27 Μαΐ 2016

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ Δρομολογούν ανησυχητικές εξελίξεις στη Μεσόγειο

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Δρομολογούν ανησυχητικές εξελίξεις στη Μεσόγειο
Πολυεθνικές ασκήσεις υπό αμερικάνικη διεύθυνση, «αναβάθμιση» των στρατιωτικών αποστολών ΝΑΤΟ και ΕΕ και σχέδια παραπέρα διασύνδεσής τους...

Να βάλει βάσεις, υποδομές, εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα στο τραπέζι των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σπεύδει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Να βάλει βάσεις, υποδομές, εναέριο χώρο και χωρικά ύδατα στο τραπέζι των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών σπεύδει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Ανησυχητικές εξελίξεις δρομολογούνται στη Μεσόγειο, και ειδικά στα νότια της Κρήτης, στο φόντο προετοιμασιών για αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην περιοχή, διασύνδεση των δυνάμεών τους, μονιμοποίηση της παρουσίας τους σε έναν στρατηγικής σημασία δίαυλο, ακόμα και για μια νέα στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, στην κόντρα του ευρωατλαντικού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και διαύλων.
Κατ' αρχάς, δεν περνά απαρατήρητο ότι η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία κλείνει μέχρι και τις 8 Σεπτέμβρη τον ελληνικό εναέριο χώρο σε όλα τα αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη, εκτός από τα στρατιωτικά αεροσκάφη που έχουν άδεια από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και όσα κρατικά αεροσκάφη έχουν άδεια από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αντίστοιχες ΝΟΤΑΜ εκδόθηκαν και από Ιταλία και Μάλτα.
Ελληνικές βάσεις και υποδομές για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς...
Παραπέρα, στον ίδιο χώρο, στα διεθνή ύδατα στα βόρεια της Αφρικής, αλλά και εντός των χωρικών υδάτων των βορειοαφρικανικών κρατών, ήταν σε εξέλιξη το τελευταίο δεκαήμερο η πολυεθνική ναυτική άσκηση «Phoenix Express 2016», με συμμετοχή μονάδων από ΗΠΑ, Αλγερία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Μαυριτανία, Μαρόκο, Ισπανία, Τυνησία και Τουρκία.
Η άσκηση έγινε υπό το σχεδιασμό της Διοίκησης των εν Αφρική Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (AFRICOM) και του αμερικανικού 6ου Στόλου, ενώ ως κέντρο επιχειρήσεων ορίστηκε το ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) που εδράζεται στη Σούδα, επιβεβαιώνοντας τον κομβικό ρόλο της εν λόγω βάσης στην υλοποίηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, κάτι που φροντίζει να «πουλά» και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στα επικίνδυνα ενδοκαπιταλιστικά παζάρια, επιδιώκοντας τη γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου...
Είναι, άλλωστε, χαρακτηριστικές οι επανειλημμένες δηλώσεις του Ελληνα υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, περί της Σούδας ως επίκεντρου των τέτοιων σχεδιασμών, πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, περί παζαριών των Αμερικανών με τις ελληνικές κυβερνήσεις, ώστε στο αεροπορικό κομμάτι της βάσης να εδράζονται και αμερικανικά «drones» (τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη). Ακόμα νεότερες πληροφορίες θέλουν την ελληνική κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί απέναντι σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ότι θα παράσχει - μέσω Σούδας, άλλων λιμένων, βάσεων και υποδομών - κάθε στήριξη και υποστήριξη στους σχεδιασμούς τους, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στη δίνη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων...
Εξάλλου, με πρόσχημα το Προσφυγικό, η κυβέρνηση προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, έδωσε διπλωματική άδεια στα πλοία της λυκοσυμμαχίας να απλωθούν σε όλο το Αιγαίο, αλλά και νότια της Κρήτης, στο Λιβυκό, έχοντας απόλυτη επίγνωση ότι η τέτοια ανάπτυξη γίνεται στο πλαίσιο διασύνδεσης των δυνάμεων ΝΑΤΟ και ΕΕ σε όλο το τόξο Μαύρη Θάλασσα - Αιγαίο - Μεσόγειος, στην αντιπαράθεση με Μόσχα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Δοκιμάζουν σενάρια
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, η άσκηση «Phoenix Express 2016», που λήγει σήμερα, «έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την περιφερειακή συνεργασία, την αύξηση της επίγνωσης στο θαλάσσιο περιβάλλον, την ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και τις επιχειρησιακές δυνατότητες προς ενίσχυση των προσπαθειών για επίτευξη ασφάλειας στη Μεσόγειο Θάλασσα».
Επίσης, η άσκηση δοκιμάζει«τις ικανότητες των δυνάμεων της Βόρειας Αφρικής, της Ευρώπης και των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, της παράνομης διακίνησης και κυκλοφορίας υλικών για κατασκευή όπλων μαζικής καταστροφής».
Να σημειωθεί, εδώ, ότι πηγές από το ΓΕΕΘΑ, αναφέρουν ότι η έκδοση των ΝΟΤΑΜ που αναφέρονται παραπάνω δεν ζητήθηκε από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Δεν αποκλείουν, δε, να πρόκειται περί «κυλιόμενων αγγελιών» (όπως λίγο - πολύ διαχέεται από το υπουργείο Εξωτερικών), που εκδίδονται κατά καιρούς από όλα τα κράτη της περιοχής, απέναντι σε ό,τι έρχεται από τη Λιβύη, η οποία χαρακτηρίζεται «κράτος σε πολιτειακώς ασύντακτη κατάσταση».
«Ασύντακτη κατάσταση», βέβαια, που έρχεται ως αποτέλεσμα της προηγούμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης από τον ευρωατλαντικό άξονα, και σήμερα αξιοποιείται από τα ίδια κέντρα ακριβώς ως πρόσχημα νέας επέμβασης προς «αποκατάσταση της τάξης», αλλά και διασύνδεσης των δυνάμεων ΝΑΤΟ και ΕΕ, ως βασικού συντελεστή πολλαπλασιαστή ισχύος, με ασκήσεις σαν τη «Phoenix Express 2016» να λειτουργούν ως πρόπλασμα τέτοιων συνεργασιών.
Αναβάθμιση και διασύνδεση
Παραπέρα, δεν περνά απαρατήρητο ότι όπως συζητήθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, την προηγούμενη βδομάδα, η λυκοσυμμαχία δρομολογεί - κι αναμένεται να το καταλήξει στη Σύνοδο Κορυφής της στις αρχές Ιούλη, στη Βαρσοβία - αναβάθμιση της υφιστάμενης ΝΑΤΟικής αποστολής «Active Endeavor» από μια επιχείρηση περιπολιών στη Μεσόγειο ενάντια στην «τρομοκρατία» σε μια ευρύτερη επιχείρηση ασφάλειας στη θάλασσα.
Επιπλέον, τη Δευτέρα, στο αντίστοιχο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, εστιάζοντας στη ναυτική επιχείρηση της ΕΕ «EUNAVFOR MED Sophia», που ξεκίνησε τάχα προς αποτροπή προσφυγικών ροών από την Αφρική και εξάρθρωση δουλεμπορικών κυκλωμάτων, τόνισαν «την ανάγκη για ενίσχυση των ικανοτήτων της επιχείρησης (...) να συμβάλει στην ευρύτερη ασφάλεια προς υποστήριξη των νόμιμων αρχών της Λιβύης», όπερ σημαίνει ενίσχυση με επιπλέον στρατιωτικά μέσα και διεύρυνση των επιχειρησιακών τους στόχων.
Με αυτόν το σκοπό, το Συμβούλιο συμφώνησε να παρατείνει την «εντολή» της «EUNAVFOR MED Sophia» κατά ένα έτος και διατηρώντας την εστίαση στη βασική εντολή της, να προσθέσει δύο επιπλέον καθήκοντα:«Την ανάπτυξη ικανοτήτων, την εκπαίδευση και την ανταλλαγή πληροφοριών με την Ακτοφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό της Λιβύης (...) - να συμβάλει στην ανταλλαγή πληροφοριών, καθώς και την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ