20 Μαρ 2016

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ Πρώτη νίκη επί της FIBA και ... πρόβα για κλειστή Λίγκα

ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ
Πρώτη νίκη επί της FIBA και ... πρόβα για κλειστή Λίγκα

Οι υποσχέσεις για αύξηση των εσόδων οδήγησαν τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ να προτιμήσουν την Ευρωλίγκα
Οι υποσχέσεις για αύξηση των εσόδων οδήγησαν τους ισχυρούς του ευρωπαϊκού μπάσκετ να προτιμήσουν την Ευρωλίγκα
Eurokinissi
Οσο η αγωνιστική σεζόν στο ευρωπαϊκό μπάσκετ βαδίζει προς το φινάλε της με τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις (Ευρωλίγκα, Eurocup) αλλά και τα εγχώρια πρωταθλήματα μπαίνουν σιγά σιγά στην τελική τους ευθεία, τόσο φαίνεται να φουντώνει η κόντρα της Ευρωλίγκας με τη FIBA ενόψει της επόμενης αγωνιστικής περιόδου. Μια κόντρα όπου στόχος των δύο «αντιπάλων» είναι τα πρωτεία και φυσικά η ...πρώτη θέση στη μοιρασιά της πίτας των κερδών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ μέσω του ελέγχου των διασυλλογικών ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τόσο η Λίγκα των ισχυρών ομάδων όσο και η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Μπάσκετ μέσω του ευρωπαϊκού της σκέλους (FIBA Europe) έχουν καταστρώσει τα πλάνα τους ενόψει της επόμενης αγωνιστικής σεζόν. Πλέον, έχει επισημοποιηθεί η διάσπαση του ευρωπαϊκού μπάσκετ μιας και θα διεξαχθούν τρεις ή και τέσσερις ξεχωριστές διοργανώσεις. Η Λίγκα αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει κερδίσει την πρώτη φάση του... πολέμου, κυρίως όσον αφορά την παρουσία των ισχυρών. Ενόψει της νέας σεζόν στη μάχη ρίχνει την ανανεωμένη Ευρωλίγκα καθώς και το επίσης ανανεωμένο Εurocup, με την πρώτη να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την κλειστή διοργάνωση, αλλά όμως το δεύτερο να βρίσκεται στον «αέρα» σε πολλά ζητήματα. Από την άλλη μεριά, η FIBA απαντά με το νεοφερμένο Champions League και ίσως μια δεύτερη διοργάνωση (αντίστοιχη του Eurocup), ωστόσο γι' αυτό το εγχείρημα τα πράγματα δείχνουν να είναι ακόμη ρευστά. Μάλιστα, περισσότερα για τα πλάνα της FIBA αναμένεται να γίνουν γνωστά αύριο Δευτέρα 21 Μάρτη οπότε είναι προγραμματισμένη στο Παρίσι η επίσημη παρουσίαση της διοργάνωσης του Champions League.
Με τους 16 ισχυρούς στο πλευρό της...
Εχοντας αποσπάσει την υπογραφή των 11 ισχυρότερων ομάδων της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες είναι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αλλά και τους υπόλοιπους 5 να αποτελούν ισχυρά χαρτιά, η Ευρωλίγκα, προς το παρόν τουλάχιστον, δείχνει να είναι η νικήτρια της α' φάσης του ...πολέμου. Στους 11 ισχυρούς με κλειστά συμβόλαια «τύπου Α», δεκαετούς διάρκειας, εκτός των δύο ελληνικών ομάδων περιλαμβάνονται οι: ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Φενέρμπαχτσε, Εφές, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Λαμποράλ Κούτσα, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζαλγκίρις Κάουνας. Αρκετά ισχυρά χαρτιά όμως θεωρούνται και οι 5 ομάδες που θα συμπληρώνουν τη διοργάνωση καθώς αυτές θα προκύπτουν από τους νικητές τριών ανερχόμενων (αγωνιστικά και εμπορικά) εθνικών πρωταθλημάτων, όπως η Αδριατική Λίγκα (ενιαίο πρωτάθλημα χωρών πρώην Γιουγκοσλαβίας), η VTB League (ενιαίο πρωτάθλημα χωρών που ανήκαν στην ΕΣΣΔ), το πρωτάθλημα Γερμανίας και ο νικητής του Εurocup.
...και τα πολυεθνικά κεφάλαια
Την ίδια στιγμή, η σύναψη συμφωνίας με την αμερικανική πολυεθνική εταιρεία, ειδικευμένη στο χώρο του αθλητικού μάρκετινγκ, ΙMG, κάνει τους υπεύθυνους της Ευρωλίγκας να νιώθουν πιο άνετα πλέον απέναντι στους ισχυρούς συλλόγους που τελευταία πίεζαν συνεχώς για αύξηση των εσόδων τους. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι τώρα, η συμφωνία με την πολυεθνική αφορά 10ετή συνεργασία με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 30 εκατομμύρια ευρώ. Ετσι, μετά τη μείωση των ομάδων τα νέα σχέδια μιλούν για αύξηση απολαβών της τάξης του 50% για τις 16 ομάδες της διοργάνωσης, συν τα αυξημένα έσοδα σε μια σειρά άλλων τομέων, όπως τα τηλεοπτικά δικαιώματα, τα εισιτήρια, κ.ά.
....στοχεύει στην κλειστή Λίγκα!
Μπορεί ο σχεδιασμός της Ευρωλίγκας να επισπεύσθηκε από το μπάσιμο της FIBA στα ευρωπαϊκά δρώμενα και να χρειάστηκε οι άνθρωποι της Λίγκας να μπουν σε έναν... πόλεμο που ίσως να μην περίμεναν, ωστόσο αυτό δεν άλλαξε τον απώτερο σκοπό, αυτόν που από τη δημιουργία της ακόμα, το 2000, ουσιαστικά είχε τεθεί: Η δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής κλειστής λίγκας μόνο για λίγους και εκλεκτούς. Οι αλλαγές που θα εφαρμοστούν τη νέα σεζόν ναι μεν ήρθαν ως απάντηση στο Champions League της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας, ωστόσο είναι προφανές ότι είναι βγαλμένες από τα σχέδια και όνειρα των ανθρώπων της Ευρωλίγκας για κάτι μεγαλύτερο. Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωλίγκα της νέας χρονιάς αλλάζει μορφή και οι 16 ομάδες θα μετέχουν σε ένα ενιαίο πρωτάθλημα των 30 αγωνιστικών στην κανονική περίοδο με παιχνίδια εντός - εκτός. Από αυτό οι οκτώ πρώτοι της τελικής βαθμολογίας θα προκριθούν στα πλέι οφ, όπου θα αγωνιστούν χιαστί (1-8, 2-7, 3-6, 4-5) σε παιχνίδια με σκοπό τις τρεις νίκες και οι τέσσερις που θα προκριθούν θα παίξουν στο φάιναλ φορ. Μάλιστα, η πληθώρα των αγώνων οδηγεί στη διεξαγωγή δύο παιχνιδιών κάθε βδομάδα.
Ρήγμα με τους πρώην συμμάχους
Αυτά που σχεδιάζει για τη νέα χρονιά η Ευρωλίγκα δεν είναι λίγοι που τα θεωρούν - και ίσως δικαίως - μια πρόγευση όσων θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. Και μπορεί επίσημα από πλευράς Ευρωλίγκας προς το παρόν να μην μπαίνουν στο στόχαστρο τα εθνικά πρωταθλήματα και η φυγή των ισχυρών συλλόγων από αυτά, σε μια προσπάθεια να κρατηθούν ισορροπίες με τις εγχώριες ευρωπαϊκές λίγκες, ωστόσο δεν φαίνεται να πείθει για τις προθέσεις της. Δεν είναι λίγες άλλωστε οι εγχώριες λίγκες που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τα στηρίγματα της Ευρωλίγκας στον ανταγωνισμό με τις εθνικές ομοσπονδίες αλλά και τη FIBA που αρχίζουν να αποκαθιστούν τις σχέσεις τους με την τελευταία. Μάλιστα, κάποιες από αυτές έχουν δώσει και το «παρών» στη σχετική σύσκεψη που κάλεσε η Ευρωλίγκα. Ο λόγος είναι προφανής αφού τα σχέδια της Ευρωλίγκας για την περαιτέρω αναβάθμιση του «προϊόντος» της (βλέπε κλειστή Λίγκα) όταν ευδοκιμήσουν θα φέρουν την απαξίωση των δικών τους διοργανώσεων (βλέπε εθνικά πρωταθλήματα) που θα διεξάγονται πλέον χωρίς τους ισχυρούς συλλόγους, με συνέπεια την πτώση της εμπορικότητάς τους.
Νέο μέτωπο για το Eurocup
Μπορεί η Ευρωλίγκα να φαίνεται ότι έχει λύσει τα περισσότερα θέματα για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και να δείχνει αυτή τη στιγμή ένα βήμα πιο μπροστά από την αντίπαλό της, ωστόσο στο γενικότερο πόλεμο συμφερόντων στο ευρωπαϊκό μπάσκετ υπάρχουν ακόμη αρκετά μέτωπα. Ενα απ' αυτά είναι τα σχέδια για το Eurocup, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Απρίλη προκειμένου η Ευρωλίγκα να ισχυροποιήσει τη θέση της. Στόχος, όπως τονίζεται, είναι η δημιουργία μιας διοργάνωσης 24 ομάδων, που μαζί με τις 16 της Ευρωλίγκας θα αποτελέσουν τις 40 ισχυρότερες του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Εάν τα καταφέρει και σε αυτό, τότε η Λίγκα θα έχει ισχυροποιήσει αρκετά τη θέση της.
Πάντως, τα πράγματα σε αυτήν την περίπτωση δεν φαντάζουν εύκολα. Και αυτό γιατί υπάρχουν αρκετές ομάδες που στόχευαν σε συμμετοχή στην Ευρωλίγκα και βλέπουν ως εμπορική και αγωνιστική υποβάθμιση την παρουσία τους στο Εurocup, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που δεν θεσπίστηκαν κριτήρια ανόδου στη μεγάλη κατηγορία, παρά μόνο για τον νικητή. Ετσι, το πείραμα συμμετοχής σε μια νέα διοργάνωση, όπως αυτή της FIΒΑ, που φέρει μάλιστα και τον άκρως ...πιασάρικο εμπορικά τίτλο Champions League, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, φαντάζει ως καλύτερη λύση. Από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας της Ευρωλίγκας, Ισπανός Τζόρντι Μπερτομέου, αν και μελλοντικά δεν απέκλεισε κάποια σύνδεση Ευρωλίγκας και Eurocup, ήταν κατηγορηματικός ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί τώρα. Και μάλιστα ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός εξηγώντας τους λόγους για τους οποίος γίνεται αυτό. Οπως είπε μεταξύ άλλων και στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα, η Ευρωλίγκα αποτελεί σημαντική επένδυση και έχει αυστηρά κριτήρια για συμμετοχή. Γι' αυτό και θα πρέπει να προστατευτεί... Κάτι που σημαίνει ξεκάθαρα ότι τα καλά ...προϊόντα δεν είναι για όλους οπότε... ας μην κάνουν όρεξη!

ΜΠ. ΤΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ