25 Μαρ 2016

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις βομβιστικές επιθέσεις

Πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις βομβιστικές επιθέσεις
Στιγμιότυπο από εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων, στις Βρυξέλλες
Στιγμιότυπο από εκδήλωση στη μνήμη των θυμάτων, στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζουν να νοσηλεύονται δεκάδες από τους τραυματίες των πολύνεκρων εκρήξεων που έγιναν την Τρίτη στο διεθνές αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών. Ο τελευταίος απολογισμός έκανε λόγο για 300 άτομα που πληγώθηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις, ενώ συγκεχυμένος είναι ο αριθμός των νεκρών, που θεωρούνται τουλάχιστον 31. Το γεγονός ότι πολλά πτώματα εντοπίστηκαν διαμελισμένα όπως και ότι υπάρχουν άτομα που τη στιγμή των επιθέσεων βρίσκονταν στα αντίστοιχα σημεία και συνεχίζουν να αγνοούνται, δυσκολεύει τον ακριβή υπολογισμό.
Στο μεταξύ, όσο συνεχίζονται οι έρευνες για τους υπεύθυνους τόσο πληθαίνουν τα ερωτήματα για τις συνθήκες που οργανώθηκαν αυτές οι «τρομοκρατικές επιθέσεις», οι οποίες γίνονται όλο και πιο βολικές για μια σειρά αντιλαϊκές μεθοδεύσεις.
Χτες, οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου, Γιαν Γιαμπόν και Κοέν Γκέενς, υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους (που όμως δεν έγιναν δεκτές), δηλώνοντας ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για μια σειρά «λάθη» που έγιναν. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης πως ο ένας από τους φερόμενους ως βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών Ιμπραχήμ Ελ Μπακραουί (βελγικής υπηκοότητας), είχε συλληφθεί το καλοκαίρι στη μεθόριο με τη Συρία και εκδοθεί στο Βέλγιο. Την είδηση ακολούθησαν μια σειρά «διαρροές» (η διασταύρωση των οποίων συχνά μένει ζητούμενο), μεταξύ άλλων ότι και οι ολλανδικές αρχές είχαν προειδοποιήσει το Βέλγιο για τον Μπακραουί. Υπήρξαν βελγικά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο και για διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδώσει η «Ιντερπόλ» για τον άλλο αδελφό Μπακραουί, τον Κχαλίντ.
«Υπήρξαν λάθη στη Δικαιοσύνη και με τον (Βέλγο) αξιωματικό σύνδεσμο στην Τουρκία», δήλωσε από τη μεριά του ο Γιαμπόν, συμπληρώνοντας: «Μπορεί να τεθεί το ερώτημα πώς συνέβη να αποφυλακιστεί κάποιος τόσο νωρίς καθώς και το πώς χάθηκε η ευκαιρία να τον συλλάβουμε όταν ήταν στην Τουρκία. Καταλαβαίνω τις ερωτήσεις...».
Γενικά, ο τρόπος που αποκαλύπτονται πλευρές της «πορείας» και των σχεδίων των τζιχαντιστών προκαλεί σύγχυση, αφού είναι πολύ δύσκολο να διακρίνει κανείς τι αποτελεί γεγονός και τι «εικασία» ή πιθανότητα. Πάντως, ενδεικτική είναι η «αποκάλυψη» που έκανε χτες η βελγική εφημερίδα «Ντερνιέρ Ερ» («Τελευταία Ωρα»), επικαλούμενη «πολύ καλά πληροφορημένες πηγές» σύμφωνα με τις οποίες οι «τρομοκράτες» σχεδίαζαν «χτύπημα» στους δύο πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
Επίσης, διάφοροι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ανώνυμα ή επώνυμα, δηλώνουν ότι εκατοντάδες «τζιχαντιστές» του «Ισλαμικού Κράτους» που εκπαιδεύτηκαν στη Μέση Ανατολή επιστρέφουν στις ευρωπαϊκές χώρες καταγωγής τους για να πάρουν μέρος σε νέες επιθέσεις.
Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν ανακοινώσεις σε μια σειρά χώρες, περί «τρομοκρατικών απειλών» ή και «επιθέσεων» που αποτράπηκαν ή αποκαλύφθηκαν.
Την Τετάρτη, το αεροδρόμιο της Τουλούζης στη νότια Γαλλία εκκενώθηκε για να γίνει επιθεώρηση για λόγους ασφαλείας, αφού εντοπίστηκε «ύποπτο» πακέτο, σύμφωνα με τις αρχές.
Αντίστοιχοι έλεγχοι έγιναν την Τρίτη και στο σιδηροδρομικό σταθμό του Χούφντορπ, δυτικά του αεροδρομίου του Αμστερνταμ.
Επιπλέον, τη συμμετοχή τους στη συζήτηση που έχει ανοίξει «πλατιά» περί ανάγκης ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στην Ευρώπη σπεύδουν να δηλώσουν και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ετσι, η υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, χαρακτήρισε τις επιθέσεις των Βρυξελλών «τελευταία βαρβαρική υπενθύμιση» και εξήγησε ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να κάνουν περισσότερα για να ηττηθεί το «Ισλαμικό Κράτος», μεταξύ άλλων να εξετάσουν «περισσότερο δυναμικά» τα πρωτόκολλα ασφαλείας σε αεροδρόμια και άλλα σημεία «στρατηγικού» ενδιαφέροντος. Δήλωσε, παράλληλα, ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ «προκειμένου να μοιραστούμε το (οικονομικό) βάρος των μέτρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ