27 Ιαν 2016

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Σύγκρουση με όπλα και με ... διαβουλεύσεις

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σύγκρουση με όπλα και με ... διαβουλεύσεις


ΝΤΟΝΕΤΣΚ - ΜΙΝΣΚ.--
Καθώς και χτες συνεχίστηκαν οι βομβαρδισμοί από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου (από στρατό και τάγματα των εθνικιστικών - φασιστικών δυνάμεων του «Δεξιού Τομέα») κατά και κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία, ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Λευκορωσίας ότι σήμερα θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής (εκπροσώπων της κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη) στην πρωτεύουσα Μινσκ. Ηδη από χτες ξεκίνησε η συνεδρίαση της υποομάδας εργασίας για την πολιτική διευθέτηση, που εξετάζει το ζήτημα των τοπικών εκλογών. Σήμερα θα προστεθούν και οι άλλες υποομάδες για την ασφάλεια και την απομάκρυνση του βαρέος οπλισμού, τα ανθρωπιστικά ζητήματα και την οικονομική κατάσταση. Αυτές οι ομάδες εργασίας προβλέπονταν στη συμφωνία εκεχειρίας, που είχε εγκριθεί από τους ηγέτες των Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας στις 12 Φλεβάρη του 2015, μια συμφωνία που ουσιαστικά έχει μείνει στα χαρτιά, κυρίως με ευθύνη της κυβέρνησης του Κιέβου, που συνεχίζει τις επιχειρήσεις στους δύο θύλακες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες. Ο συμβιβασμός της συμφωνίας του Μινσκ δεν εξάλειψε τις αιτίες της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης για το φυσικό της πλούτο, τη γεωστρατηγική θέση της Ουκρανίας, που ο λαός της πληρώνει με το αίμα του, την αξιοποίησή της από τα μονοπώλια ως «ενεργειακού κόμβου».
Ρώσος ΥΠΕΞ: «Δεν είμαστε σε συνομιλίες με κανέναν για την Κριμαία»
Σε συνέντευξη - απολογισμό για το 2015, που έδωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δεν παρέλειψε, αναφερόμενος στη σύγκρουση στην Ουκρανία, να υπογραμμίσει: «Δεν είμαστε σε συνομιλίες με κανέναν για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία. Η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος, σε πλήρη συμφωνία με την έκφραση της θέλησης του λαού της μετά το δημοψήφισμα που έγινε». Και πρόσθεσε ότι «μετά την ενσωμάτωση με τη Ρωσία έχουν δικαιώματα και όσοι δεν είχαν πριν, που δεν αναγνωρίζονταν από τις ουκρανικές αρχές». Κάλεσε επίσης τους δημοσιογράφους να επισκεφτούν την περιοχή, ενώ απηύθυνε έκκληση στην ουκρανική κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία του Μινσκ και να μη θέτει ζήτημα «επανακατάληψης του Ντονμπάς αυτό το χρόνο και τον επόμενο της Κριμαίας, γιατί στη συμφωνία προβλέπεται ότι το Ντονμπάς παραμένει στην Ουκρανία αλλά υποχρεωτικά με στοιχεία αποκέντρωσης και η ουκρανική Βουλή έχει αποτύχει να κάνει ό,τι έχει συμφωνηθεί από τον Ουκρανό Πρόεδρο».
Ταυτόχρονα, ο Σ. Λαβρόφ με έμφαση υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ ακολουθούν μια επικίνδυνη πολιτική για τον περιορισμό της Ρωσίας, συγκεντρώνοντας στρατό του ΝΑΤΟ στα σύνορά της και κάλεσε «τους δυτικούς εταίρους να εγκαταλείψουν αυτή την πολιτική», δηλώνοντας ότι «η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί σε ισότιμη και αμοιβαία επωφελή βάση αλλά δεν θα είναι αδιάφορη όταν επιχειρείται να της επιβληθούν αποφάσεις ενάντια στα συμφέροντά της, και θα πάρει τα απαιτούμενα μέτρα». Εκανε και αναφορές στη σύγκρουση στη Συρία και τη «συνεργασία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (βλέπε σχετικό θέμα). Για την κατάσταση στην ΕΕ σημείωσε: «Δεν θέλουμε μια αδύνατη ΕΕ, αφήστε μόνη της την Ενωση να λύσει τα προβλήματά της (μια άμεση μπηχτή για τις ΗΠΑ), θέλουμε την ΕΕ έναν καλόβουλο συνεταίρο στην οικονομία και άλλα ζητήματα αλλά ταυτόχρονα δεν μπορούμε να μην παρακολουθούμε τις τρέχουσες εξελίξεις». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε «τον σημαντικό ρόλο που παίζει η Γερμανία για την ενότητα της ΕΕ», ενδεικτική παρέμβαση που επιχειρεί να αναδείξει τις υπαρκτές αντιθέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας, και πηγάζει από τις στενές σχέσεις που διατηρούν τα ρωσικά και τα γερμανικά μονοπώλια παρά τις τριβές και τις δυσκολίες μετά τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ