20 Απρ 2016

Βασικός κόμβος το Αιγαίο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Βασικός κόμβος το Αιγαίο στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς
Τα... υπονοούμενα για διασύνδεση με τις ναυτικές επιχειρήσεις «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ και «Euronav Med SOFIA» της ΕΕ επιβεβαιώνουν τον πραγματικό ρόλο της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο



Σταθερή στην υπεράσπιση της επικίνδυνης ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Σταθερή στην υπεράσπιση της επικίνδυνης ΝΑΤΟικής εμπλοκής στο Αιγαίο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Με αποφάσεις που θωρακίζουν παραπέρα τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, σε στενή συνεργασία με το ΝΑΤΟ, στους κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, κομβικό σημείο των οποίων είναι και το Αιγαίο, ολοκληρώθηκε στο Λουξεμβούργο το διήμερο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδρίασε χτες υπό τη διευρυμένη του σύνθεση, με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών.
Πλατφόρμα του ΝΑΤΟ για Τουρκία
Διόλου τυχαία, στο Συμβούλιο μετείχε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Σε δήλωση που έκανε προσερχόμενος στη συνεδρίαση, εξήρε την ανάπτυξη 6 πολεμικών πλοίων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, μετά από πρόσκληση και της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Γ. Στόλτενμπεργκ, βέβαια, πρόσθεσε ως πτυχή της επιχείρησης το γεγονός ότι «το ΝΑΤΟ παρέχει μια πλατφόρμα για στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, ένα μη μέλος της ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την ΕΕ και αυτό είναι σημαντικό για τη διαχείριση της κατάστασης». Μια δήλωση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της τουρκικής αστικής τάξης στο πλαίσιο ΝΑΤΟ και ΕΕ, πάνω στη διαχείριση του Προσφυγικού και τη σύγκρουση με τη Ρωσία για τον έλεγχο ζωνών στη Μέση Ανατολή. Μια αναβάθμιση που προβληματίζει επιτελεία στην Αθήνα...
Δεν περνά απαρατήρητο, άλλωστε, ότι σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας, στην πρώτη του συνεδρίαση από το 2014.
Σήμερα και αύριο, εξάλλου, ο Γ. Στόλτενμπεργκ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας της χώρας.
Διόλου τυχαία, στην Τουρκία αναμένεται να μεταβεί και η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν: Η ανάπτυξη ΝΑΤΟικών πλοίων στο Αιγαίο προς διαχείριση τάχα του Προσφυγικού ήταν καταρχήν απόφαση Αγκυρας και Βερολίνου, ενώ η ναυαρχίδα της δύναμης είναι το γερμανικό πολεμικό πλοίο «BONN».
Εβγαλε «λάδι» τη λυκοσυμμαχία
Η Γερμανίδα υπουργός φρόντισε, πάντως, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, να κάνει στάση χτες στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τον Ελληνα ομόλογό της, Π. Καμμένο.
Μετά τη συνάντηση, ο Π. Καμμένος υπερασπίστηκε τη ΝΑΤΟική εμπλοκή στο Αιγαίο, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται ιδίως από τη στάση της Τουρκίας, όχι σε σχέση με τη Συμμαχία, αλλά σε σχέση με τη συνέχιση των παραβιάσεων και των παραβάσεων του εθνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων (...) όπως και των υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά».
Πρόσθεσε ότι «στην ακτογραμμή μεταξύ της Μικράς Ασίας και των ελληνικών νησιών υπάρχει άριστη συνεργασία στους δύο πρώτους τομείς που έχει ενεργοποιηθεί η συμφωνία, δηλαδή στη Μυτιλήνη και στη Χίο με τις Οινούσσες, αλλά αυτή η συμφωνία αφορά το σύνολο του Αιγαίου. Είναι ξεκάθαρη πολιτική απόφαση και αν χρειαστεί θα ενεργοποιηθεί στις επόμενες ημέρες και στις υπόλοιπες περιοχές», πρόσθεσε, παρακάμπτοντας ότι είναι οι τουρκικές θέσεις και πιέσεις και η αποδοχή τους από το ΝΑΤΟ που δεν ενεργοποιούν ΝΑΤΟικές περιπολίες π.χ. στα Δωδεκάνησα που οι Τούρκοι θεωρούν αποστρατικοποιημένα.
Εμφανίστηκε, εξάλλου, ανήσυχος για πρόσθετα προσφυγικά κύματα από Λιβύη, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει άλλο βάρος, ιδιαίτερα στην περιοχή της Κρήτης ή σε άλλες περιοχές».
Διασύνδεση Αιγαίου με ευρύτερα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Σχετικά και πάλι με το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σηματοδοτώντας ότι η επιχείρηση στο Αιγαίο δεν αφορά κατά βάση τις προσφυγικές ροές, αλλά τη συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε όλο τον άξονα που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά από Μαύρη Θάλασσα έως τις ακτές της Συρίας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε: «Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βλέπουμε σε άλλα μέρη της Μεσογείου. Είμαστε τώρα προς μετατροπή της ναυτικής επιχείρησής μας "Active Endeavour" σε μια επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα και αυτό παρέχει επίσης τη βάση για μια στενότερη συνεργασία με την ΕΕ στη Μεσόγειο γενικότερα».
Η ΝΑΤΟική ναυτική επιχείρηση «Active Endeavour» συνίσταται σε περιπολίες πλοίων επιφανείας και υποβρυχίων, όπως και εναέριων μέσων, επισήμως προς αντιμετώπιση πειρατείας και τρομοκρατίας. Η σχεδιαζόμενη αναβάθμισή της σε επιχείρηση ασφαλείας του ΝΑΤΟ, που προφανώς δε θα περιορίζεται μόνο σε ελέγχους για πειρατεία και τρομοκρατία, είναι ενδεικτική της αντίστοιχης «αναβάθμισης» των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών...
Πολύ περισσότερο, όταν εκτός της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 που επιχειρεί στο Αιγαίο, και της «Active Endeavour», στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου επιχειρούν και δυνάμεις της ναυτικής επιχείρησης UNIFIL κατόπιν εντολής ΟΗΕ στα ανοιχτά του Λιβάνου και της στρατιωτικής επιχείρησης της ΕΕ, EURONAV MED «SOFIA», τάχα προς ανακοπή των προσφυγικών ροών από την Αφρική. Από κοντά και όσες μονάδες επιχειρούν στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, EUNAVFOR ATALANTA στην Ερυθρά Θάλασσα, συν όσες άλλες κατέφτασαν στην περιοχή, παίρνοντας μέρος στη σύγκρουση γύρω από τη Συρία. Ενα εκρηκτικό σκηνικό, όπου η κυβέρνηση, φέροντας ακέραιη την ευθύνη, εμπλέκει βαθύτερα το λαό, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων.
Εμπλοκή και διασύνδεση όλων των προαναφερόμενων επιχειρήσεων με ό,τι έχει δρομολογηθεί στο Αιγαίο, όπως άλλωστε το σκιαγράφησε και ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας χτες ότι τόσο στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούλη στη Βαρσοβία, «θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, ώστε να μπορούμε να έχουμε μια πολύ ασφαλέστερη και πολύ καλύτερη και καλά οργανωμένη κατάσταση σε ολόκληρη την περιοχή και στο Αιγαίο Πέλαγος».
Εξάλλου, ερωτηθείς ο Γ. Στόλτενμπεργκ αν η επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μπορεί να διασυνδεθεί, σε πρώτη φάση, με την επιχείρηση της ΕΕ «SOFIA», τουλάχιστον στο επίπεδο ανταλλαγής πληροφοριών, δεν το απέκλεισε...
«Υβριδικές απειλές»
Κατά τα λοιπά, άλλος βασικός άξονας των αποφάσεων του Συμβουλίου της ΕΕ ήταν η αντιμετώπιση των λεγόμενων «υβριδικών απειλών», για τις οποίες στα σχετικά «Συμπεράσματα» τονίζεται: «Η αυξανόμενη χρήση των υβριδικών στρατηγικών και ενεργειών από κρατικούς και μη κρατικούς φορείς στην άμεση και ευρύτερη γειτονιά της ΕΕ απαιτεί ταχεία και κατάλληλη δράση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της υβριδικής απειλής για την Ενωση και τα κράτη - μέλη της, καθώς και τους συνεργάτες. Το Συμβούλιο υπογραμμίζει την ανάγκη κινητοποίησης των μέσων της ΕΕ για το σκοπό αυτό». Παράλληλα, το Συμβούλιο μιλά για «ανάγκη ενίσχυσης του διαλόγου, της συνεργασίας και του συντονισμού με το ΝΑΤΟ (...) καθώς και με άλλους οργανισμούς - εταίρους», πάνω στο ίδιο πεδίο δράσης.
Τέλος, το Συμβούλιο ανέλυσε την «οικοδόμηση ικανοτήτων για τη στήριξη της ασφάλειας και της ανάπτυξης των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας», δηλαδή του στρατιωτικού - πολεμικού βραχίονα της ΕΕ.
Ενδεικτικά, οι υπουργοί αποφάσισαν την ανάπτυξη «εκπαιδευτικής στρατιωτικής αποστολής» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, χώρα με σημαντικό ορυκτό πλούτο και γεωστρατηγική θέση στην καρδιά της Αφρικής, όπου το 2014 η ΕΕ ανέπτυξε και στρατιωτική δράση, με πρόσχημα την αντιμετώπιση εμφύλιου σπαραγμού που προηγούμενα οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές υποδαύλισαν. Δράση όπου σημαντικό ρόλο είχε παίξει η ελληνική αστική τάξη, παραχωρώντας με απόφαση της τότε κυβέρνησης, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, στρατιωτικές υποδομές και μέσα για το συντονισμό της επιχείρησης.
Φακέλωμα, καταστολή και «καταπολέμηση τρομοκρατίας»
Σηματοδοτώντας την πρεμούρα και της τωρινής κυβέρνησης να συμμετάσχει στην υλοποίηση τέτοιων σχεδιασμών, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, στην παρέμβασή του στο Συμβούλιο επισήμανε την «ανάγκη δημιουργίας υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΕ σε αμυντικό επίπεδο, όπως έχει και το NATO, καθώς και τράπεζας δεδομένων για την ανταλλαγή πληροφοριών».
Ζήτησε, ακόμα, να ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις που θα δημιουργήσουν αίσθημα ασφάλειας στις κοινωνίες των κρατών - μελών», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για λήψη παραπέρα μέτρων παρακολούθησης, φακελώματος, καταστολής.
Ενώ και μετά τη συνάντησή του με την Γερμανίδα ομόλογό του, σκιαγραφώντας την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τις νέες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις με πρόσχημα τους τζιχαντιστές, ο Π. Καμμένος ανέφερε: «Οποιαδήποτε απόφαση και αν ληφθεί, θα ληφθεί από κοινού, προκειμένου όχι μόνο να σταματήσουμε τις παράνομες ροές προσφύγων, αλλά και για να σταματήσουμε το παράνομο εμπόριο ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών και οπλισμού όπως και πετρελαίου που χρηματοδοτεί την τρομοκρατία και ιδίως τον Daesh. Το θέμα της τρομοκρατίας είναι θέμα το οποίο αφορά και εμάς»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ