10 Ιουν 2016

Προβλήματα και ευκαιρίες για μπίζνες με την Τουρκία στο Αιγαίο και μπάστακα το ΝΑΤΟ

Προβλήματα και ευκαιρίες για μπίζνες με την Τουρκία στο Αιγαίο και μπάστακα το ΝΑΤΟ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Eurokinissi
Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς
Τις δικές του εξηγήσεις για τις τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, μιλώντας χτες στο ραδιοσταθμό «Αlpha», αναγνωρίζοντας στο ΝΑΤΟ λίγο - πολύ ρόλο φύλακα των ελληνικών συμφερόντων στο Αιγαίο, ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και με την Αλβανία, στο πλαίσιο της κόντρας για το γεωστρατηγικό ρόλο κάθε αστικής τάξης.
Συγκεκριμένα, είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα αυτή την περίοδο πάρα πολύ νευρική, έχει πολλαπλά προβλήματα, έχει (...) προβλήματα με τη Ρωσία, με την Αρμενία, με το Ισραήλ δύσκολες σχέσεις, με την Αίγυπτο, έχει τους πολέμους της Ιορδανίας και της Συρίας, αυτό την κάνει νευρική (...) Ο Πρόεδρος θα (...) πιέσει όσον αφορά στο κουρδικό ζήτημα επικαλούμενος ότι πρόκειται για ένα τρομοκρατικό πρόβλημα το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσει και ανάλογα». Ουσιαστικά, εδώ εμμέσως ξαναπροβάλλει στους ιμπεριαλιστές ότι η Ελλάδα, ως κράτος σταθερότητας, μπορεί να έχει αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο και ενεργότερη συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική δράση διεκδικώντας μερίδιο στο μοίρασμα Ενέργειας και στη μεταφορά της σε όφελος των καπιταλιστών.
Με ανάθεση της ασφάλειας στο ΝΑΤΟ
Ταυτόχρονα, εστιάζοντας στο Αιγαίο και στην ανάπτυξη εδώ του ΝΑΤΟ με αφορμή το Προσφυγικό, είπε:
«Μία αριστερή κυβέρνηση δεν είχε αντίρρηση να συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην αποτροπή των προσφυγικών ή στον έλεγχο των προσφυγικών ροών και η τουρκική κυβέρνηση να μην το θέλει. Πρώτον, να μη θέλει την επέκταση της δράσης στα Δωδεκάνησα, στην Ικαρία και τη Σάμο, δεύτερον να μη θέλει να σηκώνονται ελικόπτερα και άλλα μέσα γιατί φοβόταν ότι (...) θα δημιουργήσει η Ελλάδα κεκτημένα στον εναέριο χώρο και, τρίτον, να θέλει και να τελειώνει ουσιαστικά η αποστολή.
Νομίζω ότι στη Συνδιάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, πιθανόν να ζητήσει την πλήρη αποχώρηση του ΝΑΤΟ (...) Τα εργαλεία με τα οποία παλιά μάς πίεζαν, σήμερα ενοχλούν τους γείτονές μας», πρόσθεσε, επιχειρώντας να αποδώσει στο ΝΑΤΟ χαρακτηριστικά υπεράσπισης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων...
«Να τα βρούμε στις μπίζνες»
Σηματοδοτώντας τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης για συμβιβασμούς, ώστε να προχωρήσουν οι μεταξύ τους μπίζνες, πρόσθεσε:
«Εχουμε έναν γείτονα ο οποίος είναι νευρικός αλλά στον οποίο εξηγούμε και πρέπει να καταλάβει ότι είμαστε οι καλύτεροι δυνατοί γείτονες παρά τα προβλήματά μας. Δεν είμαστε ούτε Ιράκ ούτε Συρία, δεν είμαστε ούτε σε πόλεμο και δεν μπορούμε να αφήσουμε να μετεξελιχθούν οι σχέσεις μας σε αυτήν την κατεύθυνση.
Τους κάνουμε προτάσεις για μια σειρά από ζητήματα, στα οποία δεν έχουν ακόμα απαντήσει και ταυτόχρονα δημιουργούμε μεγάλες υποδομές, όπως η συμφωνία που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στη Σμύρνη, για τη διασύνδεση της Κωνσταντινούπολης με τη Θεσσαλονίκη με ταχεία σιδηροδρομική γραμμή, τη διασύνδεση της Σμύρνης με μια ταχεία γραμμή και εμπορική και με επιβάτες από τη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή, υπάρχουν μεγάλα πρότζεκτς, έχουμε 1 εκατομμύριο Τούρκους τουρίστες στη χώρα μας».
Και ...καλοπιάσματα στον Ερντογάν
Εσπευσε μάλιστα να αναγνωρίσει στον Ερντογάν ότι «η θετική πλευρά ότι έχουμε μια τουρκική ηγεσία που τα τελευταία 12 χρόνια δεν δημιούργησε κανένα θερμό επεισόδιο και το αναγνωρίζουμε αυτό, παρά τα προβλήματα που έχουμε». Βέβαια, δεν μπόρεσε να παραγνωρίσει ότι η Τουρκία χαρακτηρίζει «γκρίζες ζώνες» νησιά όπως η Γαύδος, το Φαρμακονήσι, οι Οινούσσες.
Αναφερόμενος, εξάλλου, στην κίνηση της Αγκυρας να γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγιά Σοφιά τις μέρες του Ραμαζανιού, γνωμάτευσε ότι «κάποιοι στην Τουρκία θέλουν να κάνουν επίδειξη στο εσωτερικό ότι είναι "καλοί μουσουλμάνοι" και "καλοί πιστοί" και μετατρέπουν κάθε ιερό τόπο σε τέμενος και ορισμένοι άλλοι ή πάλι κομμάτια των ιδίων, θέλουν να δείξουν ότι κάνουν ό,τι θέλουν μέσα στη χώρα τους». Είπε ακόμη ότι πρέπει να «εκτιμάς τα μεγάλα πολιτισμικά κληροδοτήματα που έφερε η Ιστορία στην επικράτειά σου και δεν τα αντιμετωπίζεις με έναν συγκεκριμένο τρόπο».
Για δε την Αλβανία είπε ότι «εμφανίζονται νεο-εθνικισμοί». «Εχουμε προβλήματα», παραδέχτηκε, μιλώντας και για το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος των τσάμηδων, κυβερνητικός εταίρος του πρωθυπουργού, Ε. Ράμα, το οποίο βάζει ζήτημα περιουσιών τους στην Ελλάδα. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος ότι με την επίσκεψή του πρόσφατα στα Τίρανα οι τόνοι έχουν πέσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ