8 Φεβ 2016

Μεταξύ «διπολισμού» και «συναίνεσης»

Μεταξύ «διπολισμού» και «συναίνεσης»

Eurokinissi
«


Δεξιά - αντιδεξιά», «αριστερά - νεοφιλελευθερισμός», «λαϊκισμός και κατάρρευση - σταθερότητα και μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο» κ.ο.κ. είναι ορισμένα από τα διλήμματα με τα οποία τα αστικά επιτελεία και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΝΔ, τροφοδοτούν το νέο διπολισμό. Από την άλλη, τα ίδια επιτελεία πλασάρουν σενάρια εθνικής συναίνεσης, εθνικής συνεννόησης στα μεγάλα «εθνικά θέματα», με αιχμή το Προσφυγικό ή τη διαπραγμάτευση. Ακόμα και στο Ασφαλιστικό διαβλέπουν σημεία εθνικής συνεννόησης, καθώς παρά τις διαφορές τους στο μείγμα διαχείρισης, κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν απόλυτα ότι το Ασφαλιστικό, για να γίνει «βιώσιμο», θα πρέπει να την «πληρώσουν» και πάλι οι εργαζόμενοι.

Οσο γίνεται φανερό ότι τα κόμματα της αστικής διαχείρισης συγκλίνουν στον κοινό στρατηγικό στόχο που είναι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας τσακίζοντας το λαό, τόσο ενισχύεται η ανάγκη του αστικού πολιτικού συστήματος να στήσει «νέες» πλαστές διαχωριστικές γραμμές για τον αποπροσανατολισμό του λαού από τον πραγματικό του αντίπαλο, που είναι τα μονοπώλια και η εξουσία τους, να στήσει νέες παγίδες για να εγκλωβίζει στα «πλοκάμια» του εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις.
«Υγιής πόλωση»...
«Υπάρχουν καθαρές διαφορές και καθαρές ιδεολογικές διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση!». «Ησασταν πράγματι σαφέστατος, διαυγέστατος, καθαρός, ακραία νεοφιλελεύθερος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, προς τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, στη διάρκεια της συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης για το Ασφαλιστικό που έγινε την προηγούμενη βδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Τα ανέφερε αυτά για να κουκουλώσει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρέλαβε τη σκυτάλη από την κυβέρνηση της ΝΔ και τώρα «τρέχει» τη στρατηγική του κεφαλαίου, όπως είναι η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, ενώ έρχονται και οι ανατροπές στα εναπομείναντα Εργασιακά και πάει λέγοντας.
Αλλωστε, στην ίδια ομιλία, δείχνοντας ότι οι πραγματικές τους «διαχωριστικές γραμμές» αφορούν το πώς θα στηριχθεί καλύτερα η κερδοφορία του κεφαλαίου, ο Αλ. Τσίπρας, καταθέτοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της είναι η γραφειοκρατία, είναι η υψηλή διαφθορά, είναι η αστάθεια του φορολογικού συστήματος, είναι οι προνομιακές σχέσεις μιας χούφτας ολιγαρχών, που τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τα χρόνια της κρίσης, μέσα από τη διαπλοκή τους με την πολιτική εξουσία, έκαναν ό,τι ήθελαν και με τις επιδοτήσεις παλαιότερα και με το δανεισμό από κρατικές τράπεζες. Αυτά ήταν τα προβλήματα της ανταγωνιστικότητας. Με δυο λόγια, το πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας ήταν το κράτος που φτιάξατε εσείς, οι κυβερνήσεις σας, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ». Οι καταγγελίες της «χούφτας ολιγαρχών» γίνονται όχι μόνο για αποπροσανατολισμό, αλλά σηματοδοτούν την επιδίωξη της κυβέρνησης για ξαναμοίρασμα της επιχειρηματικής πίτας.
Στην ίδια κατεύθυνση του «διαγωνισμού ανάμεσα στον καλύτερο διαχειριστή», ο πρόεδρος της ΝΔ έθεσε τις δικές του «διαχωριστικές γραμμές». «Το δίλημμα σήμερα είναι πολύ ξεκάθαρο. Είναι η επιλογή ανάμεσα στο χτες του λαϊκισμού, της στασιμότητας και του κομματικού κράτους, που εσείς εκπροσωπείτε, και στο αύριο της αλήθειας, των δίκαιων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, που εμείς εκπροσωπούμε και που θα βγάλουν τη χώρα από την κρίση! Μεταρρυθμίσεις που μπορεί να είναι δύσκολες, μεταρρυθμίσεις με κοινωνική ευθύνη, μεταρρυθμίσεις με εθνικό πρόσημο, αυτές που δίνουν προοπτική στην Ελλάδα. Αυτές θα επιλέξουμε σήμερα, απέναντι στη στασιμότητα, στο λαϊκισμό και στην κατάρρευση. Αυτό είναι το πραγματικό δίλημμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα πάμε μπροστά ή θα πάμε πίσω;».
Το πόσο συμφέρει τόσο την κυβέρνηση όσο και τη ΝΔ το στήσιμο κάλπικων δίπολων, για να βγαίνει «λάδι» το καπιταλιστικό σύστημα που και οι δύο υπηρετούν, διαφαίνεται και από τα όσα δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, σχετικά με την εκλογή του Κυρ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ: «Μπορεί - σημείωσε - η πολιτική μας άποψη να ήταν πιο κοντά στις απόψεις του κ. Μεϊμαράκη, με την έννοια αυτού που λέμε Κεντροδεξιά κανονική, πλην όμως η τελική επιλογή του κόσμου της ΝΔ διαμορφώνει συνθήκες πιο σημαντικού ξεκαθαρίσματος των πολιτικών απόψεων, άρα και μιας "υγιούς" πόλωσης».
Η εθνική συναίνεση για τα συμφέροντα του κεφαλαίου
Παράλληλα, έχει ανοίξει η συζήτηση για την επίτευξη της συναίνεσης που απαιτείται στα μεγάλα «εθνικά θέματα». Σήμερα είναι το Προσφυγικό, που όπως έχει αποδειχτεί, αποτελεί πεδίο ευρύτερων ζυμώσεων, στη συνέχεια μπορεί να αναδειχτεί το Ασφαλιστικό, αύριο τα Εργασιακά ή μπορεί να προκύψει κυβέρνηση «εθνικού σκοπού», «εθνικής ενότητας», «οικουμενική» κ.λπ. Με άλλα λόγια, τα αστικά επιτελεία επεξεργάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις στο ενδεχόμενο που αυτό απαιτηθεί, επιδιώκοντας ταυτόχρονα να στοιχίσουν το λαό πίσω από εχθρικά γι' αυτόν συμφέροντα. Ταυτόχρονα, είναι πασιφανές ότι τα κάλπικα διλήμματα και οι πλαστές «διαχωριστικές γραμμές» είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και εξελίσσονται ταυτόχρονα με τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σκηνικό που «τρέχουν» και τις οποίες εξακολουθεί να τροφοδοτεί η εκλογή Κ. Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ.
Στις 2 Φλεβάρη, αμέσως μετά τη συνάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη με τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης, Γ. Μουζάλα, σχολιάστηκε στον Τύπο ότι: «Μήνυμα σε όλα τα κομματικά στελέχη της ΝΔ να αποφύγουν τους υψηλούς τόνους σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του Προσφυγικού έστειλε ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, εξαιρώντας το κρίσιμο αυτό ζήτημα από το πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση». Επίσης, σημειώθηκε ιδιαίτερα ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να "δώσει γραμμή" για το θέμα και σε όσα στελέχη θα τοποθετηθούν δημοσίως, επιλέγοντας μια σαφώς μετριοπαθέστερη στάση έναντι, ενδεικτικά, των όσων είπε την Κυριακή στην "Κ" ο κ. Αντ. Σαμαράς. Οι αντιπολιτευτικοί τόνοι που υιοθετούνται από διάφορα στελέχη, αποτελούν ζήτημα για τη νέα ηγεσία, που επιθυμεί, σταδιακά, να περάσει ένα νέο ύφος».
Από την άλλη, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολ. Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στους πολιτικούς συντάκτες στην αρχή της περασμένης βδομάδας, ανέφερε: «Είναι άλλο πράγμα να ζητάμε τη διεύρυνση και τη στήριξη στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δηλαδή η αντιπολίτευση με θετικό τρόπο να συνεισφέρει σε κρίσιμα ζητήματα, που το ζητάμε διαρκώς και που θα είναι αντικείμενο και διαλόγου και συναίνεσης σε βασικά καίρια εθνικά ζητήματα όπως η αντιμετώπιση του Προσφυγικού, όπως και η μεγάλη προσπάθεια της χώρας για τη διαπραγμάτευση και πολλά άλλα. Και είναι άλλο πράγμα να ζητήσει κανείς διεύρυνση κυβερνητικής πλειοψηφίας, που δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση να γίνει». Ωστόσο, κρατώντας την πόρτα μισάνοιχτη πρόσθεσε: «Εχει μεγάλη σημασία, όμως, να πούμε πόσο θα ισχυροποιείτο η διαπραγματευτική θέση της χώρας, της κυβέρνησης και τελικά των Ελλήνων πολιτών απέναντι - όπως ξέρετε - σε μια συμφωνία της οποίας έχουμε αποδεχτεί τους όρους. Βεβαίως έχει συμφωνηθεί όχι μόνο από τους ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. (...) Αυτή η κυβέρνηση σε αυτή τη διαπραγμάτευση δεν πρέπει να πάει, όπως μέχρι τώρα φαίνεται, μόνη της. Αυτό είναι ευθύνη και της αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά και του κινήματος, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στους δρόμους».
«Κέντρο» υπό πίεση...
Στους διαγκωνισμούς τους, κυβέρνηση και ΝΔ, για το ποιος καλύτερα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, συμπιέζουν αντικειμενικά τις δυνάμεις του λεγόμενου «κέντρου».
Ενδεικτικά, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, με άρθρο της στο «Βήμα», επανέλαβε την πρότασή της για «συνδιαμόρφωση ενός ενιαίου πολιτικού οργανισμού - με τη μορφή συμπαράταξης - όλων των δυνάμεων της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και της Κεντροαριστεράς», δείχνοντας ωστόσο την ...τάση ότι: «Η λύση στο αδιέξοδο με την ανίκανη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ο αντι-ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η παλινόρθωση της ΝΔ». Τη δική της αξία έχει και η δήλωσή της στις 4 Φλεβάρη, τη μέρα της πανεργατικής απεργίας: «Δεν ξέρω αν θα περάσει από τη Βουλή το Ασφαλιστικό, καλώ τον κ. Τσίπρα αν έχει χάσει τη δεδηλωμένη να το δηλώσει και μετά θα πούμε τι πρέπει να γίνει».
Στο αντίπαλο ...εσωτερικό στρατόπεδο του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος, Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας μεσοβδόμαδα στο «ΣΚΑΪ», πήρε ξεκάθαρα θέση απέναντι από αυτή της Φ. Γεννηματά, λέγοντας ότι «ήταν λάθος η λέξη "άβυσσος"» που είχε χρησιμοποιήσει η πρόεδρος απέναντι στη ΝΔ «και δε με χωρίζει άβυσσος από κανέναν, ούτε από τον κ. Μητσοτάκη ούτε από τον κ. Τσίπρα», πρόσθεσε. Και μπαίνοντας στο διά ταύτα, συμπλήρωσε: «Η θέση η δική μου - και πιστεύω ότι δεν έχει φύγει από τη θέση αυτή το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη - ήταν πάντα ότι χρειάζεται μία κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού».
Οσον αφορά το Ποτάμι, στην παναττική συνδιάσκεψη του κόμματος την περασμένη Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, έθεσε τα δικά του ...διλήμματα, αναφέροντας: «Το Ποτάμι - το έχω πει από την αρχή - είναι η μαγιά του καινούργιου, δε θα γίνει όμως το άλλοθι του παλιού. Το Ποτάμι δε θα μετέχει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θα προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο εκλογών. Θα στηρίξουμε αν υπάρξει εθνικός λόγος μια άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή, αλλά πάντα με βάση τις λύσεις και όχι τις θέσεις. Σε αντίθεση με άλλες δυνάμεις του κεντρώου χώρου, προτάσσουμε τη συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις και όχι τη συμφωνία για τις διαδικασίες και τα αξιώματα».

Α.Ζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ