5 Μαΐ 2016

Παράταση του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων

Παράταση του εγκλωβισμού χιλιάδων ανθρώπων
Η Εκθεση της Κομισιόν, που ανάβει το πράσινο φως για την εξάμηνη - έως το Νοέμβρη - παράταση των εσωτερικών συνοριακών ελέγχων που έχουν επιβάλει αρκετές χώρες από τον περασμένο Μάρτη με αφορμή το Προσφυγικό, έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων που ήδη έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ενωση και που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στη χώρα μας κάτω από άθλιες συνθήκες. Ερχεται σε συνέχεια της απόφασης για το «σφράγισμα» των συνόρων των χωρών του Βαλκανικού Διαδρόμου, που πάρθηκε με κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την οποία υπέγραψε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Θυμίζουμε ότι τότε η κυβέρνηση είχε αντιδράσει έντονα και είχε χαρακτηρίσει μονομερή ενέργεια το κλείσιμο συνόρων. Ομως, η πραγματικότητα είναι διαφορετική, αφού και η ίδια συναίνεσε και υπέγραψε το «σφράγισμα» των συνόρων, που οδηγεί στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Πιο συγκεκριμένα, η Εκθεση της Κομισιόν εντοπίζει ...αδυναμίες, κάποιες από τις οποίες αποδίδονται στην υποστελέχωση των ελληνικών υπηρεσιών. Οι ελλείψεις φέρονται να αποτελούν την αιτία που η Επιτροπή προτείνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να επιτρέψει στα πέντε κράτη - μέλη που έχουν ήδη επιβάλει εσωτερικούς ελέγχους (Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία) να τους παρατείνουν για ένα εξάμηνο. Μετά το πέρας των τεσσάρων μηνών η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί...
* * *
Με αφορμή αυτή την εξέλιξη, αξίζει να θυμηθούμε ορισμένα πράγματα. Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Μάρτη, συντάχθηκε εκείνη η κοινή Δήλωση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Στο σημείο «2» της κοινής ανακοίνωσης αναφερόταν ξεκάθαρα: «Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις. Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει». Ετσι, λοιπόν, την αναφορά περί «...κατάστασης πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν» και όσα απορρέουν από αυτόν, τα έχουν υπογράψει όλοι, μηδενός εξαιρουμένου. Δηλαδή και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Τι γράφει, όμως, αυτός ο Κώδικας; «Οταν υφίσταται σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, οι εν λόγω χώρες μπορούν εκτάκτως να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες (με δυνατότητα παράτασης βάσει προϋποθέσεων που καθορίζονται από τον Κώδικα) ή για την προβλέψιμη διάρκεια της σοβαρής απειλής. Η εν λόγω ενέργεια πρέπει να θεωρείται έσχατη λύση. Οταν προτίθενται να επαναφέρουν τον έλεγχο αυτό, ενημερώνουν το συντομότερο δυνατό τις άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο χώρο Σένγκεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενημερωθεί αμελλητί, ενόψει πιθανών διαβουλεύσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να ενημερωθεί σχετικά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. (...) Κατ' εξαίρεση και όταν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια σε μια χώρα της ΕΕ απαιτεί άμεση δράση, αυτή η τελευταία μπορεί να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της αμέσως. Κοινοποιεί στη συνέχεια την απόφασή της στις άλλες χώρες της ΕΕ και στην Επιτροπή».
* * *
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων, των συνθηκών της ΕΕ, της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της Frontex, δεν μπορεί να υπάρξει λύση πραγματική, που να απαντά τόσο στις αιτίες του Προσφυγικού όσο και στις επιπτώσεις από αυτό. Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, ότι οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι αποφάσεις των Συνόδων της περικλείουν επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για τους λαούς της ΕΕ όσο και βεβαίως για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Και δεν χωράει αμφιβολία ότι σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ενσωματώνοντας στις διεκδικήσεις και προτάσεις που άμεσα μπορούν να απαντήσουν στις επιπτώσεις του προβλήματος, όπως π.χ. συνθήκες φιλοξενίας που να ανταποκρίνονται στην κάλυψη των αναγκών τους, στοχεύοντας πάντα σταθερά στις αιτίες του. Και αυτός ο αγώνας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ