3 Ιουν 2016

Προετοιμάζοντας το πιο επιθετικό ΝΑΤΟ

Προετοιμάζοντας το πιο επιθετικό ΝΑΤΟ
Συνεχίζεται η περιοδεία του Γ. Στόλτενμπεργκ


Συνεχίζοντας την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ολοκλήρωσε χτες την επίσκεψή του στη Γερμανία και τις επαφές με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, και υπουργούς της κυβέρνησης. Ο γγ της λυκοσυμμαχίας προετοιμάζει τη σύνοδο στη Βαρσοβία τον Ιούλη, όπου θα αποφασιστεί η περαιτέρω επιθετικότητα του ΝΑΤΟ στα ανατολικά και νότια σύνορα και εκτός ορίων των χωρών - μελών της. Ο Στόλτενμπεργκ και στη Γερμανία παρουσίασε το ΝΑΤΟ ως δήθεν αμυντικό οργανισμό, την ίδια ώρα που σχεδιάζονται νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, όπως στη Λιβύη, και ενισχύονται οι ευέλικτες στρατιωτικές δυνάμεις σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Μάλιστα, εκθείασε το ρόλο της Γερμανίας, που είναι «στην καρδιά της Ευρώπης και της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ» και έχει «εξαιρετική προσφορά σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ σε Αφγανιστάν και Κοσσυφοπέδιο». Επίσης, πρόσθεσε ότι μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη λεγόμενη αερο-αστυνόμευση στη Βαλτική, όπως και στις επιχειρήσεις στο Αιγαίο, υποτίθεται για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης (το ίδιο το ΝΑΤΟ συνέβαλε στην πρόκλησή της). Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής του στρατιωτικού βραχίονα του κεφαλαίου χαιρέτισε την απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει το μέγεθος της Bundeswehr (του στρατού) και «να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες», λέγοντας ότι αυτό «είναι μια σαφής απόδειξη της ηγεσίας της Γερμανίας, σε μια εποχή που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την ασφάλεια». Εξέφρασε δε την ευγνωμοσύνη του γιατί αυτή θα συμβάλει στα νέα τάγματα άμεσης επέμβασης που δημιουργούνται και θα ανακοινωθούν στη Βαρσοβία. Επίσης, επανέλαβε ότι «δεν θέλουμε αντιπαράθεση με τη Ρωσία αλλά προσπαθούμε για μια εποικοδομητική σχέση και κρατάμε ανοιχτό τον πολιτικό διάλογο».
Αναφορικά με τις απειλές από το νότο ο γγ της λυκοσυμμαχίας μίλησε για την ανάγκη προστασίας και εκτός του εδάφους των χωρών του ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην «εκπαίδευση Ιρακινών αξιωματικών στην Ιορδανία», στη «βοήθεια στην Ιορδανία και την Τυνησία για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητάς τους», ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα για «βοήθεια στη νέα κυβέρνηση στη Λιβύη, εάν ζητηθεί, ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας στο πλαίσιο του ΟΗΕ». Και πάλι πρόβαλε το ζήτημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», που δήθεν το ΝΑΤΟ μπορεί να εξασφαλίσει. Ο Στόλτενμπεργκ συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, με την υπουργό Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, και με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας του γερμανικού Κοινοβουλίου. Από χτες βράδυ βρίσκεται στο Παρίσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ