11 Απρ 2016

Η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους

Η «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους
«Αξιολόγηση» και διευθέτηση του χρέους ωφελούν το κεφάλαιο


Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στο Βερολίνο, διαβεβαίωσε τους «επενδυτές» ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό θα «περάσει» χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αναφερόμενος προφανώς στην κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του «Ecomomist» (διοργανωτής του φόρουμ), ο Γ. Σταθάκης, αναφερόμενος στη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, τόνισε: «Το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι το 2022, μετά τη συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, αλλά μία μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους μετά από το 2022 απαιτεί ένα νέο κύκλο συζητήσεων, που επίσης περιλαμβάνεται στην άμεση ατζέντα». Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται ότι η συζήτηση για την όποια «ελάφρυνση» από τα κράτη της Ευρωζώνης, κατά βάση, έχει σχέση με την περίοδο μετά το 2022, δηλαδή μετά τη λήξη της 10ετούς «περιόδου χάριτος» που αποφασίστηκε (αποκλειστικά με τα κράτη της Ευρωζώνης) μετά την αναδιάρθρωση και το «κούρεμα» το 2012.
«Η βασική ιδέα είναι να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, να έχει ολοκληρωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των δημοσιονομικών και άλλων μεγάλων μεταρρυθμίσεων και να επιτραπεί χώρος για το άλλο μέρος της συμφωνίας, που σχετίζεται με τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Σταθάκης.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, μιλώντας στο «news247», σημειώνει: «Εάν καταφέρουμε να κλείσουμε αυτήν την πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Απρίλη και πάρουμε κάτι για το χρέος και φανεί στους πολίτες και στους οικονομικούς παράγοντες ότι κάτι άλλαξε στη σελίδα αυτής της χώρας, τότε νομίζω ότι θα έχει τελειώσει αυτή η κρίση στο χειρότερό της. Από 'κει και πέρα, μετά, μπορούμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη». Σε ερώτηση για τις εξελίξεις μετά τα «Wikileaks», δήλωσε ότι «από την απάντηση της Λαγκάρντ στον πρωθυπουργό, πληροφορηθήκαμε ότι το ΔΝΤ επιθυμεί ό,τι και η ελληνική κυβέρνηση: Την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σύντομα. Μένει να το αποδείξει»...
Και ο ΣΕΒ στην ίδια ρότα
Στο ίδιο μήκος κινείται και η παρέμβαση από την πλευρά του ΣΕΒ: «Υπάρχει ένα πρόβλημα συσσώρευσης δαπανών εξυπηρέτησης του χρέους στην τριετία 2022 - 2024, που μπορεί, όμως, να εξομαλυνθεί μέσω έκδοσης κατάλληλων χρηματοοικονομικών εργαλείων στην αγορά, έτσι ώστε οι δαπάνες αυτές να ανακατανεμηθούν σε μελλοντικές περιόδους. Ολα τα υπόλοιπα περί πρόωρης και δραστικής μείωσης του χρέους για να συνεχίσουμε να ξοδεύουμε με δανεικά, είναι δύσκολο να γίνουν αποδεκτά εντός της Ευρωζώνης».
Αυτό επισημαίνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, αποκαλύπτοντας ότι εξετάζονται «εναλλακτικοί» τρόποι για την αναχρηματοδότηση του κρατικού χρέους, χωρίς να τους προσδιορίζει. Σε αυτό το πλαίσιο, φαίνεται να «δείχνει» στην έκδοση παράγωγων χρηματοοικονομικών εργαλείων, τα οποία με τη σειρά τους θα υπόσχονται κέρδη στους τραπεζίτες και άλλους τυχόν ενδιαφερόμενους «επενδυτές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ