29 Απρ 2016

Τουρκική προκλητικότητα σε βάθος χρόνου και με «καπέλο» ΝΑΤΟ

Τουρκική προκλητικότητα σε βάθος χρόνου και με «καπέλο» ΝΑΤΟ
Μπαράζ παραβιάσεων, παραβάσεων και υπερπτήσεων για 2η συνεχόμενη μέρα στο Αιγαίο, ενώ ακολουθεί από βδομάδα και νέα διακλαδική άσκηση



Με την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ προχωρά το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα
Με την πλήρη κάλυψη του ΝΑΤΟ προχωρά το συστηματικό γκριζάρισμα του Αιγαίου από την Αγκυρα
Οξύνει ακόμα παραπέρα την προκλητικότητά της στο Αιγαίο η Αγκυρα, δείχνοντας ότι διανύουμε περίοδο σχεδιασμένης τέτοιας κλιμάκωσης, με τις... ευλογίες μάλιστα των ΝΑΤΟικών που κάλεσε εδώ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προς διαχείριση τάχα του Προσφυγικού.
Προκλητικότητα και κλιμάκωση που δεν είναι άσχετες με τις εξελίξεις στο ευρύτερο τόξο αντιθέσεων και συγκρούσεων που αγκαλιάζει τη γείτονα, από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο (μεταξύ άλλων με τη Ρωσία, τους Κούρδους, τους λεγόμενους «τζιχαντιστές» κ.ο.κ.). Ενα επικίνδυνο «παζλ», που φυσικά ακουμπά και την Ελλάδα, με την τουρκική αστική τάξη μάλιστα να επιδιώκει να υπερασπιστεί τη γεωστρατηγική της θέση στην περιοχή, με όποιο τρόπο κρίνει πρόσφορο για τα συμφέροντά της...
Σε αυτό το φόντο, στο πλαίσιο της άσκησης έρευνας και διάσωσης (SAR) που έκαναν στο διήμερο 27 - 28/4 οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην καρδιά του Αιγαίου μεταξύ των νήσων Λέσβου, Χίου, Οινουσσών, Σκύρου, Αγ. Ευστρατίου και Ψαρών προχώρησαν και χτες σε μπαράζ παραβιάσεων. Συγκεκριμένα, 9 τουρκικά αεροσκάφη, τα 2 οπλισμένα, προχώρησαν σε 5 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, 29 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, 2 εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις πάνω από τις νησίδες Ανθρωποφάγοι και Μακρονήσι στο σύμπλεγμα των Φούρνων, ενώ καταγράφηκε και μία εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.
Επίσης, λέγεται ότι στις Οινούσσες σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής παρενόχλησαν ελληνικό αλιευτικό, ενώ στη συνέχεια βρέθηκαν πολύ κοντά με την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΗΤΤΗΤΟΣ».
Και έπεται συνέχεια...
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. BD-21/16 ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, στο διάστημα 3 - 6 Μάη θα διεξαχθεί η διακλαδική άσκηση SAR με την επωνυμία DENIZ ASLANI-2016 (Θαλάσσιος Λέων).
Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η άσκηση θα διεξαχθεί στον «διεθνή εναέριο χώρο και τα διεθνή ύδατα του Αιγαίου» και «εντός της τουρκικής περιοχής SAR», όπως φυσικά η Αγκυρα την ορίζει, επαναφέροντας τη θέση της πως σε ό,τι αφορά το συντονισμό επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, της ανήκει το μισό Αιγαίο, από τον 25ο μεσημβρινό - που διχοτομεί το πέλαγος - και προς τα ανατολικά. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, με βάση τους διεθνείς κανονισμούς, τα όρια του ελληνικού τομέα Ερευνας και Διάσωσης συμπίπτουν με τα όρια του FIR Αθηνών, καλύπτουν δηλαδή όλο το Αιγαίο, οπότε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πειραιά είναι το μόνο αρμόδιο να συντονίσει εκεί τέτοιες επιχειρήσεις.
Επίσης, ενώ το τουρκικό Γενικό Επιτελείο κάνει λόγο για διεθνή εναέριο χώρο, τα όρια των περιοχών της άσκησης όπως τα έχει καθορίσει, σε πολλά σημεία εισχωρούν και παραβιάζουν τον εναέριο χώρο των 10 ναυτικών μιλίων που δικαιούνται τα ελληνικά νησιά, επαναφέροντας στην πράξη τη θέση της Αγκυρας για ελληνικό εναέριο χώρο όχι μεγαλύτερο των 6 ν.μ.
Σε «ετοιμότητα»
Από ελληνικής πλευράς τα αρμόδια κέντρα δηλώνουν σε «ετοιμότητα» να απαντήσουν στην όποια πρόκληση, εξ ου και στην πράξη, όποτε χρειάστηκε, σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά για αναχαιτίσεις, ενώ στις περιοχές έντασης είναι ανεπτυγμένες μονάδες του Στόλου.
Ούτε είναι τυχαίο το ότι η στρατιωτική ηγεσία, με επίσημη δικαιολογία την... ανταλλαγή πασχαλινών ευχών με το προσωπικό, βρέθηκε στη συνοριογραμμή. Ενδεικτικά, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ την Τετάρτη επισκέφτηκε την Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Σύρου, την Προκεχωρημένη Ναυτική Βάση Κυριαμαδίου Κρήτης, το Αεροπορικό Απόσπασμα και το Τάγμα Εθνοφυλακής Καρπάθου, το φυλάκιο Στρογγύλης, την έδρα της Διοικήσεως Αμύνης Μεγίστης και την πυραυλάκατο «ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ», το φυλάκιο Ρω, το 549 Τάγμα Εθνοφυλακής στη Σύμη, το φυλάκιο Καλόλιμνου.
Αντίστοιχες επισκέψεις πραγματοποίησαν την ίδια μέρα ο αρχηγός ΓΕΝ με τον αρχηγό Στόλου, ενώ ο αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε σχηματισμούς στον Εβρο, οι οποίοι όλο αυτό το διάστημα έχουν προχωρήσει σε μια σειρά ασκήσεων με σενάρια όπως «αντιμετώπιση Αεροκίνητων Δυνάμεων στο Βόρειο Εβρο», «Διαδικασίες αεράμυνας και έγκαιρης προειδοποίησης» σε συνεκπαίδευση με την Πολεμική Αεροπορία, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ