30 Νοε 2015

Οταν οι πεινασμενοι σφυριζουν αδιαφορα.....τα ΣΤΟΥΡΝΑΡΙΑ παιζουν μπαλα



Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας ζητά την συναίνεση των κομμάτων ώστε να περάσουν τα μέτρα γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπάρξει άλλη ευκαιρία για τη χώρα. Πόσο σημαντική είναι αυτή η παραίνεση μπορεί να το αντιληφθεί κανείς από τις (επιστημονικές και άλλες) περγαμηνές του κύριου Στουρνάρα και κυρίως από τις προβλέψεις του κατά το παρελθόν:
Τότε, τον Ιούλη του 2010 ο Γιάννης Στουρνάρας ως  γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) τόνιζε την ανάγκη εφαρμογής του μνημονίου που έχει συνάψει η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαρακτηρίζοντάς το «διαβατήριο εξόδου από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας». Μάλιστα, τότε, ο εξαιρετικός επιστήμων Στουρνάρας πρόβλεπε την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2012…
Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η χώρα παρά το ότι ακολούθησε τις  «συμβουλές» του κύριου Στουρνάρα βρίσκεται στην ίδια – αν όχι χειρότερη κατάσταση. Αντιθέτως, ο κύριος Στουρνάρας, αφού ως υπουργός εισέπραξε τα μπράβο του Σόιμπλε, σήμερα βρίσκεται επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας και συνεχίζει να υποδεικνύει το δρόμο της συναίνεσης για την εφαρμογή του (τρίτου) μνημονίου. Τότε, το 2010, το (πρώτο) μνημόνιο ήταν το «διαβατήριο εξόδου από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας».
 Σήμερα, κατά πως λέει ο εξαιρετικός επιστήμων και επικεφαλής της ΤτΕ Στουρνάρας:
«Με την ψήφιση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου με μεγάλη πλειοψηφία από τη Βουλή, έχει καταγραφεί υψηλός βαθμός συναίνεσης. Αυτό είναι μια μεγάλη κατάκτηση και η συναίνεση αυτή δεν πρέπει να διαρραγεί» και προσθέτει: «Αντιθέτως, πρέπει να διατηρηθεί ούτως ώστε να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, να στηριχθεί η οριστική έξοδος από την κρίση και ανοίξει ο δρόμος προς την ανάπτυξη».
Αν και οι προβλέψεις του Στουρνάρα αποδείχτηκαν κατά το παρελθόν άστοχες, οι σημερινές του υποδείξεις για «πολιτική σταθερότητα» προκειμένου να περάσουν τα μέτρα από την βουλή « για να μην καταστραφεί η χώρα» λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την «πρώτη φορά αριστερά» κυβέρνηση του κύριου Τσίπρα. Και όπως διαβάζουμε στο real.gr η κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Γεροβασίλη εκτιμά ότι «όχι μόνο δεν κινδυνεύει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά ότι -–αντίθετα– είναι πολύ πιθανόν και να ενισχυθεί στο μέλλον».
Με άλλα λόγια: το (τρίτο) μνημόνιο που εφαρμόζει η πρώτη φορά αριστερά κυβέρνηση του κύριου Τσίπρα, πρέπει να εφαρμοστεί με κάθε τρόπο γιατί – όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι καλύτερο από τα δύο προηγούμενα.
Ως εκ τούτου, μπορούμε να υποθέσουμε βάσιμα, ότι για την εφαρμογή του τρίτου και καλύτερου μνημονίου αν προκύψουν προβλήματα κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, είναι έτοιμες οι τσόντες και τα δεκανίκια που θα δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση της συναίνεσης στην κορυφή…
Μια ματιά, ωστόσο, προς τα κάτω, εκεί όπου οι συντάξει εξαερώνονται, οι μισθοί εξαφανίζονται και οι δουλειές υπάρχουν – όπου υπάρχουν- σε συνθήκες δουλοπαροικίας, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς ότι οι συναινέσεις στην κορυφή του πολιτικού συστήματος ουδεμία σημασία και αξία έχουν.

Η εξαπάτηση της κοινωνίας από τους συναινούντες χορτάτους, έχει κι αυτή το όριό της…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ