1 Ιουλ 2015

Νενικήκαμεν! Η Ευρώπη αλλάζει! Ή, μήπως, όχι;

 Νενικήκαμεν! Η Ευρώπη αλλάζει! Ή, μήπως, όχι;



O Τσίπρας είναι διατεθειμένος να δεχθεί όλους τους όρους τού προγράμματος διάσωσης

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί όλες τις προϋποθέσεις που βάζουν για ην διάσωση οι πιστωτές, οι οποίες ήσαν πάνω στο τραπέζι αυτό το Σαββατοκύριακο, μόνο με μια χούφτα μικρές αλλαγές, σύμφωνα με επιστολή που ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε αργά το βράδυ της Τρίτης και έχουν στην διάθεσή τους οι Financial Times.

Η επιστολή των δύο σελίδων, η οποία στάλθηκε στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διευκρινίζει το αίτημα - έκπληξη της Τρίτης για επέκταση του ήδη ληγμένου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας για μια νέα, τρίτη διάσωση ύψους 29,1 δισ. ευρώ, γράφει ο Πήτερ Σπήγκελ.

Παρά το γεγονός ότι η λήξη του προγράμματος διάσωσης τα μεσάνυχτα της Τρίτης σημαίνει ότι η επέκταση δεν είναι πλέον στο τραπέζι, η νέα επιστολή του κ Τσίπρα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βάση για ένα νέο σχέδιο διάσωσης εντός των προσεχών ημερών.

Η επιστολή του κ Τσίπρα λέει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ στην χώρα του με μία αλλαγή: να διατηρηθεί η ειδική 30% μείωση για τα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες και δύσκολες στον εφοδιασμό περιοχές.

Στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ Τσίπρας ζητάει να αρχίσουν τον Οκτώβριο οι αλλαγές για την αύξηση του ηλικιακού ορίου στα 67 ως το 2022, αντί για αμέσως. Ζητάει, επίσης, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ με πιο αργό τρόπο απ' αυτόν που απαιτούν οι πιστωτές, συμφωνώντας πάντως να έχει καταργηθεί ως τον Δεκέμβριο του 2019.

"Η Ελληνική Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία αυτή με την επιφύλαξη των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών και διευκρινίσεων, στο πλαίσιο της επέκτασης του λήγοντος προγράμματος [διάσωσης] και της νέας [τρίτης] δανειακής σύμβασης, για την οποία υποβλήθηκε αίτηση σήμερα , Τρίτη 30 Ιουνίου 2015", έγραψε ο κ Τσίπρας. Και πρόσθεσε:

"Όπως θα παρατηρήσετε, οι τροπολογίες μας είναι συγκεκριμένες και σέβονται απολύτως την ευρρωστία και την αξιοπιστία του σχεδιασμού του συνολικού προγράμματος."

Οι υπουργοί οικονομικών τής ευρωζώνης (σ.σ.: το Γιούρογκρουπ) θα συζητήσουν με τηλεδιάσκεψη την νέα πρόταση του κ Τσίπρα στις 17:30 ώρα Βρυξελλών (σ.σ.: 6.30 μ.μ. ώρα Ελλάδας).

[Το παραπάνω κείμενο δημοσιεύθηκε σήμερα το πρωί στον ιστοτόπο των Financial Times και το παρουσιάζω αυτούσιο, σε δική μου μετάφραση, χωρίς σχόλια.]

Λαγκάρντ προς Τσίπρα - Βαρουφάκη: "Κόψτε δαπάνες, μην αυξάνετε φόρους" (σκίτσο: Μαρυάν Καμένσκυ)

Αυτό το ιστολόγιο έχει χρόνια που επιμένει πως, αν δεν φύγουμε μόνοι μας, κανένας δεν πρόκειται να μας πετάξει έξω από το μαντρί τής Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης, εφ' όσον ο τσοπάνης αρμέγει πιο εύκολα τα ζωντανά του όταν τα έχει μαντρωμένα. Την προηγούμενη εβδομάδα επέμεινε να καθησυχάζει τους τρομαγμένους -ελέω ΜουΜουΕ- πολίτες, τονίζοντας: "Μην ανησυχείτε, θα υπογράψουμε". Και χτες ακόμη, με τα κανάλια και τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης να έχουν φρυάξει, δεν δίστασε να μιλήσει για "Το στημένο παιχνίδι", τολμώντας να στοιχηματίσει ότι η συμφωνία για ένα νέο, τρίτο μνημόνιο είναι ήδη παρμένη και όλη η φασαρία γίνεται για πολιτική εκμετάλλευση.

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τίποτε δεν έχει τελειώσει επίσημα. Όμως, η παραπάνω επιστολή Τσίπρα δείχνει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι τίποτε ουσιαστικό δεν χωρίζει την αριστερή κυβέρνησή μας από τα κοράκια της τρόικας των θεσμών. Κι όπως φαίνεται, άλλα 29,1 δισ. ευρώ είναι έτοιμα να φορτωθούν στις πλάτες ενός δύσμοιρου λαού, ο οποίος θα συνεχίσει να περιμένει την ελπίδα που έρχεται... κι όλο έρχεται...

Σύντροφοι, τούτη την ώρα δεν έχει βγάλει ακόμη το διάγγελμά του ο πρωθυπουργός αλλά είναι σαφές ότι, τελικά, μένουμε Ευρώπη! Νενικήκαμεν! Η Ευρώπη αλλάζει! Ή, μήπως, όχι;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ