21 Σεπ 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

  ΕΚΛΟΓΕΣ: ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΜΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΛΛΑ ΣΟΒΑΡΕΣ ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην ουσία επανέλαβαν τα κομματικά αποτελέσματα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015. Αφανείς αλλά πολύ σοβαρές μεταβολές έχουν συμβεί, στην ουσία των επιλογών των ψηφοφόρων και στο τι συνείδηση έχουν αυτοί σχηματίσει από τις εξελίξεις των 8 προηγούμενων μηνών.

Η γενική εκτίμηση είναι πως πρόκειται για πολύ αρνητικές εξελίξεις. Η πολιτική επιλογή (συνείδηση) του λαού εμφανίζεται να αντιφάσκει διαρκώς και πιο κραυγαλέα από την ταξική και οικονομική θέση της συντριπτικής πλειοψηφίας του.

Οι εκλογές δίνουν περίπου 93% φιλο-ΕΕ δύναμη και 7% κατά, με διάφορες αποχρώσεις. Επίσης δίνει περίπου 90% ανοικτή φιλο-ευρώ δύναμη. Η δύναμη της ταξικής δικτατορίας του κεφαλαίου να καθοδηγεί τις πολιτικές συνειδήσεις των πολιτών, για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε και για μια ακόμη φορά έγινε κατανοητό ότι δεν ανατρέπεται σε επίπεδο επικοινωνιακής πολιτικής και εκλογικών διαδικασιών.

Συνοπτικά αξίζουν κάποια μικρά σχόλια:

Το ΚΚΕ έχει περίπου το ίδιο ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου
Ανεξάρτητα του ότι τα ποσοστά δεν αποτελούν για το ΚΚΕ το περιεχόμενο του αγώνα και της ύπαρξής του, είναι φανερό ότι πρέπει τα κομματικά του όργανα να αναλύσουν σε βάθος τη σχέση ΑΦΟΡΜΗΣ ψήφου (εκλογικής και γενικότερα επικοινωνιακής πολιτικής και τακτικης) και ΑΙΤΙΑΣ ψήφου (άντληση δυνάμεων μόνο μέσα από τη διεύρυνση της οργανωτικών δεσμών με την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα και τις μετωπικές πολιτκές).

Στο ΚΚΕ δεν έρχονται ψηφοφόροι από την επικοινωνιακή πολιτική, τα ωραία λόγια, τις υποσχέσεις ή τις καλές εμφανίσεις όσο και αν αυτό παίζει ρόλο.
Αν δεν γίνει μεταβολή βαθιά στις συνειδήσεις, στη βάση της ταξικής σχέσης, η ψήφος ή δεν θα έρθει ή αν έρθει θα είναι χωρίς υπόβαθρο άρα επιρρεπής να φύγει στην πρώτη ευκαιρία. Αντίθετα, στα αστικά κόμματα η μετακίνηση ψηφοφόρων μεταξύ τους είναι εύκολη με βάση την επικοινωνιακή πολιτική δεδομένου ότι δεν τη συνδέουν με την ταξική τους θέση και πολύ περισσότερο με την ταξική εξουσία την οποία αφήνουν άθικτη κατά την περιήγησή τους από (αστικό) κόμμα σε κόμμα..

ΣΥΡΙΖΑ
Ίδια περίπου ποσοστιαία εκλογική δύναμη. Μια εκλογική δύναμη χωρίς ιδεολογία, πρόγραμμα και όραμα. Μια δύναμη έγκρισης του 3ου μνημονίου. Κυριολεκτική αναστροφή (και διαστροφή;) των συνειδήσεων. Το 35% των ψηφοφόρων του από την αντιμνημονιακή θέση του Ιανουαρίου μετακινήθηκε σε φιλομνημονιακή και ανοικτά φιλο-ΕΕ θέση. Η νέα κυβέρνηση θα έχει τη μικρότερη κοινωνική βάση (κάτω του 40% των ψηφισάντων και πολύ λιγότερο των εκλογέων) η οποία είναι μειοψηφία στο λαό. Είναι άγνωστο πόσο θα αντέξει στις αναταράξεις που έρχονται με το 3ο μνημόνιο.

Ν.Δ.
Διατηρεί τις δυνάμεις της σε εφεδρεία. Το σύστημα θα τις χρειαστεί μόλις αρχίσει η φθορά Τσίπρα. Τα περί 4ετίας είναι λόγια του αέρα. Σε εποχές κρίσεων η ζωή των αστικών κυβερνήσεων διαρκεί τόσο όσο λάμπουν ακόμη τα ψέματα και οι υποσχέσεις.

Χ.Α.
 Υπερψηφίστηκε όπως φαίνεται η «πολιτική ανάληψη της ευθύνης του εγκλήματος»! Μια απότερη εφεδρεία του συστήματος, κεφαλαιοποιεί καθημερινώς τα πολιτικά της κεκτημένα σε επίπεδο φασισμού και φασιστικών θέσεων. Κανένας που την ψήφισε δεν είναι χωρίς γνώση του τι είναι το κόμμα αυτό. Άρα υπάρχει σαφής αναβάθμιση σε ανώτερο εγκληματικό επίπεδο του φασιστικού φαινομένου στη χώρα μας. Ο κίνδυνος δεν κρύβεται πια και φαίνεται πως το κεφάλαιο αυτό ακριβώς θέλει, να μη κρύψει τον κίνδυνο και να τον ενσωματώσει με μορφή βίαιης αποδοχής στη συνείδηση του λαού.

ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ 
Απλή συνάθροιση δυνάμεων με μόνο όραμα να παίξουν σε κάποια στιγμή το ρόλο που δεν κατάφερε να παίξει το Ποτάμι, με τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση αποσυνδεμένη από το προηγούμενο αμαρτωλό παρελθόν.

Ποτάμι
Έπαιξε το ρόλο του, έχασε την αξιοπιστία του, και τώρα ή θα αποσυρθεί εθελοντικά ή θα εκφυλιστε
ΑΝ.ΕΛ
 Στο εσωκαθεστωτικό αστικό πολιτικό παιχνίδι κάποιοι τους ήθελαν έξω για να τραβήξουν το χαλί στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φαίνεται πως για δεύτερη φορά απέτυχαν. Κατά τα άλλα θα αποτελέσει και πάλι το δεκανίκι και το άλλοθι του ΣΥΡΙΖΑ για κάθε συντηρητική θέση του. Μείωση της δύναμής του χωρίς καμία σημασία

Ένωση κεντρώων
 Κάτι μεταξύ αστείου και επικίνδυνου. Αυτοί που ψήφισαν το έκαναν ως διαμαρτυρία για τα άλλα κόμματα αλλά ψήφισαν το πλέον παλαιοκομματικό μόρφωμα.

ΛΑ.ΕΝ.
Δεν κατάλαβε ότι το να ξαναζεσταίνεις την σούπα σαν ΣΥΡΙΖΑ νο 2 δεν δίνει προοπτική. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΟΧΙ στους οποίους πόνταρε δεν κατάλαβε ότι μέσα σε λίγο διάστημα έγιναν οπαδοί του ΝΑΙ και του μνημονίου νο3. Έπαιξε με αστικά μέσα εκλογολογίας και έχασε σε ένα ανώμαλο γήπεδο. Δεν κατάλαβε ότι το έξω από το ευρώ αλλά μέσα στην ΕΕ, ήταν παιχνίδι με σημαδεμένη τράπουλα σε βάρος του.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αύξησε τη δύναμή της. Κάποια στιγμή θα πρέπει να σταθεροποιήσει τη φυσιογνωμία της που κάθε λίγο διαταράσσεται από κάποιες «προσωπικότητές της» ή ομάδες που τη συγκροτούν. Ωστόσο παρά τις διαρροές προς τη ΛΑ.Ε. (οι οποίες δεν δικαιώθηκαν εκεί) διατήρησε και αύξησε τη δύναμή της.

Αποχή άκυρα λευκά.
Περί το 43%!!! Επικίνδυνη αδρανής εφεδρεία για την άνθιση του φασιστικού φαινομένου.

Πηγή: Αριστερά και πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ