1 Μαΐ 2016

Μπλέκουν λαό σε επικίνδυνα παζάρια και ανταγωνισμούς στο Αιγαίο

Μπλέκουν λαό σε επικίνδυνα παζάρια και ανταγωνισμούς στο Αιγαίο

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, με ευθεία και συνεχή αμφισβήτηση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, που ...φορούν μάλιστα ΝΑΤΟικό καπέλο, καθώς την ώρα που πλοία της λυκοσυμμαχίας αλωνίζουν στην περιοχή, κατόπιν πρόσκλησης της κυβέρνησης τάχα για το Προσφυγικό, ο ίδιος ο γγ του ευρωατλαντικού στρατιωτικού άξονα έσπευδε, ευρισκόμενος στην Αθήνα, να επιβεβαιώσει τις «ευαισθησίες» του απέναντι στις τουρκικές αξιώσεις στο Αιγαίο. Αλλη μια τρανή απόδειξη ότι η παρουσία εδώ της συμμορίας του θανάτου, η εμπλοκή του λαού στους σχεδιασμούς της, επ' ουδενί προστατεύουν τα δικαιώματά του, αντίθετα «νομιμοποιούν» παραπέρα το γκριζάρισμα που επιχειρεί η Αγκυρα.
Στην καρδιά του Αιγαίου
Συγκεκριμένα, μετά από υπερπτήσεις τις προηγούμενες βδομάδες τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά με έμφαση στις Οινούσσες, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, τις παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, όπου μπαίνουν χωρίς να καταθέτουν σχέδιο πτήσης, αυτή τη βδομάδα η Αγκυρα έσπευσε ακόμα και να δεσμεύσει περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου, μεταξύ των νήσων Λέσβου, Χίου, Σκύρου, Αγ. Ευστρατίου, Οινουσσών και Ψαρών, για άσκηση έρευνας και διάσωσης (SAR), σε άλλη μια έμπρακτη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, αν και το Κέντρο του Πειραιά (PIRAEUS JRCC) είναι η μοναδική Αρχή αρμόδια για το συντονισμό των επιχειρήσεων SAR στην περιοχή ευθύνης της, που συμπίπτει με το FIR Αθηνών και πρακτικά καλύπτει όλο το Αιγαίο, η Αγκυρα υποστηρίζει ότι η περιοχή που δέσμευσε εμπίπτει στην τουρκική περιοχή ευθύνης (Search and Rescue Region - SRR), όπως έχει καταχωρηθεί από μεριάς της στον ΙΜΟ (International Maritime Organization - Διεθνής Οργανισμός Ναυτιλίας), και συνεπώς όλες οι δραστηριότητες οι σχετικές με έρευνα και διάσωση σε αυτήν την περιοχή πρέπει να συντονίζονται από τις αρμόδιες τουρκικές αρχές...
Κάτι που είχε επιχειρήσει να επιβάλει και πριν από μερικές βδομάδες, όταν ελληνικό στρατιωτικό ελικόπτερο κατέπεσε στην Κίναρο στη διάρκεια άσκησης του Πολεμικού Ναυτικού, ζητώντας τότε η Αγκυρα να συντονίσει τις έρευνες εντοπισμού ελικοπτέρου και πληρώματος...
Ο 25ος μεσημβρινός
Στην πράξη, η Αγκυρα επαναφέρει την αξίωσή της για επιχειρησιακή διχοτόμηση του Αιγαίου κατά μήκος του 25ου μεσημβρινού. Πρόκειται για τη νοητή κάθετη γραμμή που ξεκινά από δυτικά της Ξάνθης, στο δέλτα του ποταμού Νέστου, κατεβαίνει προς νότο διασχίζοντας τη Λήμνο, περνά έξω από την Εύβοια, συνεχίζει στην Τήνο και καταλήγει στο Ηράκλειο.
Με βάση στρατιωτικές αναλύσεις, έτσι η Τουρκία διαγράφει το συνεχές των ελληνικών χωρικών υδάτων και την ασφαλή επικοινωνία του ηπειρωτικού κορμού με τα ελληνικά νησιά, αποκόπτοντας από την ενδοχώρα Δωδεκάνησα, Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ικαρία κ.ά. Ταυτόχρονα, διαγράφει το ενιαίο της Αμυνας και αφαιρεί από το γεωστρατηγικό βάθος του αμυντικού χώρου της Ελλάδας, αφήνοντας ακάλυπτο και τον ηπειρωτικό κορμό.
Επιπλέον, την Τετάρτη, τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν υπέρπτηση πάνω από τη νήσο Ρω, στη Δωδεκάνησο, την ώρα μάλιστα που στο νησί βρισκόταν ο Ελληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ, δίνοντας ευχές για το Πάσχα στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετεί εκεί.
Με ευλογίες Στόλτενμπεργκ
Ολα αυτά με τις ευλογίες του ΝΑΤΟ, φυσικά, όπως έκανε σαφές ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρέθηκε την Παρασκευή 22/4 στην Αθήνα - αφού πρώτα επισκέφτηκε την Αγκυρα - για επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Αμυνας.
Στο περιθώριο της επίσκεψής του, μιλώντας στην «Καθημερινή», και ερωτηθείς για τις λεγόμενες «ελληνοτουρκικές διαφορές», φρόντισε, για άλλη μια φορά, να κρατήσει «ίσες αποστάσεις»: «Γνωρίζουμε», δηλώνει, «ότι υπάρχουν ευαίσθητα ζητήματα στο Αιγαίο Πέλαγος. Γι' αυτόν τον λόγο είχαμε δηλώσει με μεγάλη προσοχή, όταν αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε, ότι το ΝΑΤΟ θα έχει ευαισθησία σε οποιαδήποτε εθνική θέση, απόφαση που αποτελεί και τη βάση της δράσης μας εξαρχής».
Χαρακτηριστική ως προς τη λογική των «ίσων αποστάσεων», που κάνει αβάντα στις τουρκικές θέσεις, είναι και η απάντησή του σε ό,τι αφορά το ζήτημα επέκτασης των επιχειρήσεων της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 - που κατέπλευσε στο Αιγαίο τάχα προς διαχείριση του Προσφυγικού - και προς το Νότο, προς το άκρο των Δωδεκανήσων, που η Αγκυρα χαρακτηρίζει ...«αποστρατιωτικοποιημένα». «Εξετάζουμε», είπε ο ΝΑΤΟικός αξιωματούχος, «την πιθανότητα να επεκτείνουμε (σ.σ.: τη ζώνη επιχειρήσεων) προς τον Νότο. Συζητούμε το θέμα τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, πώς θα μπορούσαμε να το πετύχουμε».
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνοντας τη συμβολή και της συγκεκριμένης ΝΑΤΟικής επιχείρησης στην κατοχύρωση ρόλου επιδιαιτητή για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ σημείωσε: «Ελπίζω πως η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, στη διάρκεια της οποίας συνεργάζονται ελληνική και τουρκική Ακτοφυλακή, συμβάλλει προκειμένου να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ».
Συνέχισε: «Διευκολύνοντας τη μεταξύ τους συνεργασία, προσφέροντας αυτήν την πλατφόρμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ελπίζουμε ότι τουλάχιστον συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση». Αντίστοιχα, περιγράφει τη ΝΑΤΟική επιχείρηση και ως «πλατφόρμα» για «ενισχυμένη συνεργασία» μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Συνεργασία για πόλεμο
Μια συνεργασία που θεωρούν επιβεβλημένη επιχειρησιακά και επισπεύδουν καθώς ο Στόλτενμπεργκ, με μια σειρά δηλώσεών του όλο αυτό το διάστημα, διασυνδέει πλέον ευθέως και ανοιχτά τη SNMG2 με τις ναυτικές επιχειρήσεις «Active Endeavour» του ΝΑΤΟ και «Euronav Med SOPHIA» της ΕΕ που διεξάγονται στη Μεσόγειο, το δε Αιγαίο παίζει κομβικό ρόλο στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, ως δίαυλος που διασχίζουν ρωσικά πολεμικά στον πλουν τους προς Συρία.
Σημειωτέον, πλοίο της SNMG2 έχει ήδη ξεκόψει από την υπόλοιπη δύναμη, πέρασε τα Δαρδανέλια και αναπτύχθηκε στη Μαύρη Θάλασσα, όπου με άλλα πλοία κρατών - μελών του ΝΑΤΟ κάνουν εκεί «αεροναυτικά γυμνάσια» στα θαλάσσια σύνορα με τη Ρωσία.
Αντίστοιχα, στο νότιο θαλάσσιο μέτωπο, ΝΑΤΟ και ΕΕ μεθοδεύουν «αναβαθμονόμηση» της «Active Endeavour», από αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Ανατολική Μεσόγειο σε επιχείρηση «ασφάλειας στη θάλασσα», που να επιβλέπει τις ακτές της Λιβύης, ζώνη η Βόρεια Αφρική όπου ετοιμάζουν και νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση προς προάσπιση ευρωατλαντικών μονοπωλιακών συμφερόντων. Σχετικές αποφάσεις αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και στην αντίστοιχη του ΝΑΤΟ τον Ιούλη.
Η σημασία της Μεσογείου
Αλλωστε, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ στην «Καθημερινή», «πάντοτε έχει στρατηγική σημασία η Μεσόγειος για το ΝΑΤΟ, διότι πρόκειται ακριβώς για την περιοχή όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη βία στη Συρία. Και όπου επίσης βλέπουμε αύξηση της στρατιωτικής δύναμης της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με ναυτικές δυνάμεις, αλλά επίσης και με τη ναυτική βάση στη Συρία. Εχουμε, λοιπόν, αναταραχή και αστάθεια στη Βόρεια Αφρική και ιδιαίτερα στη Λιβύη, και φυσικά την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που συνδέονται με αυτές. Ολα αυτά, λοιπόν, λαμβάνουν χώρα στη Μεσόγειο.
Ολα αυτά τα στοιχεία έχουν καταστήσει τη Μεσόγειο, εδώ και καιρό, θάλασσα με στρατηγική σημασία για το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και είναι σημαντικό που το ΝΑΤΟ αναπτύσσει τη ναυτική στρατηγική του. Αυτό θα είναι ένα από τα ζητήματα που θα συζητήσουμε, καθώς προετοιμαζόμαστε για τη Σύνοδο στη Βαρσοβία και γι' αυτόν το λόγο εξετάζουμε συνεχώς πώς μπορούμε να έχουμε παρουσία στη Μεσόγειο, κάτι που είναι εξαιρετικά χρήσιμο».
Ανταγωνισμοί
Για να στηρίξει την τέτοια ΝΑΤΟική παρουσία στη Μεσόγειο, η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει φανεί από μια σειρά δηλώσεων αρμόδιων στελεχών της, διεκδικεί για τη βάση της Σούδας ρόλο «επίκεντρου» στους τέτοιους, βρωμερούς σχεδιασμούς:
«Η κύρια βάση του ΝΑΤΟ στην περιοχή είναι η Σούδα, που τους επόμενους μήνες θα ενισχυθεί και παραπέρα, κι αυτό που ζητάμε από τους συμμάχους είναι η Σούδα να είναι το επίκεντρο του πλέγματος ασφαλείας στην περιοχή από τη Σικελία έως την Ανατολική Μεσόγειο», έλεγε πρόσφατα ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, ενώ ταυτόχρονα έταζε «δημιουργία μιας υπηρεσίας πληροφοριών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, με πρώτη υπηρεσία πληροφοριών που δημιουργείται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και θα δώσει τη δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ αλλά και άλλων χωρών εκτός ΝΑΤΟ».
Βέβαια, σε αυτόν τον ανταγωνισμό μεταξύ των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, για το ποια θα αναβαθμιστεί έναντι της άλλης, ποια θα αποκτήσει προβάδισμα στην εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων, η Αγκυρα παρουσιάζει ως αντίστοιχα δικά της «πλεονεκτήματα».
Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ αναγνώριζε δημόσια, την Πέμπτη 21/4 στην Αγκυρα, «το βασικό ρόλο και τη σημασία των τουρκικών εισφορών στη Συμμαχία μας». Οπως επίσης αναγνώριζε ότι «η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πολύ ασταθούς περιοχής» και επιπλέον καλωσόρισε «τη σημαντική συμβολή της Τουρκίας στην παγκόσμια συμμαχία για την αντιμετώπιση του ISIL, αν μη τι άλλο με τηνπαροχή υποδομών ζωτικής σημασίας στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκκαι με τηνυποστήριξη του Συνασπισμού με άλλους τρόπους».
Βρωμάει μπαρούτι
Σημειωτέον, οι ΝΑΤΟικοί έχουν ήδη σπεύσει να ενισχύσουν το ...τουρκικό προπύργιό τους στην «ασταθή περιοχή» της Μέσης Ανατολής, με συστοιχίες πυραύλων «Patriot» και αεροπλάνα - ραντάρ «Awacs».
Ο δε τουρκικός στρατός έχει εμπλακεί ήδη σε σκληρές μάχες στα νοτιοανατολικά της χώρας εναντίον Κούρδων, συγκεντρώνει εκεί μεγαλύτερες δυνάμεις για επιχειρήσεις πέραν των τουρκο-συριακών συνόρων, στο εσωτερικό της Συρίας, επισήμως εναντίον δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους», σε μια παραπέρα όξυνση των αντιθέσεων και των συγκρούσεων σε όλο το τόξο που αγκαλιάζει τη γείτονα, από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, και φυσικά ακουμπά και την Ελλάδα.
Πάλη ενάντια στο κεφάλαιο
Σε κάθε περίπτωση, με τα τουρκικά αεροσκάφη και πλοία να κόβουν βόλτες στο Αιγαίο, υπό τα βλέμματα και τις ευλογίες των ΝΑΤΟικών, γίνονται σκόνη τα φληναφήματα της κυβέρνησης ότι η παρουσία εδώ της λυκοσυμμαχίας προστατεύει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και τα συμφέροντα του λαού.
Κάθε άλλο. Ελλοχεύει, μάλιστα, ο κίνδυνος, ο λαός να πληρώσει πολύ ακριβά, ακόμα και με το αίμα του, τους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς όπου τον μπλέκουν η αστική τάξη και οι κυβερνήσεις της για τα συμφέροντά τους, που είναι διαμετρικά αντίθετα με τα γνήσια λαϊκά.
Με αυτήν την παραδοχή, ο λαός πρέπει να δυναμώσει την οργανωμένη πάλη του ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, στην εξουσία του κεφαλαίου, στις διακρατικές ενώσεις του και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. Αγώνας που πρέπει να αποκτήσει προοπτική, να συνδεθεί με την πάλη για την εργατική - λαϊκή εξουσία και την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ, ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ