14 Δεκ 2015

Η «νέα»... «πολύ παλιά» ΕΡΤ

Η «νέα»... «πολύ παλιά» ΕΡΤ
Οταν τον περασμένο Απρίλη, η κυβέρνηση έφερνε το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ, με τις γνωστές τυμπανοκρουσίες και κορόνες περί «ανεξάρτητης δημοκρατικής, πλουραλιστικής ΕΡΤ», το ΚΚΕ, που είχε στηρίξει με κάθε τρόπο τον αγώνα των χιλιάδων απολυμένων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, ούτε είχε μασήσει τα λόγια του, ούτε, πολύ περισσότερο, έτρεφε αυταπάτες για το ρόλο που θα έπαιζε και η νέα ΕΡΤ.
Τότε ξεκάθαρα είχε πει ότι «το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη δημιουργίας μιας κρατικής ραδιοτηλεόρασης που θα υπηρετεί πραγματικά την ενημέρωση και ψυχαγωγία του λαού, αλλά αντίθετα διατηρεί τη λειτουργία μιας απόλυτα ελεγχόμενης απ' την εκάστοτε κυβέρνηση ραδιοτηλεόρασης, ενώ την ίδια στιγμή περιέχει σοβαρά εσκεμμένα κενά και ελλείψεις στο ζήτημα της αποκατάστασης των εργαζομένων της ΕΡΤ και της ΝΕΡΙΤ (...) και η νέα ΕΡΤ θα λειτουργεί στο πλαίσιο της απελευθερωμένης αγοράς των ΜΜΕ ως ιδεολογικός μηχανισμός του αστικού κράτους και αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας και πολιτικής».
Είναι άλλο πράγμα, βέβαια, ότι ο λαός έχει δικαίωμα κι οφείλει να διεκδικεί, έστω και σ' αυτές τις συνθήκες, το δικαίωμα στην ενημέρωση και την ψυχαγωγία, τη δυνατότητα να εκπροσωπούνται ισότιμα οι θέσεις των κομμάτων, να προβάλλεται η δράση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Δεν πέρασαν ούτε 6 μήνες, για να επιβεβαιωθούν πανηγυρικά όσα έλεγε το ΚΚΕ. Η αποκατάσταση των εργαζομένων είναι πιο πίσω ακόμα κι από την - ούτως ή άλλως - λειψή που προέβλεπε το νομοσχέδιο.
Στο ζήτημα της ενημέρωσης δεν τηρούνται ούτε τα προσχήματα που θέτει κι αυτή ακόμη η απαράδεκτη «αναλογική» εκπροσώπηση των κομμάτων, η οποία αναπαράγει την ανισότητα στην προβολή. Η διαφήμιση κι ο εξωραϊσμός του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου βγάζουν μάτι, σε σημείο που - ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις - να νομίζει κανείς ότι ζει σε άλλη χώρα.

Οσο δε για την προβολή των θέσεων και των δραστηριοτήτων του ΚΚΕ, το πράγμα έχει ξεφύγει. Και για να μην πει κανείς ότι είμαστε υπερβολικοί, «ιδού» μερικά μόνο από τα πολλά παραδείγματα:

-- Στις ενημερωτικές εκπομπές - και η τηλεοπτική ΕΡΤ έχει μπόλικες - το ΚΚΕ κατά κανόνα εκπροσωπείται μία με δύο φορές τη βδομάδα και μάλιστα προς το τέλος (Πέμπτη - Παρασκευή - Σαββατοκύριακα), όταν η επικαιρότητα έχει ήδη διαμορφωθεί κι όταν ακόμη και κόμματα, με χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό από αυτό του ΚΚΕ, βγαίνουν κατά κόρον από τη Δευτέρα. Προτιμώνται, δηλαδή, οι «εύκολοι» αντίπαλοι για την κυβέρνηση.
-- Υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές, στις οποίες το ΚΚΕ εκπροσωπείται σπάνια ή και καθόλου. Για παράδειγμα η εκπομπή «Europe», που προβάλλεται κάθε Σάββατο, για τα τεκταινόμενα στην ΕΕ, έχει μόνιμους καλεσμένους ευρωβουλευτές όλων των άλλων κομμάτων, ακόμη και ευρωβουλευτές που είναι πλέον ανεξάρτητοι, ενώ δεν έχει καλέσει ούτε μια φορά ευρωβουλευτή του ΚΚΕ. Προφανώς η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ απαγορεύεται να ακούγεται...
-- Στην ΕΡΑ (ραδιόφωνο της ΕΡΤ) είναι ζήτημα αν, από τις εκλογές του Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα, το ΚΚΕ έχει προσκληθεί 4 - 5 φορές... Και πάντα σε μία μόνο εκπομπή.
-- Εχει γίνει μόνιμο φαινόμενο σχόλια ή παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή να «ξεχνιούνται» να μπουν στα δελτία, ενώ άλλα, όλως τυχαίως, «διαστρεβλώνονται» από «λάθη» δημοσιογράφων, για να χρησιμοποιήσουμε τις δικαιολογίες των υπευθύνων στις διαμαρτυρίες του Γραφείου Τύπου της ΚΕ. Οπως έγινε προχτές, με την ανακοίνωση του Κόμματος για το ΔΝΤ, όπου στο μεν δελτίο των 6 δεν αναφέρθηκε καν, στο δε δελτίο των 9 απομονώθηκε ένα μικρό απόσπασμα, που δεν απέδιδε την ουσία της ανακοίνωσης.
-- Το αποκορύφωμα ήταν η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, που ενώ μαγνητοσκοπήθηκε από συνεργείο της ΕΡΤ, το υλικό «ξεχάστηκε» να μοιραστεί στα υπόλοιπα τηλεοπτικά κανάλια από την ΕΡΤ που ήταν υποχρεωμένη να το κάνει. Να μη ρωτήσουμε, βέβαια, αν έχει ποτέ ξεχαστεί να μοιραστεί υλικό κάλυψης άλλων πολιτικών αρχηγών ή του ίδιου του πρωθυπουργού. Για να μη θυμηθούμε τις δηλώσεις του Δ. Κουτσούμπα το βράδυ των εκλογών, που η ΕΡΤ έδωσε χωρίς ήχο στα υπόλοιπα κανάλια, με αποτέλεσμα να μεταδοθούν με μεγάλη καθυστέρηση.
-- Και πολλά άλλα... τα οποία παραείναι πολλά και σοβαρά, για να σκεφτούμε ότι όλα αυτά είναι «λάθη» και «συμπτώσεις». Και επειδή δεν είμαστε μικρά παιδιά, ούτε πιπιλάμε το δάχτυλό μας, η κατάσταση αυτή έχει υπεύθυνους, με ονοματεπώνυμο: Είναι η κυβέρνηση, ο αρμόδιος υπουργός υπεύθυνος για την ΕΡΤ, το ΔΣ της ΕΡΤ και φυσικά όσοι υπεύθυνοι ανέχονται αυτήν την κατάσταση.

Εμείς, πάντως, δεν μπορούμε να την ανεχόμαστε άλλο. Οπως θεωρούμε ότι δεν πρέπει να την ανεχτούν οι δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι της ΕΡΤ, που σε δύσκολες συνθήκες προσπαθούν τίμια να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά κι ο λαός που, όταν αγωνίστηκε ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ, σίγουρα δεν είχε αυτό το «πράγμα» στο μυαλό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ