5 Νοε 2015

Η ταινία της εβδομάδας: "Μάθε παιδί μου γράμματα"

 Η ταινία της εβδομάδας: "Μάθε παιδί μου γράμματα"

Με αφορμή την είδηση για τον θάνατο του ηθοποιού Κώστα Τσάκωνα, και διαβάζοντας μεταξύ άλλων πως "έγινε κυρίως γνωστός για τους κωμικούς του ρόλους σε κινηματο-γραφικές ταινίες και βιντεοταινίες της δεκαετίας του 1980, όπως «Η Μεγάλη Απόφραξη», «Κλασική Περίπτωση Βλάβης», «Οι Πόντιοι» και «Η Γυναικάρα απ’ το Κιλκίς»", αναφορές που από μόνες τους θεωρήσαμε πως τον αδικούν, είπαμε να θυμηθούμε σήμερα μια ιδιαίτερα αξιόλογη (και ακόμη δυστυχώς επίκαιρη σε κάποια σημεία της) ταινία που είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με άλλους ο δημοφιλής αυτός κωμικός.
_____________
Έξι χρόνια στο δημοτικό. Έξι χρόνια στο γυμνάσιο, δώδεκα. Έξι χρόνια στο πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο εξωτερικό, εικοσιτέσσερα. Και έξι χρόνια μέχρι που να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριανταέξι που είμαι, ακόμα άλλα έξι χρόνια. Πού πήγανε; Τι γίνανε έξι χρόνια;
«Μάθε παιδί μου γράμματα» είναι ο τίτλος της κοινωνικής κωμωδίας του 1981 σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Μαραγκού και πρωταγωνιστές τους Βασίλη Διαμαντόπουλο, Νίκο Καλογερόπουλο, Κώστα Τσάκωνα και Άννα Μαντζουράνη. Αποτελεί κοινωνική κριτική της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας, με τις έντονες ιδεολογικές αγκυλώσεις και παράλληλα την αδυναμία και την έλλειψη βούλησης από το ελληνικό κράτος να αξιοποιήσει το ανθρώπινο δυναμικό. Παράλληλα εξετάζεται και η εξάρτηση της ελληνικής εκπαίδευσης τόσο από σχήματα και νοοτροπίες του παρελθόντος όσο και από την εξουσία, της οποίας καλείται να γίνει φερέφωνο.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας (η ταινία έχει γυριστεί στη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα, τη Λαγκάδια, την Καρύταινα χωριά της περιοχής) λίγο μετά τη μεταπολίτευση. Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου πεσόντων κατά την Κατοχή αναστατώνουν την τοπική κοινωνία, καθώς παραλείπεται το όνομα του Χρίστου Καναβού, ενός κομμουνιστή αντιστασιακού που σκοτώθηκε στην περιοχή. Ο Περικλής (Β. Διαμαντόπουλος), συντηρητικός διευθυντής του Γυμνάσιου, έρχεται σε σύγκρουση τόσο με τη γυναίκα του Ελπίδα (Α. Ματζουράνη) όσο και με τους δυο γιους του Σωκράτη (Ν. Καλογερόπουλος) και Δημοσθένη (Κ. Τσάκωνα) που υπερασπίζονται το δικαίωμα της Χρυσάνθης (Ειρήνη Καζάκου) και της οικογένειάς της να καταθέσουν στεφάνι στη μνήμη του Καναβού.

4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1981: α’ γυναικείου ρόλου (Άννα Μαντζουράνη), α’ ανδρικού ρόλου (Βασίλης Διαμαντόπουλος), σκηνογραφίας και ειδικό βραβείο ερμηνείας (Νίκος Καλογερόπουλος). 

Κοστούμια:
Σταμάτης Τσαρουχας, Αγγελική Μαραγκού, Σταυρούλα Φασσέα
Ηχολήπτες:
Ηλίας Ιονέσκο, Ντίνος Κίττου
Φροντιστήριο:
Σταυρούλα Φασσέα
Μακιγιάζ:
Τζένη Αβοκατίδου
Μιξάζ:
Θανάσης Αρβανίτης
φωτογράφος:
Κώστας Βλαχόπουλος
Πηγή: TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ