15 Φεβ 2016

Αντιλαϊκό «κρεσέντο» σε ενιαία στρατηγική

Αντιλαϊκό «κρεσέντο» σε ενιαία στρατηγική
Τις διαφορετικές αντεργατικές - αντιλαϊκές προσεγγίσεις Ευρωζώνης - ΔΝΤ προβάλλει η κυβέρνηση ως άλλοθι, εμπαίζοντας το λαό, αφού και η ίδια προωθεί την ίδια στρατηγική για την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Γ. Ντάισελμπλουμ, Ευ. Τσακαλώτος, Μ. Σαπέν σε προηγούμενο Γιούρογκρουπ
Γ. Ντάισελμπλουμ, Ευ. Τσακαλώτος, Μ. Σαπέν σε προηγούμενο Γιούρογκρουπ
Eurokinissi
Με κοινή θέση το κλείσιμο της πρώτης «αξιολόγησης» του τρίτου μνημονίου συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Ευρωζώνη - ΔΝΤ), ενώ πλέον οι μεταξύ τους συζητήσεις περιστρέφονται και γύρω από τη νέα φουρνιά των αντιλαϊκών μέτρων, αυτών που ετοιμάζουν και για την «επόμενη μέρα» της «αξιολόγησης».
Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις της περασμένης βδομάδας αποκαλύπτουν τη σύμπλευση, στρατηγικού χαρακτήρα, όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και αυτό παρά τις μεταξύ τους αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, που συνδέονται με την εξυπηρέτηση τμημάτων του κεφαλαίου, που καθένας από αυτούς στηρίζει και υπηρετεί.
«Εποικοδομητική συζήτηση» στο Γιούρογκρουπ
«Καλούμε την Ελλάδα και τους θεσμούς να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις τους, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το συνταξιοδοτικό, στη διαμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού και για το Ταμείο των Ιδιωτικοποιήσεων», δήλωσε ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, την Πέμπτη 11/2.
Ο ίδιος ανέφερε ότι το θέμα της «αποπολιτικοποίησης» της ελληνικής κρατικής διοίκησης καθώς και του τραπεζικού τομέα βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι «εταίροι», επισημαίνοντας πως η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη τους.
Ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση καλείται να εφαρμόσει ιδιαίτερα δύσκολες μεταρρυθμίσεις και σε πολιτικό επίπεδο, αναφέροντας συγκεκριμένα το Ασφαλιστικό. Δήλωσε, επίσης, πως εάν συνεχιστεί η πρόοδος - συγκεκριμένα στο Ασφαλιστικό και στα Δημοσιονομικά - οι επικεφαλής της αποστολής των «θεσμών» στην Αθήνα θα είναι σε θέση να επιστρέψουν «μέσα στις επόμενες μέρες», με στόχο την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» ενδεχομένως πριν από το Πάσχα των Καθολικών (τέλη Μάρτη).
Αποκαλυπτικές για το χαρακτήρα και την «ποιότητα» των αντιλαϊκών διαβουλεύσεων είναι και οι παρακάτω επισημάνσεις, που έγιναν μέσα στη βδομάδα από υψηλόβαθμο αξιωματούχο της Ευρωζώνης:
Ασφαλιστικό - συντάξεις: Σχετικά με τη νέα επίθεση στο Ασφαλιστικό, σημείωσε ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος, καθώς, όπως είπε, όλοι αναγνωρίζουν ότι απαιτείται συνδυασμός παραγόντων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, τα ποσοστά αναπλήρωσης και την περίοδο καταβολής των εισφορών. Ουσιαστικά, πρόκειται για παραπέρα παρεμβάσεις σε όλες τις παραμέτρους του Ασφαλιστικού και βέβαια πάνω από αυτές που δημόσια ομολογεί η συγκυβέρνηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος που θα είναι θετικό για τον «επίσημο τομέα της οικονομίας». Εν προκειμένω, δείχνει στην κατεύθυνση μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ βέβαια τις όποιες «απώλειες» θα αναπληρώσουν άλλες αντιλαϊκές παρεμβάσεις.
Δημοσιονομικά κενά: Προ των πυλών βρίσκονται και νέα συμπληρωματικά μέτρα, με στόχο την κάλυψη των δημοσιονομικών κενών. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η ελληνική κυβέρνηση και οι «θεσμοί» συμφώνησαν να εργαστούν πάνω στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.
Κρατική διοίκηση: Σε σχέση με το ζήτημα της στελέχωσης του κρατικού μηχανισμού σε επιτελικές - νευραλγικές θέσεις, τόνισε ότι αποτελεί θέμα ζωτικής σημασίας. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Είχαμε πολλούς διορισμούς και πολλές απογοητεύσεις από υπουργεία της πρώτης γραμμής που δεν πήραν στα σοβαρά την ελληνική δέσμευση του Ιουλίου», προσθέτοντας ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στις Βρυξέλλες για το συγκεκριμένο θέμα.
Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων: Το συγκεκριμένο ζήτημα, ανέφερε, είναι ουσιαστικό για αρκετά κράτη της Ευρωζώνης, ενώ μια ακόμη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» είναι να καταστεί το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων «λειτουργικό». Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στις εκκρεμότητες βρίσκονται και αυτές που αφορούν στη μεταβίβαση σειράς κρατικών περιουσιακών στοιχείων στον υπό διαμόρφωση οργανισμό.
Με «λαγό» το ΔΝΤ...
Στο περιθώριο της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, συναντήθηκε με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, «και οι δύο συναντήσεις διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και υπήρξε σαφής συνεκτίμηση της ανάγκης να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση».
Αμέσως στη συνέχεια, ο Π. Τόμσεν, σε άρθρο του που δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα του ΔΝΤ, τονίζει: «Παρά τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις του 2010 και του 2012,το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα παραμένει σε οικονομικά απλησίαστα γενναιόδωρα επίπεδα» και ακόμη ότι η χώρα δεν μπορεί να προστατέψει τους συνταξιούχους κάνοντας περικοπές αλλού ή αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές.
«Ποσοτικοποιώντας», ουσιαστικά, τα αντιλαϊκά μέτρα που περιλαμβάνει το μνημόνιο, επισημαίνει: «Για να πετύχει το φιλόδοξο μεσοπρόθεσμο στόχο της για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα της τάξης περίπου του 4% - 5% του ΑΕΠ (δηλαδή περίπου 7,5 με 9,5 δισ. ευρώ). Δεν μπορούμε να δούμε πώς μπορεί να το πετύχει αυτό η Ελλάδα χωρίς σημαντικές εξοικονομήσεις στις συντάξεις». Ο ίδιος διαβεβαιώνει πως «οι μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό θα είναι κοινωνικά δύσκολες για τον ελληνικό λαό»...
Στο άρθρο του Π. Τόμσεν αναφέρονται και τα εξής ενδεικτικά:
-- «Ο ελληνικός προϋπολογισμός χρειάζεται να μεταφέρει περίπου το 10% του ΑΕΠ για να καλύψει το μεγάλο κενό στο ασφαλιστικό σύστημα, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 2,5%. Σαφώς, αυτό δεν είναι βιώσιμο».
-- «Οσες μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, δε θα μπορέσουν να καταστήσουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο χωρίς την ελάφρυνσή του και από την άλλη μεριά, όσες ελαφρύνσεις του χρέους και να γίνουν, δε θα μπορέσουν να καταστήσουν βιώσιμο το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα χωρίς ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να γίνουν και τα δύο».
...η «σκυτάλη» στην Ευρωζώνη
«Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ είναι ξεκάθαρα μέρος της αξιολόγησης και η συνεργασία είναι στενή». Αυτό τόνισε προχτές ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις, σχετικά με το εν λόγω άρθρο του επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Β. Ντομπρόβσκις, «οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές είναι σε εξέλιξη, σε σχέση, για παράδειγμα, με τα στοιχεία για τη δημοσιονομική προσπάθεια. Οι θεσμοί αξιολογούν αυτά τα στοιχεία με βάση αυτά που συμφωνήθηκαν τον Αύγουστο, όταν υιοθετούσαμε το μνημόνιο».
Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση για την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοπιστωτικής στήριξης προς το ελληνικό κράτος. Αυτό, με τη σειρά του, σημαίνει νέο μνημόνιο και δανειακή σύμβαση με την πλευρά του ΔΝΤ, σε συνέχεια και συμπληρωματικά με αυτά που έχουν υπογραφεί με την Ευρωζώνη. Σχετικά με τα αντιλαϊκά παζάρια που εξελίσσονται πίσω από τις «κλειστές πόρτες», ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε πως όσο οι συζητήσεις είναι σε εξέλιξη, είναι «αδύνατο να αναφερθούμε σε λεπτομέρειες».
Στην ίδια - ουσιαστικά - ρότα με το ΔΝΤ βρίσκεται άλλωστε και η Κομισιόν, η οποία, μέσω της πρόσφατης έκθεσης με τις «Χειμερινές Οικονομικές Προβλέψεις 2016», τονίζει: Ο ελληνικός κρατικός προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει πρόσθετη «εξοικονόμηση» 1,1% του ΑΕΠ από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στους φόρους εισοδήματος και από άλλες παρεμβάσεις «εξοικονόμησης» δαπανών. Παραπέρα, επισημαίνεται ότι για τη διετία 2016 - 2017 θα «χρειαστούν» περαιτέρω μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Κυβερνητικά άλλοθι στις πλάτες του λαού
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, ισχυρίζεται πως ο Π. Τόμσεν (είναι χαρακτηριστική η επίμονη προσωπική αναφορά στο σχετικό σημείωμα του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στο ίδιο το ΔΝΤ ως οργανισμό...), «ζητά επί της ουσίας την εφαρμογή διαφορετικού προγράμματος από το συμφωνημένο», τονίζοντας ότι «η ελληνική πλευρά συνεχίζει την κατά γράμμα υλοποίηση όσων έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στα δύο μέρη (σ.σ. με την Ευρωζώνη) και μόνο αυτών».
Αλλοθι δημιουργεί πάνω στις διαφορές και αντιθέσεις ΔΝΤ - Ευρωζώνης, που σχετίζονται με τους ανταγωνισμούς διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου και διαφορετικών ισχυρών καπιταλιστικών κέντρων και κρατών. Αλλά στρατηγικά, όλοι μαζί, Ευρωζώνη - ΔΝΤ - κυβέρνηση, για την ανάκαμψη του κεφαλαίου πασχίζουν. Επομένως, η κυβέρνηση εμπαίζει το λαό, με τη λογική «ο καλός και ο κακός», αφού όλοι πασχίζουν αντιλαϊκά.
Την ίδια ώρα, στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016, η κυβέρνηση ήδη έχει ενσωματώσει νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, τα οποία, σε κάθε περίπτωση, σχεδιάζουν να πολλαπλασιάσουν στα επόμενα χρόνια, με γνώμονα τους στόχους για τα ματοβαμμένα «πρωτογενή πλεονάσματα».
Το ΔΝΤ, από την πλευρά του (μέσω της παρέμβασης Τόμσεν), σημειώνει: «Υπάρχουν ισχυρισμοί ότι το ΔΝΤ έχει συνδέσει τη συμμετοχή του με δρακόντειες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο Ασφαλιστικό. Αυτό δεν αντανακλά την πραγματικότητα. Σε τελική ανάλυση, τα νούμερα ενός προγράμματος πρέπει να βγαίνουν».
Η δε Κομισιόν, με τη μορφή «διαρροών» προς τον Τύπο, σχολιάζει πως το ΔΝΤ επιχειρεί να προσδώσει το «ρόλο του κακού» στην ΕΕ. Λόγος γίνεται για την ύπαρξη του δημοσιονομικού κενού και για τον τρόπο «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους, που βάζει στο τραπέζι το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή της Κομισιόν, «είναι υπερβολικές οι εκτιμήσεις του για το δημοσιονομικό κενό και αποσκοπούν να δώσουν τον κακό ρόλο στην ΕΕ, ότι επιβάλλει μεγάλη λιτότητα». Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από την Κομισιόν, «στη διαπραγμάτευση τα πράγματα δεν είναι τόσο φοβερά»...

Α. Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ