19 Αυγ 2015

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Προς γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Προς γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση



Από τους νέους βομβαρδισμούς σε σπίτια στο Ντοκουχάεφσκ
Από τους νέους βομβαρδισμούς σε σπίτια στο Ντοκουχάεφσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--
Επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, με τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και τις επιθέσεις από το στρατό και τα τάγματα των λεγόμενων εθελοντών, που απαρτίζονται κυρίως από φασίστες Ουκρανούς και ξένους. Χτες χτυπήθηκαν στην πόλη Ντοκουχάεφσκ 3 κατοικίες, χωρίς να υπάρξουν θύματα, ενώ επιθέσεις έγιναν και στην πόλη Γκορλόφκα, περιοχές που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές που αντιδρούν στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου και έχουν συγκροτήσει τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Την τελευταία βδομάδα, 17 συνολικά άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του στρατού και των φασιστών, ενώ επίσης πάνω από 11.000 άμαχοι βρίσκονται πολύ κοντά στη γραμμή αντιπαράθεσης, με άμεσο κίνδυνο από τα πυρά του πυροβολικού.
Την ίδια ώρα, πιο νότια από το Ντονέτσκ, στην περιοχή της Μαριούπολης, εντείνεται η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης, ενώ οι πολιτοφύλακες απάντησαν με κατηγορηματικό τρόπο στους ισχυρισμούς της ουκρανικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης των ΗΠΑ ότι επιτέθηκαν στην πόλη της Μαριούπολης που ελέγχει η ουκρανική πλευρά. Σημείωσαν ότι πρόκειται για προβοκάτσια, για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη από την εντεινόμενη προετοιμασία του στρατού για νέα γενικευμένη επίθεση.
Το τελευταίο 24ωρο, επίσης, δεν έλειψαν οι αλληλοκατηγορίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας και της Ρωσίας για το ποιος παραβιάζει τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας έκανε λόγο για επιδείνωση της κατάστασης, με νέους σφοδρούς βομβαρδισμούς και επιθετική ρητορική. Επίσης, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν από την Κριμαία, που έχει ενσωματωθεί στη Ρωσία (όπου εμφανίστηκε να καταδύεται με βαθυσκάφος σε βυζαντινό ναυάγιο), τόνισε ότι «δυστυχώς βλέπουμε την κλιμάκωση της σύγκρουσης και γι' αυτό δεν ευθύνονται οι πολιτοφυλακές του Ντονμπάς, αλλά η αντίπαλη πλευρά» και ευχήθηκε «να μην υπάρξει γενική ανάφλεξη και νέες μάχες μεγάλης κλίμακας».
Από την πλευρά του, το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε τη Ρωσία ότι είναι πίσω από την κλιμάκωση, όπως την παρουσιάζει, επιθέσεων των πολιτοφυλάκων. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με το ότι η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ανακοίνωσε την 6η κατά σειρά επιστράτευση, δείχνουν ότι μια γενικευμένη στρατιωτική σύγκρουση είναι προ των πυλών, παρότι υποτίθεται στα τέλη Αυγούστου έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (Ουκρανία, πολιτοφύλακες, Ρωσία και Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ