20 Ιαν 2016

ΟΥΚΡΑΝΙΑ Παζάρια και νέοι βομβαρδισμοί

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παζάρια και νέοι βομβαρδισμοί


Εν μέσω συνεχόμενων βομβαρδισμών και παραβιάσεων της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία από τις δυνάμεις της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, έχει προγραμματιστεί για σήμερα μια ακόμη συνεδρίαση στο Μινσκ της Λευκορωσίας της λεγόμενης Ομάδας Επαφής (εκπρόσωποι κυβέρνησης, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη).
Οπως δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, στη λεγόμενη υποομάδα για την πολιτική διευθέτηση (που αναμενόταν να ξεκινούσε ήδη από χτες), στην πλευρά των πολιτοφυλακών ελπίζουν ότι θα κυριαρχήσει κλίμα συμβιβασμού και συνεννόησης, παρά τις σοβαρές διαφορές, για το ζήτημα της διενέργειας των τοπικών εκλογών.
Στο Μινσκ, επίσης, θα γίνουν οι συνεδριάσεις και των άλλων υποομάδων για τα ανθρωπιστικά ζητήματα και την ανταλλαγή κρατουμένων, τα οικονομικά ζητήματα και την επίβλεψη της υποτιθέμενης απόσυρσης του βαρέος οπλισμού, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία εκεχειρίας, που είχε εγκριθεί και από τις κυβερνήσεις Γερμανίας, Γαλλίας, Ουκρανίας και Ρωσίας στις 12 Φλεβάρη του 2015. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία αυτή ήταν ένας συμβιβασμός μετά από ένα χρόνο αιματοκυλίσματος του λαού της Ουκρανίας, με την ανατροπή της προηγούμενης αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, που στην ουσία δεν αναίρεσε τις αιτίες της ενδοαστικής και ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης για το φυσικό της πλούτο, τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, την αξιοποίησή της από τα μονοπώλια ως «ενεργειακού κόμβου». Αυτό τον ανταγωνισμό πληρώνει με το αίμα του ο λαός, που εξακολουθεί να δέχεται επιθέσεις, όπως συνέβη και χτες στις περιοχές Κομιντέρνοβο και Σαχάνκα, όπου σημειώθηκε καταιγισμός οβίδων από τον ουκρανικό στρατό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ