16 Μαρ 2016

Το ζήτημα είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί, να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση

Το ζήτημα είναι το εργατικό - λαϊκό κίνημα να ανασυνταχθεί, να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση
Αποσπάσματα από τις συνεντεύξεις του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ρ/σ «ΣΚΑΪ» και την εφημερίδα «Real News»



Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ενώ το Σάββατο 12/3 δημοσιεύτηκε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Real News» και την δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου.
Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις δύο συνεντεύξεις του Δ. Κουτσούμπα.
***
Για τις εξελίξεις στο Προσφυγικό
  • Από τη συνέντευξη στο ρ/σ «ΣΚΑΪ»
-- Για την κατάσταση που διαμορφώνεται με το κλείσιμο των βόρειων συνόρων της Ελλάδας, ενώ πρόσφυγες συνεχίζουν να έρχονται κάθε μέρα στη χώρα:
«Με σύνορα κλειστά και με ροές να συνεχίζονται, ο μαζικός εγκλωβισμός θα είναι μια πραγματικότητα, κάτι που, όπως ξέρετε, εμείς το λέγαμε από την πρώτη στιγμή. Και, βέβαια, μαζικός εγκλωβισμός σημαίνει ότι θα πάει μαζί με την καταστολή, με την καταπίεση αυτών των ανθρώπων, θα πάει με την παραβίαση του διεθνούς προσφυγικού δικαίου και από τη χώρα μας.
Και εδώ, βεβαίως, επειδή ακούγονται και διάφορα ζητήματα που στ' αυτιά ακούγονται ως αυταπάτες περισσότερο, αν όχι ως υποκρισία, ακόμα και για την Τουρκία, για παράδειγμα: Γιατί και οι ροές θα συνεχιστούν, δεν θα τηρηθεί η συμφωνία που έγινε την περασμένη Τρίτη και θα το δούμε και την επόμενη (σ.σ. την τρέχουσα) βδομάδα αυτό, όταν θα τεθούν οι λεπτομέρειες στη νέα Σύνοδο Κορυφής. Και σε επανεισδοχή θα λέει όχι, γι' αυτούς που θα πρέπει να βρίσκονται στο έδαφός της, και κυριαρχικά δικαιώματα θα υπονομεύει, και όλα τα ζητήματα θα είναι ανοιχτά, εφόσον ούτε η αιτία, κυρίως των προσφυγικών ροών, θα σταματήσει. Δηλαδή, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις δεν θα εκλείψουν ούτε οι ανταγωνισμοί και οι μεγάλες αντιθέσεις ισχυρών δυνάμεων στην περιοχή θα σταματήσουν».

-- Για το τι προτείνει το ΚΚΕ:
«Εμείς μιλήσαμε με συγκεκριμένες προτάσεις, για το λόγο ότι αυτοί δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα το επιδεινώνουν. Και θα δημιουργήσει μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή η κατάσταση και με τις τελευταίες συμφωνίες. Δεν είναι βήμα μπροστά, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Είναι βήμα προς τα πίσω, είναι επικίνδυνη εξέλιξη και αυτή η συμφωνία, όσο κι αν παρουσιάζεται από πολλές πλευρές ως θετική.
Και η λύση για μας βρίσκεται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Αν δεν αναστραφεί και δεν αλλάξουν ειδικά οι αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί και έχουν ήδη τη βούλα, την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, δεν θα υπάρξει διέξοδος στο πρόβλημα. Δηλαδή, και τα ζητήματα των "hot spots" - της προσωρινής φιλοξενίας, όπως λέγονται, που δεν είναι τελικά προσωρινή - πρέπει να αλλάξουν ως φιλοσοφία, ως αντιμετώπιση συνολικά και τα ζητήματα το πώς φεύγουν και πάνε στις χώρες προορισμού τους πρέπει να αλλάξουν. Δηλαδή, αν δεν υπάρξει παρέμβαση της ΕΕ, του ΟΗΕ, με πίεση της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων κυβερνήσεων που έχουν αυτή τη θέση, για απευθείας μεταφορά τους, αεροπορικώς, ακτοπλοϊκώς, με οποιονδήποτε τρόπο, στις χώρες προορισμού, τηρώντας το προσφυγικό δίκαιο, γιατί ο πρόσφυγας έχει δικαίωμα να ζητάει να πάει σε χώρα που να μπορεί να βρει δουλειά, να είναι η υπόλοιπη οικογένειά του, αν έχει χωριστεί κ.λπ... Αν δεν τηρηθούν αυτά, δεν λύνεται αυτό το ζήτημα. Και εδώ πρέπει να γίνει καταγραφή και απευθείας μεταφορά από Τουρκία, Λίβανο, Ιορδανία, από αυτές τις χώρες, γι' αυτό λέμε και με παρέμβαση του ΟΗΕ, γιατί είναι εκτός της ΕΕ αυτές οι χώρες. Και, βεβαίως, όσοι έχουν εγκλωβιστεί είτε σε νησιά, είτε στον Πειραιά, είτε στην Ειδομένη, που είναι και ο κύριος όγκος, πάλι με αυτόν τον τρόπο, αεροπορικώς, είτε με πλοία, είτε σιδηροδρομικώς, να φύγουν και να πάνε να διοχετευτούν σε χώρες».
-- Για την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες που εκφράζεται από το λαό:
«Το ΚΚΕ έχουμε δώσει ως κατεύθυνση, ως παρότρυνση σε όλες τις Κομματικές Οργανώσεις και στο μαζικό κίνημα, σε σωματεία, σε συλλόγους, σε δήμους, να συμβάλλουν στην αλληλεγγύη, στην ανακούφιση αυτών των ανθρώπων.
Αλλά κι αυτό δε λύνει το πρόβλημα. Γιατί και πολλά προβλήματα δημιουργούνται εδώ. Κάποιοι, να το πω έτσι, παίζουν το ρόλο "νταβατζή". Αναφέρομαι και σε αρκετές ΜΚΟ και σε διάφορες παρατάξεις κυβερνητικού κόμματος. Προχτές, είχαμε το φαινόμενο στον Πειραιά να πάνε σωματεία, να πάνε κάτοικοι να δώσουν αλληλεγγύη και έπρεπε να περάσουν από μια επιτροπή μιας δημοτικής παράταξης, όχι από κάποιον φορέα, ένα θεσμικό όργανο. Να ήταν, δηλαδή, ο δήμος, ή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αλλά ήταν η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, για να πάρουν αυτοί να μοιράσουν τα τρόφιμα, ρούχα κ.λπ. Και μιλάμε τώρα για σωματεία που πήγαν και όχι για ανθρώπους ξεχωριστούς.
(...) Και παρεμβαίνουν με αρνητικό τρόπο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες, ενώ θα έπρεπε να επιλυθούν πολύ σοβαρά ζητήματα, γιατί τώρα είμαστε και 3 χρόνια σε αυτήν την ιστορία, με μαζικές ροές και θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει στοιχειώδης συντονισμός, οργάνωση, δημιουργία επιτροπών και από το υπουργείο και από άλλες δομές επίσημες, και όχι αυτά να επαφίενται σε διάφορες περίεργες, ύποπτες ΜΚΟ - οι ίδιοι τα λένε, οι επίσημοι φορείς τα λένε αυτά. Γιατί - ακόμα δεν το έχουμε ζήσει - αυτό μπορεί να μας οδηγήσει και σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, αύριο όταν θα οξυνθεί το πρόβλημα και όταν θα μεγαλώνουν τα αδιέξοδα. Γιατί και αυτοί οι άνθρωποι, έτσι απελπισμένοι όπως είναι, έρχονται με την προοπτική "άντε σήμερα, άντε αύριο, θα τα καταφέρω να φύγω". Αν δούνε ότι εγκλωβίζονται για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και υπάρχουν αδιέξοδα στη ζωή τους, στην υγεία τους, στη στέγασή τους, στη σίτισή τους, στο ίδιο το μέλλον τους και τη ζωή τους, σ' αυτούς και τα παιδιά τους, θα οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις».
***
  • Από τη συνέντευξη στη «Real News»
-- Τι εξελίξεις αναμένετε στο Προσφυγικό μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κ. Κουτσούμπα;
-- Επιδείνωση της κατάστασης σε όλα τα ζητήματα. Και στον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας, αφού το κλείσιμο των συνόρων έγινε πια επίσημη πολιτική της ΕΕ, αλλά και στο ζήτημα των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, που απειλούνται με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, τη στάση της Τουρκίας και την προκλητική εύνοια της ΕΕ υπέρ της. Για όλα αυτά ευθύνες έχει η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν της σύσκεψης πολιτικών αρχηγών, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις προτάσεις του ΚΚΕ, που είναι στον αντίποδα των αρνητικών αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής.
-- Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο τι σηματοδοτεί; Και πιστεύετε ότι μέσω της εμπλοκής αυτής η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη στην περιοχή;
-- Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι πρόκειται για πολύ επικίνδυνη εξέλιξη και ζητήσαμε η κυβέρνηση να αποσύρει τη συμφωνία της για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Δεν είναι μόνο ότι το Προσφυγικό χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, αφού ουσιαστικά η εμπλοκή έχει σχέση με τον πόλεμο και τους ανταγωνισμούς στη Συρία, αλλά και με το ότι η Τουρκία θα βρει ευκαιρία να εγείρει αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, αξιοποιώντας τη γνωστή θέση του ΝΑΤΟ, που δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, θεωρώντας το ενιαίο επιχειρησιακό χώρο.
-- Εκτιμάτε ότι η κρίση μπορεί να οδηγήσει και σε πόλεμο στην περιοχή μας; Και εννοώ στην περιοχή με επίκεντρο την Ελλάδα και την Ευρώπη.
-- Ο πόλεμος και οι επεμβάσεις στη Συρία και πιθανόν σε άλλες χώρες της περιοχής, όπως η Λιβύη, είναι σε πλήρη εξέλιξη, αφού οι μεγάλες καπιταλιστικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Τουρκία, χώρες της ΕΕ, στριμώχνονται για το ποια θα διασφαλίσει καλύτερα τα συμφέροντά της στην περιοχή. Ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου είναι υπαρκτός, ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Γι' αυτό και το ΚΚΕ παλεύει ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας, για την απόσυρση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μη δοθεί καμιά διευκόλυνση, καμία υποδομή για την πραγματοποίηση επεμβάσεων και πολέμων.
Για τα παζάρια σχετικά με την «αξιολόγηση»
  • Από τη συνέντευξη στο «ΣΚΑΪ»
-- Για όσα βγαίνουν μετά τις πρώτες επαφές μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου, για περικοπές στις συντάξεις πάνω από 1.200 - 1.300 ευρώ και νέα φορολογικά μέτρα 1,8 δισ. ευρώ:
«Ηταν στραβό το κλήμα, το 'φαγε και ο γάιδαρος. Είχαμε πει ακόμα και όταν μας παρουσίασε η κυβέρνηση, ο κ. Κατρούγκαλος, την πρότασή τους για το Ασφαλιστικό, ότι είναι απαράδεκτη. Καταλαβαίνετε τώρα και το τελικό θα είναι ακόμα χειρότερο, έτσι ακριβώς όπως το είχαμε πει. Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και μόνο η αρχή. Δηλαδή, αυτό που ακούγεται 1.500, 1.300, από πού θα κόψω, 1.200 που λέει η τρόικα, κάπου εκεί μπορεί να 'ναι και να καταληχθεί τώρα και να περάσει ως νόμος. Σε ένα εξάμηνο - εδώ είμαστε και θα με θυμηθείτε - πάλι θα συζητάμε για το 1.100, για 1.000 και νέες μειώσεις».
-- Αν το αντάλλαγμα για όλα αυτά είναι μια ελάφρυνση του χρέους που έχει η χώρα, κατά τη γνώμη σας αξίζει;
-- Κοιτάξτε να δείτε. Ελάφρυνση του χρέους, μάλλον με τη μορφή της επιμήκυνσης, θα σημαίνει νέα μέτρα. Δεν θα ελαφρύνει κανένας το χρέος, είτε μέσω μικρού κουρέματος, που δεν το βλέπω, μάλλον είναι απίθανο, αλλά τελοσπάντων - κυρίως σύντομη επιμήκυνση - οποιαδήποτε ελάφρυνση, με οποιαδήποτε μορφή, χωρίς νέα μέτρα, νέα μνημόνια, νέα βάρη σε βάρος των εργαζομένων.
Και πάλι αυτά θα είναι νέα βάρη στους εργαζόμενους, μείωση του εισοδήματος, άλλα προβλήματα, δημιουργούν απανωτά προβλήματα και στην ίδια την οικονομία. Δεν υπάρχει περίπτωση να μιλάμε για ανάπτυξη για το λαό. Ακόμα και μια μικρή ανάπτυξη να υπάρχει σε ορισμένους τομείς της οικονομίας, για ορισμένους συγκεκριμένους κλάδους, αυτό δε θα σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια μεγαλύτερη κερδοφορία για συγκεκριμένους ομίλους, σε συγκεκριμένους κλάδους, για μια πιθανόν μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα που θα αποκτήσουν με άλλους αντιπάλους τους, στον ίδιο κλάδο, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό και πάει λέγοντας. Δε θα σημαίνει ανάπτυξη για την εργατική τάξη, για τα λαϊκά στρώματα, για τη μικρομεσαία αγροτιά, για τον αυτοαπασχολούμενο έμπορο και βιοτέχνη.
***
  • Από τη συνέντευξη στη «Real News»
-- Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση, έστω στο παρασκήνιο, επιχειρεί να συνδέσει την «αξιολόγηση» με το Προσφυγικό;
-- Εχουμε πλέον συνηθίσει αυτή η κυβέρνηση άλλα να λέει δημόσια κι άλλα να πράττει πίσω από τις κλειστές πόρτες με τους «εταίρους» της. Πάντως, πέρα από το παρασκήνιο, στο προσκήνιο βρίσκονται οι προτάσεις - λαιμητόμος της ίδιας της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, το Φορολογικό, για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Κι όλα αυτά πριν καν καταλήξουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο. Η όποια σύνδεση της «αξιολόγησης» με το Προσφυγικό στην ουσία θα αφορά νέα παζάρια της κυβέρνησης με τους «εταίρους» της στην ΕΕ, χωρίς θετικό αποτέλεσμα ούτε για τον ελληνικό λαό ούτε για τους πρόσφυγες.
-- Με αφορμή και τις εξελίξεις στο θέμα της «αξιολόγησης», θεωρείτε ότι το Grexit είναι στο τραπέζι;
-- Το Grexit παραμένει στο τραπέζι όχι τόσο εξαιτίας των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης, όσο εξαιτίας των συνολικών αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι τα μέτρα της «αξιολόγησης» είναι αναγκαία, γιατί θα οδηγήσουν στην έξοδο από την κρίση και τη διασφάλιση της πορείας στην Ευρωζώνη προς όφελος του λαού, διαψεύδονται, γιατί όλα τα μέτρα θα είναι παρόντα και στη φάση μιας πιθανής μικρής ανάκαμψης, αλλά και γιατί η πορεία της ελληνικής οικονομίας θα εξαρτηθεί από τις συνολικότερες εξελίξεις, όπου δεν έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος - το αντίθετο μάλιστα - μιας πιο βαθιάς και συγχρονισμένης κρίσης.
Για τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα
  • Από τη συνέντευξη στο «ΣΚΑΪ»
-- Σχετικά με τα διάφορα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις, το ενδεχόμενο οικουμενικής κ.ο.κ.:
«Κοιτάξτε, υπάρχει το αντικειμενικό γεγονός ότι η κυβέρνηση σήμερα, γενικότερα το πολιτικό σύστημα έχει μια δυσκολία να διαχειριστεί και να προωθήσει τις αναδιαρθρώσεις, τις μεταρρυθμίσεις κ.λπ. για τη συνέχεια του πολιτικού συστήματος και του κοινωνικού συστήματος αυτού, με το οποίο εμείς - όπως ξέρετε - οριζοντίως και καθέτως διαφωνούμε και έχουμε άλλη αντίληψη.
Και αυτό έχει να κάνει και με δυσκολίες μέσα στην Ευρωζώνη και διαφορές απόψεων για το χειρισμό μιας κατάστασης και των προβλημάτων της κρίσης, η οποία απ' ό,τι φαίνεται, βαθαίνει ή ανησυχούν ότι θα βαθύνει και στο επίπεδο των άλλων ισχυρών οικονομιών της Ευρωζώνης. Εχει να κάνει με τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία, αντιθέσεις που υπάρχουν κι εκεί, αλλά και δυσκολίες, η οικονομική κρίση σε μεγάλες επίσης καπιταλιστικές οικονομίες, Ρωσία, Βραζιλία, η Κίνα έχει επιβράδυνση κ.λπ.
Και εδώ στη χώρα μας αυτό σχετίζεται και με τη δυσκολία της κυβέρνησης, λόγω του ότι υπάρχει μεγάλη λαϊκή αντίθεση, η οποία συνεχώς μεγαλώνει, λίγους μήνες μετά τις δεύτερες εκλογές που πήρε πάλι μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κατά τη γνώμη μας, σχετίζεται και με το ότι υπάρχει δυσκολία στην αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, ώστε να διαμορφωθούν οι αναγκαίες πολιτικές λύσεις, ξέρετε του γνωστού στυλ "φύγε εσύ - έλα εσύ" κ.λπ., έτσι ώστε να παίζεται το δίπολο, το δικομματικό παιχνίδι κ.λπ.».
-- Για το σενάριο του διπολισμού και της εναλλαγής Τσίπρα - Μητσοτάκη:
«Ναι, νομίζω πολλοί θα το ήθελαν αυτό, δηλαδή να υπάρξει αυτός ο κάλπικος διπολισμός, από τη μια με πυρήνα τη ΝΔ, από την άλλη με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις αναγκαίες, τις απαραίτητες τελοσπάντων συμμαχίες και του ενός και του άλλου για τη διακυβέρνηση του τόπου και για να προχωρήσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι αναδιαρθρώσεις, αλλά το ζήτημα είναι ότι δυσκολεύονται, δεν τους αφήνει η περίοδος αυτή.
Επειδή κι ο κόσμος έχει αποκτήσει πλέον μια μεγάλη εμπειρία αυτά τα χρόνια, δεν έχουν άλλωστε περάσει και πάρα πολλά χρόνια από τότε που η ΝΔ, εντάξει με άλλη ηγεσία, αλλά ο κόσμος βλέπει την ουσία της πολιτικής αυτού του κόμματος η οποία δεν έχει αλλάξει, δεν έχει μετατοπιστεί, τουλάχιστον δεν φαίνεται κάτι τέτοιο άμεσα και άρα έχει δεινοπαθήσει με τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ τελικά, πριν μόνο με τη ΝΔ και πάει λέγοντας.
Αρα, είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μπορεί να παίξει αυτό το παιχνίδι, όπως επίσης από την άλλη μεριά, έχει απογοητευτεί σφόδρα μέσα σε ένα μόλις χρόνο και σε λιγότερο από τη διακυβέρνηση της "πρώτης φοράς", "δεύτερης φοράς αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ. Και βλέπει ότι και υποκριτικά ήταν πάρα πολλά από αυτά που λέγονταν και δεν τηρήθηκαν δεσμεύσεις ή έστω εξαγγελίες που υπήρχαν, ότι κάτι μπορεί να βελτιωθεί, έστω "κάτι ρε παιδιά να γίνει" και γι' αυτό τον ψήφισε ο κόσμος. Χωρίς να πιστεύει, βέβαια, πάρα πολλά πράγματα και από αυτά που έλεγε, αλλά ήθελε κάτι.
Αρα, υπάρχουν αυτά τα προβλήματα και δυσκολεύεται - πιστεύουμε - η τάξη που πραγματικά έχει την εξουσία, οι δυνάμεις που έχουν την εξουσία και αυτό εκφράζεται και στα κυβερνητικά κόμματα ή σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να μπορέσουν να δημιουργήσουν αυτές τις προϋποθέσεις. Κατά τη γνώμη μας, υπάρχει αντικειμενική βάση για κυβερνήσεις ευρύτερης συνεργασίας σήμερα, γιατί υπάρχουν ορισμένα στάνταρ. Δηλαδή τι σύστημα θέλεις, τι κοινωνία, γενικά τι οικονομία, εντός ποιών διεθνών συμμαχιών, ΕΕ - ΝΑΤΟ δηλαδή, μέσα σε ποια πολιτική βάση είναι κοινά, π.χ. μνημόνιο έστω το τελευταίο, τα προαπαιτούμενα, η "αξιολόγηση" κ.λπ.».
-- Αρα, η ανάλυσή σας σας οδηγεί να το θεωρείτε πιθανό;
-- Αντικειμενική βάση υπάρχει γι' αυτό. Αλλα προβλήματα είναι. Πολιτικής φύσης είναι τα προβλήματα. Και εδώ έχουν να κάνουν και με τα πρόσωπα. Από τις απλές φιλοδοξίες μέχρι τα συνολικότερα προβλήματα για την εξέλιξη και την επιβίωση ενός κομματικού ή πολιτικού σχηματισμού.
***
  • Από τη συνέντευξη στη «Real News»
-- Υπ' αυτές τις συνθήκες, η κυβέρνηση Τσίπρα θα αντέξει; Και αν όχι, βλέπετε οικουμενική κυβέρνηση μεγάλου σχηματισμού ή και κάλπες;
-- Θετικό για το λαό θα είναι να μην αντέξει ούτε η κυβέρνηση Τσίπρα, ούτε οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση αντιλαϊκής διαχείρισης, είτε οικουμενική, είτε όπως αλλιώς ονομαστεί. Το ζήτημα είναι να αντέξει ο λαός, το εργατικό - λαϊκό κίνημα ν' ανασυνταχθεί και να περάσει συνολικά στην αντεπίθεση, στη σύγκρουση με το κεφάλαιο, την ΕΕ, την εξουσία και τα κόμματά τους, που μας έφεραν εδώ.
-- Μετά από τυχόν εκλογές, εκτιμάτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει ενιαίος;
-- Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεμάτη αντιφατικά αδιέξοδα. Δε θα γλιτώσει τη μοίρα των προκατόχων του στη σοσιαλδημοκρατία, αφού άλλωστε αυτό το χώρο έχει καταλάβει, που είναι η κατάρρευση και η διάσπαση.
-- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, δηλώνει αντίθετος στην κυβέρνηση απ' αυτή τη Βουλή. Γιατί, κατά τη γνώμη σας; Και τι σηματοδοτεί η ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ;
-- Ο κ. Μητσοτάκης έχει προκρίνει την ενίσχυση του δίπολου στο πολιτικό σύστημα, προσπαθώντας μ' αυτόν τον τρόπο να ξεπλυθεί στη λαϊκή συνείδηση και για την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, για την ψήφο που έδωσε το κόμμα του στο 3ο μνημόνιο. Γι' αυτό επαναφέρει κι αυτός πλαστές διαχωριστικές γραμμές που έχουμε γνωρίσει στο παρελθόν. Σ' αυτό τον πλαστό διπολικό διαχωρισμό βολεύεται και ο κ. Τσίπρας.
-- Οι διεργασίες μεταξύ Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού και άλλων δυνάμεων τι σηματοδοτούν; Και τελικά, τα κόμματα της Κεντροαριστεράς θα επιμείνουν έως το τέλος για κυβέρνηση με συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ή είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε αναδιάρθρωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας;
-- Θα επιμείνουν έως ένα σημείο, έχοντας ανοιχτό το ζήτημα της συμμετοχής τους σε διευρυμένη συνεργασία, με βάση το σημερινό συσχετισμό στη Βουλή. Το βασικό είναι ότι σε αυτά τα κόμματα μπορούν ανά πάσα στιγμή να αναζητηθούν πρόθυμοι και διαθέσιμοι να στηρίξουν αντιλαϊκές κυβερνήσεις, είτε με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με κορμό τη ΝΔ. Και γι' αυτό, τα κόμματα αυτά δεν αποτελούν λύση για το λαό, η χρεοκοπία του οποίου έχει και τη δική τους ανεξίτηλη πολιτική σφραγίδα.
-- Ο Β. Λεβέντης, πάντως, απαντά που τον κατηγορείτε για «λαγό» του συστήματος ότι εσείς συνεργαστήκατε με τη Δεξιά, όχι αυτός...
-- «Λαγός» δεν είναι για το λόγο που ο ίδιος θέλει να νομίζει. «Λαγός» είναι γιατί προπαγανδίζει - με την αβάντα και προβολή των ΜΜΕ φυσικά - ό,τι πιο αντιδραστικό μέτρο, ό,τι πιο σάπιο από το κατεστημένο του πολιτικού συστήματος. Κι επειδή άλλοι δεν τολμούν να πουν ότι τα σκέφτονται, βάζουν το «λαγό» και τα λέει. Με άλλα λόγια πουλάει εκδούλευση. Κάτι ανάλογο έκανε και ο Καρατζαφέρης πριν από μερικά χρόνια. Και εκείνος, όταν τον λέγαμε «λαγό», με αντικομμουνισμό απαντούσε και είδαμε πώς κατέληξε...
-- Η ΛΑΕ όχι απλώς έφυγε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του ασκεί και σκληρή αντιπολίτευση. Υπό τις νέες συνθήκες, εξετάζετε συνεργασία με τον Π. Λαφαζάνη;
-- Η «σκληρή αντιπολίτευση» του Λαφαζάνη ούτε στη Βουλή πλέον εκφράζεται, ούτε στους εργατικούς, αγροτικούς, λαϊκούς αγώνες, παρά μόνο περιθωριακά και περιορισμένα. Κι αυτό οφείλεται στην τυχοδιωκτική πολιτική τους, αφού κινούνται στα βήματα του πάλαι ποτέ Συνασπισμού - ΣΥΡΙΖΑ, που είδαμε την πολιτική του εξέλιξη τα τελευταία χρόνια...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ