4 Οκτ 2015

Φονιαδες των λαων ΗΠΑ-"Σκότωσαν" τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα! Βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Αφγανιστάν – Συγκλονιστικές εικόνες

"Σκότωσαν" τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα! Βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Αφγανιστάν – Συγκλονιστικές εικόνες


`Σκότωσαν` τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα! Βομβάρδισαν νοσοκομείο στο Αφγανιστάν – Συγκλονιστικές εικόνες
- 19 νεκροί και 37 τραυματίες από τον βομβαρδισμό σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Κοντούζ του Αφγανιστάν

- Οι ΗΠΑ παραδέχτηκαν πως βομβάρδισαν το νοσοκομείο... κατά λάθος!
- Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Είχαμε δώσει συντεταγμένες του νοσοκομείου σε ΗΠΑ και αφγανικό Στρατό! - "Μας βομβάρδιζαν σχεδόν μια ώρα!"
- Απίστευτες εικόνες καταστροφής στο νοσοκομείο

"Σε έναν πόλεμο υπάρχουν πάντα παράπλευρες απώλειες" είπε πει κυνικά, κάποτε, ο πρώην υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ. Αυτή η δήλωση μαζί με τον "κατά λάθος" βομβαρδισμό της κινέζικης πρεσβείας στη διάρκεια των αμερικανικών επιχειρήσεων στη Σερβία ήρθαν στο μυαλό όταν έγινε γνωστή η αεροπορική επιδρομή σε νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη Κοντούζ του Αφγανιστάν.
Μια αεροπορική επιδρομή που έκαναν αμερικανικές και αφγανικές δυνάμεις. "Παράπλευρες απώλειες" θα χαρακτηριστούν και οι 19 νεκροί της επίθεσης στο νοσοκομείο της διεθνούς μη κυβερνητικής οργάνωσης, ανάμεσά τους γιατροί και ασθενείς αλλά και τρία παιδιά. Μαζί τους και οι 37 σοβαρά τραυματίες. Από αυτούς οι 19 είναι μέλη της οργάνωσης.
Τουλάχιστον 12 μέλη του προσωπικού της οργάνωσης, τέσσερις ενήλικοι ασθενείς και τρία παιδιά έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω του λογαριασμού των Γιατρών χωρίς Σύνορα στο Twitter.





Οι εικόνες συγκλονιστικές. Το νοσοκομείο παραδομένο στις φλόγες. Ένας άνδρας, ντυμένος ακόμη και τη "στολή" του χειρουργείου, έχει κουλουριαστεί σε μια γωνιά και δεν μπορεί να πιστέψει τι έχει συμβεί. Δίπλα του ένας άλλος άνδρας, τυλιγμένος με μια γκρι κουβέρτα, προσπαθεί επίσης να συνειδητοποιήσει...
Η πρώτη βόμβα έπεσε στις 2.10 π.μ. (τοπική ώρα) και το προσωπικό των MSF τηλεφώνησε σε αξιωματούχους του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ στις 2.19 π.μ. και σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον μερικά λεπτά αργότερα και ο βομβαρδισμός συνεχίστηκε μέχρι τις 3.13 π.μ.







Η αεροπορική επίθεση στην Κοντούζ με στόχο το νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ήταν ακόμη μια επίθεση που έφερε "παράπλευρες απώλειες". Ο αμερικανικός στρατός το παραδέχτηκε άλλωστε. Σε ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε ότι στις 02:15 τα ξημερώματα του Σαββάτου (03.10.2015) έγινε ένα αεροπορικό χτύπημα που στόχευε άτομα που αποτελούσαν απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις. Και προσθέτει: Μπορεί να υπήρξαν παράπλευρες απώλειες σε μια ιατρική μονάδα εκεί κοντά"!
Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια μεγάλη μάχη: αυτή ανάμεσα στις δυνάμεις των Ταλιμπάν και εκείνες του αφγανικού στρατού για τον έλεγχο της πόλης Κοντούζ. Μόνο που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πριν ξεκινήσει η αεροπορική επιδρομή στο νοσοκομείο, δεν γινόταν καμία μάχη... Δυο εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, ένας βοηθός που τραυματίστηκε και μια νοσοκόμα υποστήριξαν ότι δεν υπήρξε καμία ανταλλαγή πυρών και καμία μάχη κοντά στο νοσοκομείο και κανένας μαχητής Ταλιμπάν μέσα στο νοσοκομείο. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κοντούζ, πάντως, υποστήριξε πως όχι μόνο μέσα στο νοσοκομείο υπήρχαν Ταλιμπάν αλλά από εκεί έκαναν επιθέσεις. Η τακτική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να νοσηλεύουν στις εγκαταστάσεις της Κοντούζ τραυματίες και από τις δυο αντιμαχόμενες πλευρές (ότι... επιτάσσει ο όρκος του Ιπποκράτη δηλαδή), δεν άρεσε ιδιαίτερα στις αφγανικές αρχές.


Δεν ήξεραν οι ΗΠΑ; Οι Γιατροί υποστηρίζουν πως όλοι: Αφγανοί, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ακόμη και οι Ταλιμπάν, γνώριζαν που βρίσκεται το νοσοκομείο. Είχαν ακόμη και συντεταγμένες. "Η ακριβής τοποθεσία του νοσοκομείου μας στην Κουντούζ είχε ανακοινωθεί σε όλα τα μέρη με διάφορες αφορμές τους προηγούμενους μήνες, καθώς και νωρίτερα αυτή την εβδομάδα", ανέφερε η οργάνωση σε μήνυμα που ανέβασε στο Twitter.
Μάλιστα, όπως ανακοινώθηκε, μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα τηλεφώνησαν έξαλλα σε στρατιωτικούς αξιωματούχους στο ΝΑΤΟ στην Καμπούλ και στην Ουάσινγκτον καθώς οι βόμβες έπεφταν βροχή στο νοσοκομείο.
Ζήτησαν συγγνώμη οι ΗΠΑ
Ο επικεφαλής των υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών δυνάμεων στο Αφγανιστάν στρατηγός Τζον Κάμπελ ζήτησε συγγνώμη από τον πρόεδρο της χώρας Άσραφ Γάνι, ενώ ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ υποσχέθηκε... εξαντλητική έρευνα για ό,τι έγινε. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου τόνισε ότι "οι αμερικανικές δυνάμεις, προς υποστήριξη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, επιχειρούσαν στην περιοχή, όπως και οι Ταλιμπάν".
Την ίδια ώρα, ο ΟΗΕ έκανε λόγο για ασυγχώρητη και εν δυνάμει εγκληματική ενέργεια. Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ρα'αντ Αλ Χουσέιν ζήτησε τη διεξαγωγή εις βάθος και διαυγούς έρευνας, λέγοντας ότι "εάν αναγνωρισθεί ως σκόπιμη από τη δικαιοσύνη, μία αεροπορική επιδρομή εναντίον νοσοκομείου μπορεί να συνιστά έγκλημα πολέμου. Αυτό το περιστατικό είναι ιδιαιτέρως τραγικό, ασυγχώρητο και εν δυνάμει εγκληματικό", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.
Στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρίστος Στυλιανίδης απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές της σύγκρουσης να σεβασθούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να διασφαλίσουν ότι οι εγκαταστάσεις παροχής ιατρικής βοήθειας και τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων προστατεύονται".
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ και NY Times


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ