28 Μαρ 2016

Με «παράλληλο πρόγραμμα» την ανάκαμψη του κεφαλαίου

Με «παράλληλο πρόγραμμα» την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παζαρεύει με το κουαρτέτο την «αξιολόγηση», οι εγχώριοι βιομήχανοι βάζουν σταθερά στο τραπέζι το μοναδικό «παράλληλο πρόγραμμα», αυτό που αφορά στην τόνωση των νέων κερδοφόρων επενδύσεων, μέσω κάθε είδους κρατικών ενισχύσεων και φορολογικών απαλλαγών για το εγχώριο κεφάλαιο. Από την πλευρά τους, οι εγχώριοι τραπεζικοί όμιλοι προχωρούν με αποφασιστικό βηματισμό στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, με έμφαση στα επιχειρηματικά, που αποτελούν μοχλό αναδιαρθρώσεων για τη συγκέντρωση της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών. Ολα δε αυτά αποτελούν τις απαιτήσεις τους που τις παρουσιάζουν με πολύ συγκεκριμένες και στοχευμένες προτάσεις, ως τις βασικές προϋποθέσεις διευρυμένης αναπαραγωγής κερδών και κεφαλαίου. Συνδυάζοντας αντεργατικές αναδιαρθρώσεις με κάθε είδους κίνητρα χρηματοδοτικής ενίσχυσής τους για επενδύσεις.
Απαιτήσεις ΣΕΒ
Αποκαλυπτική είναι η τοποθέτηση του ΣΕΒ, την περασμένη βδομάδα:
-- Για μια ακόμη φορά, βάζουν στο τραπέζι τη διάλυση μέχρι και την πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και για τους μισθωτούς και συνταξιούχους. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη μια συζήτηση για το πότε το αφορολόγητο πράγματι δικαιολογείται από την οικογενειακή κατάσταση». Σε αυτό το πλαίσιο, βάζουν στο τραπέζι την πρόταση για τη σύνδεση του αφορολόγητου «με κοινωνική στόχευση σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη λόγω οικογενειακής κατάστασης, πολύ χαμηλού οικογενειακού εισοδήματος ή μεγάλης ηλικίας».
-- «Το κόστος σε ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να επηρεάζεται δυσανάλογα από συγκεκριμένους παραγωγικούς συντελεστές που σχετίζονται με την γραμμή παραγωγής», σημειώνει ο ΣΕΒ, επικεντρώνοντας στο ενεργειακό κόστος, στο φορολογικό καθεστώς, στο μη μισθολογικό κόστος (δηλαδή, τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλει η εργοδοσία). Επίσης και σε παράγοντες όπως το κόστος χρηματοδότησης, η μείωση του οποίου προϋποθέτει, σήμερα, την ένταξη και των εγχώριων τραπεζικών ομίλων στα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Και το συγκεκριμένο ζήτημα συνδέεται με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» και βέβαια με την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων.
-- «Το κόστος εργασίας μπορεί να είναι υψηλό ή χαμηλό αλλά αυτό από μόνο του δεν κάνει μία επιχείρηση λιγότερο ή περισσότερο ανταγωνιστική». Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «αυτό που έχει σημασία είναι ο μισθός σε σχέση με την παραγωγικότητα, δηλαδή το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος», και στο «διά ταύτα» επισημαίνουν: «Εάν μία επιχείρηση διατηρεί το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε χαμηλό επίπεδο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ανταγωνιστική, πιο κερδοφόρα στην ουσία, από άλλες επιχειρήσεις του κλάδου».
-- «Προτάσεις που κυκλοφορούν για αύξηση της φορολογίας μερισμάτων (...) δημιουργούν αντικίνητρο για τη διακράτηση μετοχών και εισάγουν άνιση μεταχείριση μεταξύ ξένων και Ελλήνων επενδυτών, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η συνεργασία ξένων με Ελληνες επενδυτές»...
«Η ανάγκη για ένα επενδυτικό σοκ: Φορολογικά κίνητρα, άρση αντικινήτρων και επενδύσεις», ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο παρουσίασης των προτάσεών του για την πολιτική ανάκαμψης και ενίσχυσης των εγχώριων βιομηχάνων.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν το «πακέτο επενδυτικών φορολογικών κίνητρων με βασικούς μοχλούς την έξυπνη φορολογία και την άρση των αντικινήτρων, που έχει ως στόχο την αντιμετώπιση του επενδυτικού κενού στη χώρα μας - γύρω στα 100 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 - μέσα από την προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων».
Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ο ΣΕΒ θέτει τους παρακάτω άξονες:
-- Επέκταση του χρόνου συμψηφισμού τυχόν ζημιών στα 10 χρόνια, με στόχο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «να διασφαλιστεί η δυνατότητα συμψηφισμού των υψηλών ζημιών, οι οποίες δημιουργήθηκαν τα έτη της συνεχιζόμενης ύφεσης». Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετοί εγχώριοι όμιλοι θα εξασφαλίζουν μηδενική φορολογία τα επόμενα χρόνια, μέσω της οποίας θα αναπληρώσουν τη χασούρα της καπιταλιστικής κρίσης, που φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα.
-- Ανάδειξη της χώρας ως σημαντικού επενδυτικού προορισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, αξιώνουν την εκ των υστέρων φορολογική επιβράβευση των παραγωγικών δαπανών που δημιουργούν κερδοφορία (μέσω υπερ-αποσβέσεων) και την ενθάρρυνση «εμβληματικών» επενδύσεων σε τεχνολογία, υποδομές, περιβάλλον, βιομηχανία, μεταποίηση κ.α.
-- Προτείνεται η θέσπιση σταθερής ανταγωνιστικής φορολόγησης δεκαετούς διάρκειας, για επενδύσεις που δημιουργούν θετικές εξωτερικές επιδράσεις με μεγάλα πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, προτείνεται η φορολογία να μειωθεί στο 20% για επενδύσεις μεγαλύτερες των 100 εκατ. ευρώ ή και για περισσότερες από 1.000 νέες προσλήψεις.
-- Στο πακέτο προτάσεων του ΣΕΒ περιλαμβάνονται, επιπλέον, μέτρα άμεσης απόδοσης, για τις επενδύσεις στην έρευνα, στην τεχνολογική ανάπτυξη και την καινοτομία, μέσα από μια «ενεργητική φορολογική λογική ισχυρών κινήτρων που ευθυγραμμίζουν την Ελλάδα με επιτυχημένες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Τα «κόκκινα» δάνεια
Την ίδια ώρα, οι τραπεζικοί όμιλοι βρίσκονται σε φάση προχωρημένων διαβουλεύσεων με άλλους «επενδυτές» για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος της Alpha Bank ετοιμάζει τη διαμόρφωση κοινού επιχειρηματικού σχήματος με θυγατρική εταιρεία της ισπανικής Aktua, η οποία έχει «εμπειρία» από τη διαχείριση «κόκκινων» δανείων στην Ισπανία. Μάλιστα, ο συγκεκριμένος όμιλος «φημίζεται» για την εξειδίκευση στη διαχείριση δανείων που διασφαλίζονται με υποθήκες σε ακίνητη περιουσία.
Από την πλευρά της, η Eurobank σχεδιάζει να προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων KKR, για τη μεταβίβαση χαρτοφυλακίου προβληματικών δανείων μεγάλων επιχειρήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ