση θα γίνουν με «λίστες» και όχι με σταυρό (εφόσον δεν έχουν περάσει 18 μήνες από τις προηγούμενες), γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στον Αλ. Τσίπρα να καθορίσει τη σύνθεση της επόμενης κοινοβουλευτικής ομάδας. Μπροστά σ' αυτό το ενδεχόμενο, ο Θ. Πετράκος, στέλεχος της «Αριστερής Πλατφόρμας», δήλωσε χτες ότι ο Αλ. Τσίπρας «είναι υποχρεωμένος στις επόμενες εκλογές να βάλει στη λίστα όλους τους εκλεγμένους σήμερα βουλευτές». Πρόσθεσε ότι οι διαφωνούντες στηρίζουν την κυβέρνηση «αλλά ζητάμε αλλαγή στρατηγικής, επανατοποθέτηση με συντεταγμένο τρόπο». Σε ό,τι αφορά τον ανασχηματισμό, παρότι όπως είπε είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί ερήμην του κόμματος που τη στηρίζει.
Κάλεσμα στον πρωθυπουργό «μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια αυτής της συμφωνίας, αλλά κυρίως έξω από αυτά τα πλαίσια, να φανεί ρεαλιστής» και «να οργανώσει, να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα το σχέδιο εκείνο που θα θωρακίσει την κυβέρνηση, την Αριστερά και κυρίως την κοινωνία μας απέναντι στο βέβαια επερχόμενο νέο εκβιασμό», απευθύνει από την πλευρά της η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, η οποία σπεύδει να υιοθετήσει και να αναπαραγάγει το άλλοθι περί εκβιασμού στον οποίο υπέκυψε η κυβέρνηση. Σ' αυτήν την προσπάθεια, όπως λέει, θα στηρίξει την κυβέρνηση, ενώ στο ...μεταξύ θα αγωνίζεται για να αποτρέψει την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων «που θα ακολουθήσουν την επονείδιστη συμφωνία».
... και αυτοί που κινδυνολογούν εξωραΐζοντας το μνημόνιο
Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, σε άρθρο του στο διαδίκτυο, σχολιάζοντας τις νέες αναφορές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών περί «προσωρινής εξόδου» από την Ευρωζώνη, σημειώνει ότι ο Β. Σόιμπλε επανέρχεται στην πρόταση «βγείτε για ένα διάστημα από την Ευρωζώνη για να γλιτώσετε από κάποια από τα χρέη σας» και σχολιάζει: «Αυτό είναι το "καρότο", πίσω από οποίο όμως υπάρχει και το "μαστίγιο". Το "μαστίγιο" εν προκειμένω σημαίνει επίσημη χρεοκοπία, σκληρά μνημόνια απεριόριστης διάρκειας, καταφυγή στο "Κλαμπ των Παρισίων" και ατελείωτες δικαστικές διενέξεις με πανσπερμία δανειστών». Ο Γ. Δραγασάκης υποστηρίζει ακόμα πως όλες οι πλευρές φαίνεται να συμφωνούν ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο, ενώ ευκαιρίας δοθείσης υπερασπίζεται το μνημόνιο που υπέγραψαν, ισχυριζόμενος: «Εντός του υφιστάμενου πλαισίου υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να ελαφρύνουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία από το υπερβολικό βάρος του χρέους, θέτοντάς το σε τροχιά βιωσιμότητας. Αυτές, με επιμονή και μεθοδικότητα, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο, υπερασπιζόμενοι το μακροπρόθεσμο συμφέρον της Ελλάδας και της Ευρώπης».
Την αλληλουχία των κινήσεων της κυβέρνησης υποδεικνύει ο Δ. Παπαδημούλης με ανάρτησή του επίσης στο διαδίκτυο: «Ανασύνθεση της κυβέρνησης, ολοκλήρωση της συμφωνίας, αναδιάρθρωση χρέους και εκλογές. Τσίπρας με πρόγραμμα και κόμμα που να μην είναι "2 σε 1"». Μιλώντας εξάλλου στον «Alpha 9.89» υποστήριξε το μνημόνιο, επειδή «η εναλλακτική ήταν πολύ χειρότερη», δήλωσε ότι «δραχμή και Grexit δεν είναι τόσο αριστερό και τόσο προοδευτικό» και έσπειρε αυταπάτες ότι «αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα χρειάζεται να μείνει αυτή η κυβέρνηση, να ολοκληρωθεί η συμφωνία (...) και να αρχίσουμε βήμα βήμα (...) να διορθώνουμε τις παθογένειες».
Κατά την άποψη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «χτες το γυαλί ράγισε μέσα στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ένας σημαντικός αριθμός συντρόφων μου ψήφισε αντίθετα από αυτό που ζήτησε η πλειοψηφία, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, γιατί έχουν ατζέντα τη δραχμή», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και αυτός ότι «η συμφωνία είναι ακόμα στον αέρα και καραδοκούν οι Σόιμπλε του Grexit».
Δεν απέκλεισε εκλογές, λέγοντας ότι «δεν μπορεί το κόμμα που ηγείται της χώρας να έχει ατζέντα και ευρώ, που είναι το επίσημο πρόγραμμά του, και δραχμή. 'Η παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς (...) Αυτή τη στιγμή αν "πέσει" ο Τσίπρας, "πέφτει" η χώρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ