10 Οκτ 2015

ΓΑΛΛΙΑ Η εργοδοσία κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση

ΓΑΛΛΙΑ
Η εργοδοσία κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση
Εργατικές κινητοποιήσεις σε Παρίσι και άλλες πόλεις



ΠΑΡΙΣΙ.--
Μέρα απεργιακών και άλλων αγωνιστικών κινητοποιήσεων ήταν η προχτεσινή στη Γαλλία, με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις CGT, «Solidaires» και FSU και τις φοιτητικές UNEF και UNL να καλούν σε διαδηλώσεις σε Παρίσι, Λιλ, Μονπελιέ, Στρασβούργο κ.τ.λ. Στις κινητοποιήσεις πήραν μέρος χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και συνταξιούχοι, νέοι, ειδικά από χώρους όπου η επίθεση κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα (όπως η «Air France» που ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες 3.000 απολύσεις).
Κυριάρχησαν συνθήματα για την αύξηση των μισθών και τη μείωση της ανεργίας, ωστόσο οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες καλλιεργούν αυταπάτες και θολώνουν τον ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής, εμποδίζοντας την ανάπτυξη της εργατικής πάλης σε σωστή κατεύθυνση. Χαρακτηριστικά, στελέχη της CGT επέκριναν γενικόλογα τους αντεργατικούς νόμους ως «νόμους κοινωνικής οπισθοδρόμησης».
Η ανάγκη για οργάνωση των εργατών σε ταξική κατεύθυνση επιβεβαιώνεται και από τη σχεδιασμένη όξυνση της εργοδοτικής επίθεσης. Για παράδειγμα, σε εργοστάσιο όπου φτιάχνεται το γνωστό μοντέλο αυτοκινήτου «Smart», η διοίκηση οργάνωσε «δημοψήφισμα» για να δεχτούν αύξηση των ωρών εργασίας αλλά με μικρότερη αμοιβή (θα δουλεύουν 39 ώρες, αλλά θα πληρώνονται για 37). Ως ...αντάλλαγμα, σύμφωνα με τη «Λιμπερασιόν», η εργοδοσία συμφώνησε να «εγγυηθεί» τις θέσεις εργασίας μέχρι το 2020 και να καλύψει 50 άτομα ως ενοικιαζόμενα. Δηλαδή, να μπάσει μοντέλα ελαστικής και προσωρινής απασχόλησης με την έγκριση του προσωπικού και να μοιράσει ακάλυπτες επιταγές περί προστασίας από την ανεργία, που καμιά εταιρεία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν θα μπορέσει να τηρήσει, δεδομένης της όξυνσης της ανταγωνιστικότητας και των μεγάλων δυσκολιών ανάκαμψης της κερδοφορίας. Γι' αυτό άλλωστε και επανειλημμένα μια σειρά τέτοιες υποσχέσεις εργοδοτών πολύ γρήγορα «αθετούνται».
Πάντως, στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, στην περιοχή Μοσέλ της βόρειας Γαλλίας, η εργοδοτική πρόταση εγκρίθηκε με 56,1%. Θυμίζουμε ότι το «Smart» είναι ένα από τα μοντέλα που βγάζει ο γερμανικός κολοσσός «Daimler».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ