28 Ιουν 2016

Ούτε η ΕΕ πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή ούτε ο αντιδραστικός ευρωσκεπτικισμός δίνει φιλολαϊκή διέξοδο

Ούτε η ΕΕ πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή ούτε ο αντιδραστικός ευρωσκεπτικισμός δίνει φιλολαϊκή διέξοδο
Η συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, χτες, στο ρ/σ «ΣΚΑΪ»


Eurokinissi
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παραχώρησε χτες συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
Ακολουθεί η συνέντευξη.
***
-- Είδατε τον πρωθυπουργό, σας είπε φαντάζομαι τα σχέδιά του για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και απ' ό,τι κατάλαβα δεν συναινέσατε.
-- Καταρχήν, δεν μου είπε τα σχέδιά του για τον εκλογικό νόμο. Μου είπε κάποιες σκέψεις για προβληματισμό, για παραπέρα διαβούλευση και για συζήτηση με τα κόμματα, προκειμένου να ρυθμίσει τις τελικές του σκέψεις, με βάση το τι θα έχει αποτέλεσμα στη Βουλή, αυτή ήταν η ουσία.
Και βεβαίως, του απάντησα ξεκάθαρα την πάγια θέση του ΚΚΕ για απλή αναλογική, αυτό το σύστημα έτσι όπως το έχουμε προσδιορίσει χρόνια τώρα, δεκαετίες, στην Ελλάδα.
Και του υπενθύμισα την τελευταία πρόταση νόμου που κατατέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ, το Μάρτιο του 2012, μάλιστα με την υπογραφή του ίδιου του πρωθυπουργού, του κ. Τσίπρα και του σημερινού υπουργού Εσωτερικών, του κ. Κουρουμπλή, και άλλων στελεχών, σημερινών υπουργών, αντιπροέδρων Βουλής, του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κ. Παπαδημούλη κ.λπ., όπου μιλούσαν για ένα σύστημα πραγματικής άδολης, απλής αναλογικής. Μάλιστα, στο άρθρο 1 ρητά έλεγε ότι καταργείται η αποκλειστική ρήτρα του 3%, που δεν συμβιβάζεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτή είναι η διατύπωση της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ. Και για όλα αυτά τα ζητήματα και με βάση τις εξελίξεις δεν νομίζουμε ότι έχει αλλάξει τίποτε μέσα σε 3 χρόνια, έτσι ώστε να αλλάξουνε θέση γι' αυτό το ζήτημα.
-- Συνεπώς, αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει έναν τέτοιο νόμο απλής αναλογικής καταλαβαίνω ότι εσείς θα τον υποστηρίξετε...
-- Αν είναι νόμος απλής αναλογικής, βεβαίως, ξεκάθαρα.
Επικίνδυνα όσα λέγονται ως δικαιολογίες για τη διατήρηση του 3%
-- Ενα δεύτερο ερώτημα για το 3%: Πολλοί λένε ότι, πρώτον, για κάποιο λόγο εν πάση περιπτώσει ετέθη αυτό το όριο και, δεύτερον, ότι θα οδηγήσει σε υπερβολικό κατακερματισμό και αδυναμία διακυβέρνησης της χώρας.
-- «Η σταθερότητα μιας κυβέρνησης εξαρτάται από την πολιτική και από το κατά πόσον ανταποκρίνεται στους πόθους του λαού. Και μόνο τα κόμματα που ακολουθούν πολιτική που δεν υπηρετεί το λαό έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους σταθερότητα».
Αυτά βάλτε τα σε εισαγωγικά, γιατί την έχω μπροστά μου, αυτή είναι η ακριβής διατύπωση της αιτιολογικής έκθεσης προς τη Βουλή των Ελλήνων της πρότασης νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφει ο κ. Τσίπρας και ακολουθεί: «Σε δεκάδες ανέρχονται κάθε φορά οι έδρες με τις οποίες πριμοδοτείται το πρώτο κόμμα κ.λπ (...) Η θεσμοθέτηση λοιπόν της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, όχι μόνο για τις προσεχείς εκλογές, αλλά ως πάγια σταθερά στη διαμόρφωση του πολιτικού συστήματος της χώρας είναι απαραίτητη, χωρίς αποκλεισμούς και αποκλειστικές ρήτρες. Προτείνουμε την ψήφιση αυτού του συστήματος».
Είναι λόγια δικά τους, είναι διατυπωμένα. Εμείς δεν κάνουμε καμία αλλαγή σε αυτήν την τοποθέτηση, διότι ούτε εθνικοί λόγοι τέθηκαν από τον κ. Τσίπρα στη συζήτηση που είχαμε μαζί. Οι πιέσεις που δέχεται από το συγκυβερνών του κόμμα, από τους ΑΝΕΛ, για τη θέσπιση, λόγω εθνικού προβλήματος, της ρήτρας - πλαφόν του 3%, αφορά τον κ. Τσίπρα. Ο ίδιος λέει ότι εγώ δημόσια δεν έχω θέσει ποτέ τέτοιο ζήτημα, φυσικά υπάρχει κάποιο προβληματάκι, αλλά γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρότερα από το να μας δημιουργήσουν πρόβλημα.
Για παράδειγμα, έτσι όπως ακούω στα κανάλια διάφορους «λαγούς» να περιφέρονται και να λένε για την ύπαρξη μειονοτικών βουλευτών. Οι οποίοι βέβαια είναι Ελληνες πολίτες, τι να κάνουμε; Εχουν άλλο θρήσκευμα, ως μουσουλμανική μειονότητα αναγνωρίζεται η μειονότητα της Θράκης. Εκτός αν κάνω εγώ λάθος και δεν θυμάμαι καλά τις διεθνείς συνθήκες και τους νόμους του κράτους και το Σύνταγμα του κράτους... Και εκλέγονται και μάλιστα εκλέγονται και με παρεμβάσεις, όπως αναγνωρίζει και ο κ. πρωθυπουργός και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του τουρκικού προξενείου. Αν θέλει να δημιουργήσει πρόβλημα, για παράδειγμα, λέω μια υποθετική περίπτωση, η τουρκική πολιτική, αποσταθεροποίησης, για παράδειγμα, γενικότερα, ή όξυνσης της κατάστασης, μπορεί να τη δημιουργήσει και με τους υπάρχοντες ή με τους νέους εκλεγμένους, τέλος πάντων, βουλευτές και μέσα από τις λίστες των κομμάτων, εφόσον οι ίδιοι τους πριμοδοτούν. Κι αυτό το λένε πάρα πολλοί σήμερα.
Αρα, λοιπόν, ας μην μπαίνουμε σε τέτοιες επικίνδυνες συζητήσεις, οι οποίες στην ουσία αναγνωρίζουν - εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό - εμμέσως πλην σαφώς ότι υπάρχει μειονότητα η οποία δεν είναι θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, αλλά είναι εθνικής ταυτότητας, δηλαδή τουρκικής καταγωγής και όχι απλώς καταγωγής, αλλά ότι είναι Τούρκοι.
Λοιπόν, να τελειώνουμε με αυτά τα ζητήματα και να μη συνεχιστεί το απαράδεκτο η ελληνική αστική τάξη και οι εκάστοτε κυβερνήσεις να έχουν οδηγήσει, με την πολιτική που ακολουθούν και απέναντι στη Θράκη, στην αγκαλιά της τουρκικής πολιτικής τους διαφόρους της μειονότητας, που είναι Πομάκοι, άλλοι είναι Αθίγγανοι κ.λπ. κ.λπ. έτσι όπως ορίζονται από διεθνείς συνθήκες.
Αλλαγές άμεσα συνδεδεμένες με τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις
-- Κατανοητό αυτό που λέτε. Τώρα, να σας ζητήσω μια εκτίμηση. Γιατί ανοίγει τώρα, κατά τη γνώμη σας, η συζήτηση του εκλογικού νόμου;
-- Είναι υπαρκτό ένα πρόβλημα, δηλαδή με βάση τις αλλαγές που γίνονται και στην οικονομία, τις αναγκαίες όπως λέγονται μεταρρυθμίσεις, που για μας είναι αντιλαϊκές όλες αυτές οι αναδιαρθρώσεις, δεν μπορεί αυτό να αφήσει απέξω το πολιτικό σύστημα, το ίδιο το κράτος, το αστικό πολιτικό σύστημα, έτσι όπως λειτουργεί, ιδιαίτερα μετά τη μεταπολίτευση, τα τελευταία 40 και πλέον χρόνια. Αρα, χρειάζονται κάποιες αλλαγές. Εκεί κατά τη γνώμη μας οφείλονται και οι προσπάθειες για συνταγματική αναθεώρηση, έστω ορισμένων άρθρων ή ο εκλογικός νόμος ή το πώς θα διαταχθεί το πολιτικό σύστημα κ.λπ. Αρα είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα αυτό.
Ταυτόχρονα, αυτό αξιοποιείται τη συγκεκριμένη συγκυρία, τη συγκεκριμένη στιγμή, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, του λαϊκού κινήματος, επειδή ήδη προχωράνε αυτά τα μέτρα που ψηφίστηκαν πρόσφατα, με όλα τα προηγούμενα των προηγούμενων κυβερνήσεων και έρχονται και καινούργια από το φθινόπωρο.
Να σας πω, ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε, μου λέει: Εντάξει δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα έτσι κι αλλιώς, είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η ΕΕ, το σύστημα κ.λπ., κατανοητά κι όλα αυτά που λέτε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο μνημόνιο, ε, ως αριστερά τέλος πάντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλλον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κ.λπ.
Βεβαίως, εγώ του απάντησα, γιατί ξέρετε, απλή αναλογική και τέτοια συστήματα αναλογικότερα, έχει γνωρίσει η χώρα. Ερχεται μετά μια άλλη κυβέρνηση, αλλάζουν οι συσχετισμοί στο Κοινοβούλιο και τον αλλάζει το νόμο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή επί της ουσίας...
-- Δίνετε καμία πιθανότητα να εισηγηθεί η κυβέρνηση ένα νόμο σε αυτήν τη Βουλή, να πάρει την πλειοψηφία των 2/3 και συνεπώς να εφαρμοσθεί από τις επόμενες εκλογές; Βλέπετε τέτοια πιθανότητα;
-- Δεν ξέρω τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα και δεν ξέρω τελικά ποια θα είναι η πρόταση της κυβέρνησης. Απ' ό,τι κατάλαβα προσπαθεί να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις, κάπως να τις στρογγυλέψει, για να φέρει μία πρόταση η οποία θα συγκέντρωνε αυτό τον επιθυμητό αριθμό βουλευτικών ψήφων. Δεν ξέρω τι θα φέρει.
Εμείς του είπαμε καθαρά ότι περιμένουμε για να τοποθετηθούμε αν φέρει ένα άρθρο ή την αναθεώρηση ενός άρθρου μόνο ή συνολικότερα την αναθεώρηση ενός εκλογικού νόμου, αν είναι απλή αναλογική - όχι στην κατεύθυνση γενικά της απλής αναλογικής, αλλά απλή αναλογική - θα τον ψηφίσουμε. Αλλά βεβαίως περιμένουμε να δούμε τι ισχύει, εφόσον δεν το έχει συγκεκριμένο ακόμα.
Αρα, η τοποθέτησή μας, αν θα είναι «όχι», αν θα είναι «ναι», αν θα είναι «παρών», είτε σε επιμέρους άρθρα είτε συνολικά επί της αρχής - επί της αρχής έτσι κι αλλιώς, με βάση αυτά που έχει πει μέχρι στιγμής και δημόσια δεν μπορούμε να ψηφίσουμε - αλλά τα επιμέρους άρθρα θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ συγκεκριμένα.
Η ΕΕ ούτε αιώνια είναι ούτε φιλολαϊκή πρόκειται να γίνει
-- Να κάνω και μία ερώτηση για το θέμα που όλοι συζητούνε τις τελευταίες μέρες, το περίφημο Brexit, το δημοψήφισμα στη Μ. Βρετανία και την ψήφο του βρετανικού λαού υπέρ της εξόδου. Κατά τη γνώμη σας, αυτή είναι μια θετική ή αρνητική εξέλιξη και για την Ευρώπη και για τη χώρα μας;
-- Γενικά οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα δεν μπορεί να είναι «άσπρο - μαύρο», «ναι ή όχι», «θετικό ή αρνητικό».
Το πρόβλημα είναι το εξής: Καταρχήν πρέπει να εκτιμήσουμε ότι αναδεικνύεται μία δυσαρέσκεια του βρετανικού λαού απέναντι στην ΕΕ, ως ένα βαθμό όμως, διότι ταυτόχρονα επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες. Δηλαδή, ο λεγόμενος ευρωσκεπτικισμός, οι αποσχιστικές τάσεις, τέλος πάντων οι τάσεις που επιδιώκουν αλλαγή της πολιτικής διαχείρισης μέσα στην ΕΕ, καθορίζονται και ενισχύονται από τέτοιους παράγοντες, όπως είναι οι εσωτερικές αντιθέσεις στην ΕΕ, η ανισομετρία που υπάρχει στις οικονομίες, που δεν πρόκειται να λυθεί στα πλαίσια του συστήματος του καπιταλισμού και βεβαίως η διαπάλη - μην το ξεχνάμε αυτό - ανάμεσα σε ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, ΗΠΑ, Γερμανία, ΕΕ, Βρετανία, η Βρετανία που είναι με τις ΗΠΑ σταθερός σύμμαχος κ.λπ., αλλά και άλλα. Αρα λοιπόν όλοι αυτοί οι παράγοντες καθορίζουν και σε μεγάλο βαθμό το πώς θα εκφραστεί αυτή η δυσαρέσκεια.
Γι' αυτό έχουμε το φαινόμενο ενός αντιδραστικού ευρωσκεπτικισμού ή ενός ευρωσκεπτικισμού ντεμί, με αριστερή ταμπέλα, η οποία όμως ενισχύει στην ουσία τις τάσεις της συντήρησης, της αναδίπλωσης και όχι της πραγματικής διεξόδου υπέρ των συμφερόντων των λαών και του βρετανικού, αλλά και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών λαών.
-- Αυτή είναι μια ενδιαφέρουσα ανάγνωση, αλλά για να έχω μια απάντηση, δέχομαι ότι δεν είναι άσπρο - μαύρο το πράγμα, αλλά για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, είναι μια καλή ή κακή εξέλιξη;
-- Κοιτάξτε. Θα έχει επιπτώσεις γενικότερα στην ΕΕ. Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα να ενισχύουμε όσο μπορούμε, με την πάλη που μπορούμε να κάνουμε, με την πάλη των λαών, να ενισχύουν την άποψη και τη συνειδητοποίηση ότι αυτή η ΕΕ ούτε αιώνια είναι ούτε είναι φιλολαϊκή ούτε πρόκειται να γίνει φιλολαϊκή αν αλλάξουν κάποιες κυβερνήσεις, δήθεν ΣΥΡΙΖΑ εδώ, δήθεν «Podemos» στην Ισπανία ή οτιδήποτε άλλο.
Δεν γίνεται να αλλάξει η ΕΕ κάτω από αυτές τις συνθήκες, δηλαδή καπιταλιστικό σύστημα σε πλήρη κυριαρχία, συσχετισμοί δυνάμεων συγκεκριμένοι και πάει λέγοντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ