9 Αυγ 2015

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» οξύνει ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

«Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» οξύνει ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις
Ολο και περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο σε έναν «πόλεμο» που προσδοκούν να διασφαλίσει τα επιχειρηματικά και γεωπολιτικά τους σχέδια

Στην Ντόχα (φωτ.) Λαβρόφ και Κέρι συμφώνησαν ότι διαφώνησαν ως προς τις «αντι-τρομοκρατικές συνεργασίες» στη Μέση Ανατολή
Στην Ντόχα (φωτ.) Λαβρόφ και Κέρι συμφώνησαν ότι διαφώνησαν ως προς τις «αντι-τρομοκρατικές συνεργασίες» στη Μέση Ανατολή
Οι βομβαρδισμοί που η Τουρκία ξεκίνησε στις 24 Ιούλη εναντίον συριακών και ιρακινών εδαφών, για να υπερασπιστεί τα σύνορα και την εθνική ασφάλειά της από «τρομοκράτες», έδωσαν νέα ώθηση στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που οξύνονται στη Μέση Ανατολή. Στάθηκαν αφορμή, για να βγουν στην επιφάνεια βαθιές αντιθέσεις, η αποφασιστικότητα όλων των ιμπεριαλιστικών επιτελείων να προστατέψουν τα δικά τους συμφέροντα έναντι αντιπάλων αλλά και «εταίρων».
Ούτως ή άλλως, η εύφλεκτη αυτή περιοχή αποτελεί εστία σημαντικών ανακατατάξεων που «ψήνονται» εδώ και καιρό, με τα σύνορα χωρών αλλά και «σφαιρών επιρροής» να αναμορφώνονται υπό το βάρος νέων και παλιών συνεργασιών.
Η Ρωσία
Κάτι που έγινε ακόμα πιο σαφές τη βδομάδα που πέρασε, ήταν η διάθεση της Ρωσίας να μην παραιτηθεί για κανένα λόγο από τη διαμόρφωση των «αντι-τρομοκρατικών» συνεργασιών στην περιοχή. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ), Σεργκέι Λαβρόφ, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Ντόχα (πρωτεύουσα του Κατάρ) όπου συνάντησε τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρι, αλλά και τον Καταριανό και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους κύρια αραβικών χωρών (είχε προηγηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας των Χωρών του Αραβικού Κόλπου), συζητώντας μαζί τους την ανάγκη «καταπολέμησης του εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας» στην περιοχή.
Ο Λαβρόφ δήλωσε μετά καθαρά ότι στη συζήτηση με τον Κέρι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία. Εκφράζοντας δυσαρέσκεια και για την αεροπορική «κάλυψη» που Ουάσιγκτον - Αγκυρα θα προσφέρουν σε Σύρους αντικαθεστωτικούς (ενάντια σε όποιον τους επιτίθεται, δηλαδή και το συριακό στρατό), ο Λαβρόφ σημείωσε: «Λέμε ότι αυτή η θέση (η αεροπορική στήριξη στους αντάρτες) αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και αντιπροσωπεύει ένα εμπόδιο στην πορεία διαμόρφωσης ενός ενιαίου μετώπου αντιμετώπισης των τρομοκρατών, συμπεριλαμβανομένων του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου αλ-Νούσρα».
Επιπλέον, σύμφωνα με ρωσικά ρεπορτάζ, υποστήριξε ότι η διατήρηση του Μπασάρ αλ-Ασαντ στην εξουσία δεν πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή των διαφόρων μερών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, εξηγώντας ότι η Μόσχα ενδιαφέρεται για μια μετάβαση (στη Συρία) αλλά ειρηνική και όχι μέσα από το βίαιο εκτοπισμό του Ασαντ. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, μάλιστα, μετά από κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Αμερικανό και το Σαουδάραβα ομόλογό του, ο Λαβρόφ λέγεται ότι μπροστά στους δημοσιογράφους σχολίασε χαμογελώντας «ελπίζω αυτοί οι δυο κύριοι να προσφέρουν τη βοήθειά τους» (στη συριακή κρίση), αναδεικνύοντας ότι η Μόσχα εξετάζει διάφορες «γέφυρες» που θα της επιτρέψουν να έχει λόγο στη «μετά Ασαντ» εποχή στη Συρία και γενικά στην επόμενη μέρα που ξημερώνει στη Μέση Ανατολή.
Επιπλέον, τη ρωσική διαφωνία και με τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη Συρία εξέφρασε και ο πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις του «διεθνούς συνασπισμού» (υπό τις ΗΠΑ) στη Συρία δεν έχουν έγκριση του ΟΗΕ, εγείροντας «σοβαρές αμφιβολίες για τη νομιμότητα αυτής της δράσης» και συμπληρώνοντας: «Με την ευκαιρία, οι πρόσφατοι τουρκικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στο Ιράκ μπορούν επίσης να προκαλέσουν ανάλογα ζητήματα».
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την περασμένη Παρασκευή, στην Αγκυρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ταντζού Μπιλτζίτς, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη ρωσική πρόταση για περιφερειακή «αντι-τρομοκρατική» συνεργασίας απάντησε: «Η διεθνής κοινότητα ήδη διεξάγει πόλεμο ενάντια στο "Ντάες" (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος). Η Τουρκία είναι μέλος μιας διεθνούς συμμαχίας και παρέχει συγκεκριμένη στήριξη σε αυτές τις προσπάθειες. Εκτός από αυτή, δεν έχουμε άλλες μεθόδους ή σχέδια στην ατζέντα μας όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον του "Ντάες"».
Το Ιράν
Στο μεταξύ, χαρακτηριστική για τα «παζάρια» που διεξάγονται στο πλαίσιο της «αντι-τρομοκρατικής δράσης» ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί.
Σε αυτή, ο Ροχανί φέρεται να προσπέρασε το γεγονός ότι η Τουρκία βομβαρδίζει περιοχές της Συρίας (με την οποία η Τεχεράνη συνεργάζεται στενά) και επέλεξε να επισημάνει πως «το Ιράν στεκόταν πάντα στο πλευρό της Τουρκίας σε δύσκολες συνθήκες αλλά και σήμερα, θεωρώντας ότι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην περιοχή χρειάζεται να συνεργαστούμε στενά για να λύσουμε τα προβλήματα». Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ σημαντικές για το Ιράν και υπογράμμισε ότι «η αρμονία μεταξύ των κυβερνήσεων των (δύο) χωρών αποτελεί αναγκαιότητα σε κάθε επιχείρηση εναντίον τρομοκρατών, αφού αν λείπει αυτή η αρμονία κανένα πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί και μεγαλύτερα προβλήματα θα αναδυθούν» όπως και ότι «οι τρέχουσες εξελίξεις και η κατάσταση στην περιοχή καθιστούν αναγκαία την πραγματοποίηση ευρύτερων διαβουλεύσεων μεταξύ Ιράν και Τουρκίας».
Τις ίδιες επισημάνσεις για τη σημασία της ιρανο-τουρκικής συνεργασίας μοιράστηκε και ο Ερντογάν, εκτιμώντας ότι «χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε τις τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις, ειδικά την τρομοκρατική οργάνωση "Ντάες" (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος" - "ΙΚ") με κοινές προσπάθειες».
Οι Κούρδοι
Τέλος, ένας παράγοντας που εξακολουθεί να έχει ειδικό «βάρος» στις ενδοαστικές και ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες είναι σίγουρα ο «κουρδικός», δηλαδή οι επιλογές και οι συμμαχίες των αστικών τμημάτων των Κούρδων της περιοχής, που δεν είναι βέβαια ένα ενιαίο πράγμα. Ισα - ίσα.
Για παράδειγμα, πριν από μερικές μέρες ο πρόεδρος του αυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί άσκησε κριτική στο PKK, λέγοντας ότι «η τουρκική κυβέρνηση έκανε θετικά βήματα και έχει υιοθετήσει μια θετική στάση για μια ειρηνευτική λύση, ωστόσο είδαμε ότι μερικές πλευρές (σ.σ. Το ΡΚΚ) το εξέλαβαν ως θέμα περηφάνιας και δε χρησιμοποίησαν αυτές τις ευκαιρίες». Πρόσθεσε ακόμα ότι το ΡΚΚ δε στήριξε τις προσπάθειες του φιλοκουρδικού κόμματος HDP για την επίτευξη ειρήνης και κινήθηκε βιαστικά («η ειρήνη είναι μια μακρά διαδικασία και χρειάζεται πολύς χρόνος» σχολίασε ο Μπαρζανί). Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Σαμπάχ», ο Μπαρζανί «άσκησε έντονα κριτική στο PKK για μονιστική συμπεριφορά (σ.σ. εννοώντας ότι προωθεί μόνο τα δικά του συμφέροντα) και επειδή αναμειγνύεται σε άλλες περιοχές όπου ζουν Κούρδοι».
Χαρακτηριστικό είναι ακόμα πως το γραφείο του Μπαρζανί εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η Προεδρία του (ιρακινού) Κουρδιστάν ζητεί ξεκάθαρα από το PKK να κρατήσει τις στρατιωτικές του θέσεις έξω από την περιοχή ώστε να μη δώσει στην τουρκική κυβέρνηση ένα πρόσχημα για να δικαιολογήσει πλήγματα εναντίον αμάχων».
Τέλος, τους ανοιχτούς «διαύλους» ανάμεσα σε μερίδες των Κούρδων με τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό επιβεβαίωσαν την Πέμπτη οι δηλώσεις που έκανε το υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος του ΡΚΚ Ζουμπεγίρ Αϊντάρ που ζει στην Ευρώπη και ζήτησε ανοιχτά την διαμεσολάβηση της Ουάσινγκτον επισημαίνοντας: «Θέλουμε το αμερικανικό Κογκρέσο και ο Λευκός Οίκος να διαδραματίσουν έναν ρόλο στην κουρδική διαδικασία που θέτει την ειρήνη στο προσκήνιο...Οι ΗΠΑ θα πρέπει να φέρουν εμάς και την Τουρκία στο τραπέζι (των διαπραγματεύσεων)».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ