12 Μαΐ 2016

Μετά το μακέλεμα ήρθε η ώρα... της ανάπτυξης και του «εκδημοκρατισμού»

Μετά το μακέλεμα ήρθε η ώρα... της ανάπτυξης και του «εκδημοκρατισμού»


Στο πλαίσιο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και ανταγωνισμών που είναι σε πλήρη εξέλιξη για τη μοιρασιά της «πίτας» στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, επικυρώθηκε προχτές από την Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το κείμενο «Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας» μεταξύ της ΕΕ και του Ιράκ, όπου προβλέπεται η άρση κάθε περιορισμού στην ελεύθερη πρόσβαση στη χώρα αυτή των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων.
Η συμφωνία είχε κατατεθεί με τη μορφή νομοσχεδίου και στα 123 (!) άρθρα της προβλέπονται, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, όλοι οι όροι που απαιτούνται για τη «διευκόλυνση των διεθνών επενδύσεων και την ενσωμάτωση του Ιράκ στο διεθνές οικονομικό σύστημα». Η συμφωνία αφορά «σε τομείς, όπως βιομηχανία, Ενέργεια, τεχνολογία», την «προώθηση του εμπορίου, επενδύσεων και αρμονικών οικονομικών σχέσεων μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών και στην κατ' αυτόν τον τρόπο άσκηση ευνοϊκής επίδρασης στη βιώσιμη οικονομική τους ανάπτυξη». Προβλέπουν «τη δημιουργία του πλαισίου για τη νομοθετική, οικονομική, κοινωνική, χρηματοοικονομική συνεργασία», την «ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων» και πάει λέγοντας.
Επικάλυμμα όλων αυτών είναι βέβαια η «προώθηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Ιράκ, ενώ υπάρχουν άρθρα - ρήτρες «για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της διασποράς όπλων μαζικής καταστροφής». Μάλιστα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Ριζούλης ισχυρίστηκε ότι «η ουσία της συμφωνίας αφορά κυρίως τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ»...
Οι βουλευτές των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού και Ενωσης Κεντρώων υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τη συμφωνία. Ενδεικτικά, ο εισηγητής της ΝΔ Αν. Δημοσχάκης ανέφερε ότι «η ΕΕ ως σαφής εγγυητής της ειρήνης, της ευημερίας και της ανάπτυξης οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλίες», όπως η συμφωνία για τη «στήριξη των πολιτών» προς «την πραγματική δημοκρατία και την ουσιαστική οικονομική ανάπτυξη»...
Η ΧΑ ψήφισε «παρών». Οπως είπε ο ειδικός της αγορητής Χρ. Παπάς, δεν καταψηφίζει για «τα οφέλη που ενδεχομένως μπορεί να αποκομίσει η πατρίδα μας από τη συνεργασία αυτή», δηλαδή η εγχώρια αστική τάξη...
Η τοποθέτηση του ΚΚΕ
Στην απέναντι όχθη, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, όχι μόνο καταψήφισε, αλλά επισήμανε ότι ξεπερνάει τα όρια της «πρόκλησης να μιλάει η ΕΕ για τον εκδημοκρατισμό του Ιράκ, όπως ακούστηκε και από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ και από άλλους εισηγητές. Αφού τους σκοτώνουμε, αφού τους μακελεύουμε, θα τους εκδημοκρατίσουμε κιόλας. Αφού καταστρέφουν πολιτισμό χιλιάδων ετών, θα τους εκδημοκρατίσουν. Ποια; Η ΕΕ!»
Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της συμφωνίας, επισήμανε ότι αυτό αφορά στο πώς θα «μπορέσουν πολύ πιο εύκολα οι ευρωενωσιακοί μονοπωλιακοί όμιλοι να διεισδύσουν στις οικονομίες αυτές». «Απελευθερώνουν πλήρως την αγορά των τρίτων χωρών, καταργώντας δασμολογικά κάθε είδους διοικητικά εμπόδια, καθιερώνοντας διαδικασίες fast track για τις επενδύσεις και γενικά αίρουν κάθε είδους εμπόδιο για την πρόσβαση των μονοπωλιακών ομίλων στις αγορές των τρίτων αυτών χωρών», τόνισε.
Οπως σημείωσε, αντάλλαγμα για τις χώρες αυτές είναι μία μείωση των δασμών για τις εξαγωγές τους, όμως «το τίμημα που έχουν να πληρώσουν οι χώρες αυτές» και οι λαοί τους «είναι πολύ βαρύ», ενώ οι ρήτρες για «τα ανθρώπινα δικαιώματα», είναι ως γνωστόν το όχημα για να επεμβαίνει η ΕΕ στο εσωτερικό αυτών των χωρών.
Αντίστοιχη ευρωενωσιακή συμφωνία επικυρώθηκε από τα ίδια κόμματα και για το Βιετνάμ.

1 σχόλιο:

TOP READ