4 Νοε 2015

Ποιός είναι ο ρόλος και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων;

 Ποιός είναι ο ρόλος και η αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων;



Του Νίκου Παπαναστάση* / Πηγή: 902.gr.
*αντισυνταγματάρχη ε.α. των ΕΔ.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ημερίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), σε συνεργασία με το Γραφείο Στρατιωτικών και Αμυντικών Θεμάτων της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα, «Η εσωτερική ασφάλεια της χώρας. Παρούσα κατάσταση και προοπτικές».
Κατά τη διάρκεια των εργασιών της, με την επίσημη συμμετοχή στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων, υπήρξαν εκτεταμένες αναφορές στο ζήτημα της «πιθανόν» αναγκαίας ανάμειξης του Στρατού σε ζητήματα ασφάλειας και καταπολέμησης του εγκλήματος, με σαφείς εισηγήσεις για την ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου, αλλά και τη δημιουργία ειδικά εκπαιδευμένων μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, που αποστολή τους θα είναι οι επεμβάσεις όταν προκύπτουν προβλήματα εσωτερικής ασφάλειας.


Δεν είναι η πρώτη φορά που στην προσπάθεια ωρίμανσης των συνθηκών, για τη συνολική υλοποίηση της ΝΑΤΟικής απόφασης ενεργοποίησης του «αντιτρομοκρατικού» δόγματος εκ μέρους των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δήθεν ανεξάρτητα ινστιτούτα «επεξεργάζονται» πρακτικά ζητήματα άμεσης εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές «εσωτερικής ασφάλειας». Το υπόβαθρο πάνω στο οποίο αναπτύσσονται τέτοιες αποστολές δεν είναι άλλο από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει όλο τον πλανήτη σαν ενιαίο επιχειρησιακό χώρο, όπως ξεκάθαρα διατυπώθηκε το Νοέμβρη του 2010 στη Λισαβόνα, στη διάρκεια της εκεί Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εκεί, εκφράζοντας απόλυτα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ο τότε πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με κυνικό τρόπο δήλωνε ότι στο ΝΑΤΟικό στόχαστρο είναι πλέον και «…οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;». Στην ίδια ρότα συνεχίζουν όλες οι μετέπειτα κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, είναι αποκαλυπτική η δήλωση του γγ του ΝΑΤΟ στις 2/7/2015 που ανέφερε για την ελληνική κυβέρνηση: «Πάντα διατρανώνουν την αφοσίωσή τους στο ΝΑΤΟ και εγώ χαιρετίζω αυτό». Επίσης σ’ αυτά τα πλαίσια η ΕΕ εξειδικεύει τη Στρατηγική Ασφάλειας για τα κράτη - μέλη της.
Τα τελευταία χρόνια γίναμε θεατές πολλών ασκήσεων καταστολής πλήθους (διαδηλώσεων) όπως η «Καλλίμαχος», που έγινε το Φλεβάρη 2011 στην Αργυρούπολη Κιλκίς, συνεκπαιδεύσεις ελληνικού και αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού σε σχετικά αντικείμενα, με τελευταία γνωστή τη στρατιωτική άσκηση που διεξήχθη στο 523ο Τάγμα Πεζικού στην Κοζάνη τον Οκτώβρη 2015, με σενάριο «την ανακατάληψη του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της ΑΕΒΑΛ, το οποίο έχουν καταλάβει ταραχοποιοί».
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, όσον αφορά το σχεδιασμό, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση στην αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού» συνεχώς εξελίσσεται. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ψήφισαν το 3ο, αλλά και τα προηγούμενα μνημόνια, στηρίζοντας αντιλαϊκές πολιτικές, είναι έτοιμοι όσο ποτέ να χρησιμοποιήσουν το δεκανίκι που τους δίνουν οι ΝΑΤΟικοί και ευρωενωσιακοί σχεδιασμοί και μηχανισμοί, με στόχο την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης λαϊκής οργής.
Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν τον Ιούλιο και οι γνωστές δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένου -παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα- ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας», απευθύνοντας μια ευθεία απειλή προς τον αγωνιζόμενο λαό.
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει το λαό δεν πρέπει να περάσει. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται περίτρανα ότι η υπεράσπιση του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, του κεφαλαίου και των κερδών του, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, οδηγεί σε νέα αντιδημοκρατικά - αντιλαϊκά μέτρα περιορισμού των ελευθεριών και έχει ως αποτέλεσμα την ένταση της καταστολής ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα για το πέρασμα της αντιλαϊκής πολιτικής. Είναι ο δρόμος που χάραξαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ακολουθεί και η σημερινή.
Παράλληλα, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές αποστολές, ετοιμότητα να φιλοξενήσει και νέες ΝΑΤΟικές βάσεις και στρατηγεία στο έδαφος της χώρας, στην Κρήτη, στην Κάρπαθο, και αλλού. Συνεχίζουν τις συνεκπαιδεύσεις με Αμερικανούς, Ισραηλινούς και άλλα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.
Το ΚΚΕ εκφράζει καθαρά την πατριωτική θέση ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι για να υπερασπίζονται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα, δεν είναι ούτε για να παίρνουν μέρος σε ΝΑΤΟικές αποστολές ούτε για το εσωτερικό. Τέτοιες δηλώσεις παραπέμπουν αλλού, είναι επικίνδυνες, είναι παιχνίδι με τη φωτιά.
Η κυβέρνηση με τις δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις με τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τείνουν όλο και περισσότερο να πάρουν χαρακτηριστικά μηχανισμού καταστολής για δράση μέσα και έξω από τη χώρα.
Οι θέσεις αυτές πρέπει να καταδικαστούν από όλο το λαό μέσα στους ταξικούς αγώνες, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Επίσης πρέπει να καταδικαστούν και από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που η πλειοψηφία τους είναι παιδιά φτωχών λαϊκών οικογενειών, πλήττονται κι αυτοί από την κρίση και τα μέτρα, έχουν τα ίδια συμφέροντα με τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους συνταξιούχους. Κανένα συμφέρον δεν έχουν από τη συμμετοχή της πατρίδας μας στην ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Αποδεικνύεται ότι η συμμετοχή σε όλα αυτά όχι μόνο υπονομεύει την αμυντική ικανότητα της χώρας, αλλά ταυτόχρονα στρέφεται και ενάντια στον αγωνιζόμενο λαό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ