19 Ιαν 2016

ΓΑΛΛΙΑ Ενας εγκεφαλικά νεκρός και 4 «εθελοντές» κινδυνεύουν από πειραματικό φάρμακο

ΓΑΛΛΙΑ
Ενας εγκεφαλικά νεκρός και 4 «εθελοντές» κινδυνεύουν από πειραματικό φάρμακο
Για άλλη μια φορά έρχεται στην επικαιρότητα ο αμφιλεγόμενος τρόπος με τον οποίο οι πολυεθνικές του φαρμάκου δοκιμάζουν τα σκευάσματά τους πριν τα διοχετεύσουν στην αγορά, χρησιμοποιώντας ανθρώπους - πειραματόζωα «εθελοντές», που ρισκάρουν τη ζωή τους έναντι κάποιου χρηματικού αντιτίμου. Ως αποτέλεσμα της δοκιμής φαρμάκου της πορτογαλικής εταιρείας «Bial» στο ιδιωτικό γαλλικό εργαστήρι «Biotrial», ένας άνθρωπος έμεινε εγκεφαλικά νεκρός και 5 ακόμη μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο της Ρεν στη Γαλλία, μετά από σοβαρές επιπλοκές. Οι 4 κινδυνεύουν να μείνουν με μόνιμα νευρολογικά προβλήματα μη αναστρέψιμα και ο άλλος άνθρωπος εμφανίζεται με λιγότερα προβλήματα, αλλά παρακολουθείται.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας, Μαρισόλ Τουρέν, συνολικά 90 εθελοντές, ηλικίας από 28 έως 49 ετών, συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή του συγκεκριμένου πειραματικού φαρμάκου που δεν αποκαλύπτεται. Οι πληροφορίες γι' αυτό βγαίνουν με το «σταγονόμετρο» και κάνουν λόγο για σκεύασμα για την καταπολέμηση του άγχους, που πιθανά περιείχε και κάνναβη ή παράγωγά της, κάτι που με έμμεσο τρόπο το επιβεβαίωσε η υπουργός, που παραδέχτηκε ότι η σύστασή του επηρεάζει τους υποδοχείς του νευρολογικού συστήματος που αντιδρούν στα κανναβινοειδή.
Οι γιατροί που εξετάζουν τους «εθελοντές» δεν μπορούν ακόμα να διευκρινίσουν αν οι παρενέργειες προήλθαν από τη σύσταση του φαρμάκου ή αν φταίει η υψηλή δοσοληψία, ενώ δηλώνουν ότι δεν είναι γνωστό κάποιο αντίδοτο στο εν λόγω φάρμακο.
Η πρακτική των πολυεθνικών για τη δοκιμή φαρμάκων γίνεται σε τρεις φάσεις: κατά την πρώτη, σε υγιείς εθελοντές που υπογράφουν ότι εν γνώση τους ρισκάρουν (όπως ήταν και η περίπτωση στη Γαλλία), τη δεύτερη φάση, σε περιορισμένο αριθμό ασθενών στους οποίους απευθύνεται το φάρμακο και την τρίτη φάση, σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ασθενείς. Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι όσο η Ερευνα και η Υγεία βρίσκονται στα χέρια του κεφαλαίου, και «ατυχήματα» μπορούν να συμβούν και η επιστήμη και τα επιτεύγματά της, που είναι προϊόντα της κοινωνίας, να μην μπορούν να αξιοποιηθούν για την κοινωνική ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ