16 Μαρ 2016

ΕΙΔΟΜΕΝΗ Επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες προσφύγων και μεταναστών

ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Επικίνδυνα παιχνίδια στις πλάτες προσφύγων και μεταναστών



Θύματα επικίνδυνων και ύποπτων παιχνιδιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των μηχανισμών τους, αλλά και των κυκλωμάτων δουλεμπόρων, είναι οι χιλιάδες πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη και στα κέντρα μετεγκατάστασης που έχουν στηθεί σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Τη Δευτέρα, περίπου 1.500 πρόσφυγες, καθοδηγούμενοι από φυλλάδια που τους διανεμήθηκαν και τους παρότρυναν να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ από αφύλακτο σημείο, το οποίο αποτυπωνόταν με χάρτη, εγκατέλειψαν την ουδέτερη ζώνη στην Ειδομένη και μέσα από αγροτικούς δρόμους, φωνάζοντας «ανοίξτε τα σύνορα», κατευθύνθηκαν προς το χωριό Χαμηλό και στη συνέχεια από παράνομο πέρασμα, μπήκαν στην ΠΓΔΜ. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας παρακολουθούσαν διακριτικά την έξοδο των προσφύγων και, μέσω διερμηνέων, τους ενημέρωναν ότι πληροφορίες που έκαναν λόγο για ανοιχτά σύνορα δεν ισχύουν. Οι πρόσφυγες πήραν στην αγκαλιά τα παιδιά τους και τα λιγοστά πράγματα που κουβαλούν μαζί τους, και κρατώντας σχοινί, διάβηκαν ένα ποτάμι λίγα μέτρα από τα σύνορα, με κίνδυνο να παρασυρθούν από τα ορμητικά νερά. Εκεί, τους περίμεναν δυνάμεις της Αστυνομίας και του Στρατού οι οποίες τους συνέλαβαν και τους φόρτωσαν σε στρατιωτικά οχήματα με άγνωστο προορισμό.

Χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από την Ειδομένη για να φτάσουν στην ΠΓΔΜ μέσω ενός περάσματος, για το οποίο ενημερώθηκαν από άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο
Χιλιάδες άνθρωποι ξεκίνησαν από την Ειδομένη για να φτάσουν στην ΠΓΔΜ μέσω ενός περάσματος, για το οποίο ενημερώθηκαν από άγνωστης προέλευσης φυλλάδιο
Μαζί με αυτούς συνέλαβαν και 50 φωτορεπόρτερ και μέλη ΜΚΟ (οι 12 από αυτούς Ελληνες) που τους ακολουθούσαν στην προσπάθειά τους να περάσουν τα σύνορα. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου έγινε η διαδικασία της ταυτοποίησης και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι αρχές της ΠΓΔΜ επέβαλαν διοικητικό πρόστιμο 250 ευρώ στον καθένα, για παράνομη είσοδο στη χώρα, και απαγόρευση εισόδου στην ΠΓΔΜ για 6 μήνες.
Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, τρεις Αφγανοί πρόσφυγες βρέθηκαν νεκροί σε χείμαρρο κοντά στη Γευγελή. Μαζί με άλλους 23 που διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη, είχαν περάσει στην ΠΓΔΜ από τμήμα της ουδέτερης ζώνης με την Ειδομένη.
Το φυλλάδιο που μοιράστηκε στους πρόσφυγες στα Αραβικά υπογραφόταν από τη «Μονάδα Νόρμπερτ Μπλουμ». Ο πρώην υπουργός Εργασίας της Γερμανίας Νόρμπερτ Μπλουμ, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε και διέμεινε σε σκηνή με τους πρόσφυγες της Ειδομένης, διέψευσε χτες στη γερμανική εφημερίδα «Bild» την ανάμειξή του στη σύνταξη του φυλλαδίου. Οπως ισχυρίστηκε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, «έλαβα εκ των υστέρων γνώση αυτού του φυλλαδίου. Δεν ξεκίνησε από μένα αυτή η ενέργεια».
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, σε διαδοχικά σχόλιά του στο «Twitter» καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση «μαζική και οργανωμένη» προσπάθεια προώθησης προσφύγων και μεταναστών στο έδαφος της ΠΓΔΜ, μέσα από «παράνομα περάσματα». Επίσης, υποστηρίζει πως η παρουσία περισσότερων μεταναστών και προσφύγων σε καταυλισμούς στα σύνορα ενθαρρύνει την παράνομη μετανάστευση και χειροτερεύει τη μεταχείριση των ανθρώπων. Μέχρι αργά χτες, δεν επιβεβαιώθηκε η πληροφορία, που αποδίδεται στο υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, για επαναπροώθηση στη χώρα μας των περίπου 1.500 προσφύγων που κατάφεραν να περάσουν στο έδαφος της γειτονικής χώρας. «Στην περίπτωση που υποβληθεί αίτημα επανεισδοχής, θα το εξετάσουμε», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, Γ. Κυρίτσης, και δεν διευκρίνισε εάν η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να δεχθεί πίσω τους πρόσφυγες που πέρασαν χωρίς την άδεια της ΠΓΔΜ, ή όχι.
Οι υπόλοιποι χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, πνιγμένοι στη βροχή και τις λάσπες, τσακισμένοι από την υγρασία και το κρύο. Εξαιτίας των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και υγιεινής δεκάδες παιδιά μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο του Κιλκίς με ιώσεις και βρογχιολίτιδα, ενώ ένα 9χρονο παιδί εντοπίστηκε με κρούσμα ηπατίτιδας Α. Απελπιστική είναι η κατάσταση και στα κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων στο Χέρσο και τη Νέα Καβάλα του Κιλκίς και στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, που έχουν κυριολεκτικά γεμίσει. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του σχεδιασμού της για απομάκρυνση των προσφύγων από την Ειδομένη, «τρέχει» τις εργασίες για τη δημιουργία νέων κέντρων σε χώρους που έχουν επιλεγεί σε Μαγνησία, Λάρισα, Ιωάννινα, Αττική, Βοιωτία και Δράμα.
Αυξημένη ροή παρά την κακοκαιρία
Χιλιάδες πρόσφυγες αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά το τελευταίο τετραήμερο, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Από το πρωί της περασμένης Παρασκευής έως και χτες το πρωί σε 59 περιστατικά στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Μεγίστης διασώθηκαν συνολικά 2.797 άτομα. Πάντως, άκαρπες για δεύτερη μέρα παρέμεναν χτες οι έρευνες ανοιχτά της Κω για τον εντοπισμό των οκτώ μεταναστών που αγνοούνται από τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας, όταν η λέμβος που τους μετέφερε ανατράπηκε. Στο λιμάνι του Πειραιά η βροχόπτωση είχε αναγκάσει πολλά άτομα να βρουν καταφύγιο κάτω από υπόστεγα και τράκτορες, ενώ μέλη εθελοντικών οργανώσεων διένειμαν πρωινό και ξηρά τροφή. Σε προσωρινά κέντρα, σε Λαύριο, Ριτσώνα και Γραμματικό αναμενόταν να μεταφερθούν με πούλμαν, από το λιμάνι του Πειραιά, περίπου 200 μετανάστες και πρόσφυγες που λόγω της κακοκαιρίας διανυκτέρευσαν στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «Νήσος Μύκονος».
Στα νησιά άρχισαν να δοκιμάζονται οι δομές φιλοξενίας. Ιδιαίτερα στη Λέσβο συζητείται το άνοιγμα δομών υποδοχής στο Μανταμάδο και τη Συκαμνιά, στη βόρεια πλευρά του νησιού, οι οποίες παραμένουν ανενεργές λόγω μειωμένων αφίξεων εκεί, αλλά και διαφορετικού σχεδιασμού υποδοχής απ' ό,τι όταν έγιναν το περασμένο φθινόπωρο. Περίπου 500 Πακιστανοί και Βορειοαφρικανοί μετανάστες ήταν στο χώρο έξω από το hot spot της Μόριας και δεν παρουσιάζονταν για να καταγραφούν, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη σύλληψη και στη συνέχεια στην απέλασή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ