19 Οκτ 2015

Ο γίγαντας με τα γυάλινα πόδια

Ο γίγαντας με τα γυάλινα πόδια




Δειλά δειλά κάνουν την εμφάνισή τους δημοσιεύματα, τα οποία αμφισβητούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, την μέχρι σήμερα αποδεχόμενη παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ.

Κυρίως, αυτή η κυριαρχία, είχε επιβληθεί εξ αιτίας της ισχυρής οικονομικής και στρατιωτικής δύναμης που έβλεπε ο κόσμος όλος να έχουν οι ΗΠΑ.

Η οικονομική ισχύς, καθιερώθηκε (θα λέγαμε) κυρίως από το 1933, όταν και έγινε αποδεκτή η σύνδεση της παγκόσμιας οικονομίας με το αμερικάνικο νόμισμα, το δολάριο.
Σίγουρα δε, μετά το τέλος του Β΄Π.Π., με τη δημιουργία της Παγκόσμιας Τράπεζας, το γνωστό μας ΔΝΤ κ.ά., το δολάριο – άρα και η αμερικάνικη οικονομία – έγινε το υπ΄αριθμόν ένα … σήμα κατατεθέν.

Η στρατιωτική ισχύς, επιβλήθηκε μέσω της πρώτης δημιουργίας και χρήσης  της πυρηνικής βόμβας (Ναγκασάκι, Χιροσίμα), την στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου.
Οι πόλεμοι που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ, ήταν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τους δρόμους του πετρελαίου – ο έλεγχος των ενεργειακών πηγών του κόσμου φέρνει και την κυριαρχία.

Όμως …
Όμως, επειδή σ΄αυτόν τον κόσμο τίποτα δεν παραμένει ίδιο, όλα τα παραπάνω, όσον αφορά τις ΗΠΑ, αλλά και όλες τις άλλες χώρες που έχουν συνδέσει την ύπαρξή τους με αυτές, έχουμε μια σειρά γεγονότων, που δείχνουν ότι η επόμενη κρίση μπορεί να είναι καταστροφική για τις ΗΠΑ – και όχι μόνον.

Ας δούμε μερικά μόνο στοιχεία, που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εκτίμηση.

α. Με μόλις το 2% του πληθυσμού των ΗΠΑ να ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα της διατροφικής αλυσίδας, μια σχετική κρίση θα φέρει στη χώρα ανείπωτη πείνα – και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολή, αν τουλάχιστον είναι αληθινά τα στοιχεία που δηλώνουν ότι μόλις για λίγες μέρες έχουν αποθέματα τα καταστήματα πώλησης τροφίμων.

β. Η αμερικάνικη οικονομία βλέπει ως … Χολυγουντιανό εφιάλτη την περίπτωση να στραφεί ο κόσμος στου Κινέζικο Γουάν – εκδοχή καθόλου απίθανη, μάλιστα πολλοί οικονομολόγοι διεθνούς κύρους την βλέπουν να «έρχεται» με … χίλια.

γ. Η αμερικάνικη κοινωνία, με έξαρση την δεκαετία του 1990, το ΄χει ρίξει στα … αντικαταθλιπτικά. Η κρίση, μπορεί να μην άγγιξε τα μεγάλα αμερικάνικα μονοπώλια, αλλά τον απλό κόσμο όχι μόνο τον … άγγιξε, αλλά και τον … πλάκωσε.

δ. Να μην μιλήσουμε και για τα … ήθη που βιώνει ο αμερικάνικος λαός. Με κρούσματα δολοφονιών φοιτητών και μαθητών από … «πυροβολημένους», ή και αφροαμερικάνων από την αστυνομία, να είναι σε … ημερήσια διάταξη, ζητήματα προστυχιάς ή και ναρκωτικών, απλά επιβεβαιώνουν την απόλυτη παρακμή. Τα … Σόδομα και τα … Γόμμορα είναι … παρονυχίδες.

ε. Να έρθουμε τώρα και σε ένα θέμα ιδιαίτερο και κρίσημο, που ίσως αποτελέσει την θρυαλλίδα της καταστροφής του λεγόμενου Δυτικού Κόσμου. Η κυριαρχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, όπως ήδη προείπαμε, στηρίχτηκε στην απόλυτα μιλιταριστική εκδοχή του καπιταλιστικού συστήματος. Εδώ ψάχναμε για τον κάθε καινούργιο Πρόεδρο των ΗΠΑ, να δούμε ποιον πόλεμο θα ξεκινήσει.
Κάθε … Πρόεδρος και … δυο τρεις πόλεμοι.
Ε, με το σκεπτικό ότι αυτό το … μονοπώλιο, αυτήν την αμερικάνικη … βάση στήριξης, σήμερα που η Ρωσσία του Πούτιν, αλλά και η σύμμαχός της Κίνα τα αμφισβητούν έμπρακατα  – δες Συρία σήμερα, αύριο Αφγανιστάν ή και Ιράκ – ίσως είμαστε τελικά μπροστά στην οριστική κρίση του συστήματος με απρόβλεπτες συνέπειες – για το ίδιο το σύστημα.

Τελικά, μήπως, οι ΗΠΑ και γενικά η Δύση δεν είναι παρά ένας γίγαντας με γυάλινα πόδια, που ήδη άρχισαν να τρίζουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ