20 Απρ 2016

Μοιράστηκαν εκατομμύρια ευρώ στις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες

Μοιράστηκαν εκατομμύρια ευρώ στις ΜΚΟ για τους πρόσφυγες


Τα πρώτα συμβόλαια ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΜΚΟ, που αφορούν συνολικά 83 εκατομμύρια ευρώ, υπογράφτηκαν χτες για τη διαχείριση του Προσφυγικού στη χώρα μας. Τα χρήματα αυτά, που αποτελούν μέρος των συνολικά 700 εκατομμυρίων ευρώ που θα διατεθούν στην Ελλάδα από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, θα δοθούν σε οκτώ ΜΚΟ και όχι απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση. Σημειώνεται πως ο σχεδιασμός της χρηματοδότησης είναι να δαπανηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ φέτος και από 200 το 2017 και το 2018. Θυμίζουμε πως όταν είχε αποφασιστεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαβεβαίωνε πως αυτά τα χρήματα θα δίνονταν απευθείας στο ελληνικό κράτος.
Οι οκτώ ΜΚΟ που θα λάβουν τα παραπάνω χρήματα και που θα τα μοιράσουν μέσω τοπικών ΜΚΟ, για τη σίτιση, στέγαση, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και προστασία των προσφύγων είναι οι: Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ελληνικό τμήμα), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνικό τμήμα των «Γιατρών του Κόσμου», Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, «OXFAM», «Save the Children», «ASB Federal Association» και «International Rescue Committee Hellas». Μάλιστα, οι παραπάνω ΜΚΟ επιλέχθηκαν μεταξύ 13 που υπέβαλαν προτάσεις.
Οπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Κύπριο επίτροπο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, Χρ. Στυλιανίδη, «τα χρήματα που θα πάρουν οι οργανώσεις θα συντονιστούν με το πλάνο αντιμετώπισης του προσφυγικού προβλήματος που έχει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με την απόφαση της ΕΕ. Οι προσλήψεις θα γίνουν κυρίως από την τοπική κοινωνία και οι αγορές από την τοπική αγορά». Από την πλευρά του, ο Χρ. Στυλιανίδης σημείωσε πως «ο νέος μηχανισμός τέθηκε σε λειτουργία σε χρόνο ρεκόρ, μόλις 25 - 30 μέρες μετά την αρχική παρουσίασή του στο Κολέγιο των Επιτρόπων». «Η Επιτροπή έχει την πείρα για την αξιολόγηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των προγραμμάτων αυτών». Τέλος, ο Γ. Μουζάλας ανέφερε πως «μπορούμε να διαχειριστούμε 50.000 - 60.000 πρόσφυγες» και πως «με τις μέχρι τώρα προσφορές για μετεγκατάσταση, οι 14.000 - 15.000 θα φύγουν από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ