24 Ιουν 2016

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή

Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής συνιστά μία ακόμα ιδιαίτερα επικίνδυνη εξέλιξη για τους λαούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και για τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αυτό το νέο Σώμα είναι ένα στρατιωτικό - αστυνομικό Σώμα καταδίωξης και καταστολής προσφύγων και μεταναστών, υπό τις οδηγίες των ευρωενωσιακών οργάνων, που θα δρα ακόμα παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, όπως ο αποκλειστικός έλεγχος και η διαχείριση των συνόρων τους. Παραχωρούνται, δηλαδή, αρμοδιότητες στην ΕΕ για μονομερή ανάληψη δράσης κι οργάνωσης επιχειρήσεων στο όνομα της φύλαξης των λεγόμενων «ευρωπαϊκών συνόρων», παρακάμπτοντας, στην ουσία, το κράτος - μέλος στα σύνορα του οποίου θα γίνονται αυτές οι επιχειρήσεις. Και από αυτήν την άποψη, υπάρχει θέμα για την Ελλάδα, αφού το σε ποια σύνορα θα αναλαμβάνουν δράση αυτές οι δυνάμεις ταχείας επέμβασης είναι ένα ζήτημα επικίνδυνο για τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα, π.χ. στο Αιγαίο, που μπορεί να επιδρά στην ενίσχυση της αμφισβήτησής τους από την Τουρκία. Αλήθεια, στο Αιγαίο θα δρα στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της χώρας ή σε αυτά που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι αποτελούν σύνορά της και με βάση αυτά προχωρά σε συστηματικές παραβιάσεις εναέριου χώρου, χωρικών υδάτων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, έχοντας στήριξη τόσο από την ΕΕ όσο και από το ΝΑΤΟ;
* * *
Ηδη, από τον περασμένο Μάη έχουν καταρτιστεί τα σχέδια σύμφωνα με τα οποία θα εναπόκειται στα κράτη - μέλη (στο Συμβούλιο) το να αποφασίζουν, με ειδική πλειοψηφία, για το αν θα πρέπει να γίνει ή όχι μία επιχείρηση παρέμβασης στα εσωτερικά των κρατών - μελών στον έλεγχο των συνόρων. Κατόπιν αιτήματος ενός κράτους - μέλους, ένα «επιχειρησιακό σχέδιο» θα πρέπει να συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή, η οποία θα πρέπει σε τρεις μέρες να διαθέσει το απαραίτητο προσωπικό και να παράσχει τεχνικό εξοπλισμό, και σε περίπτωση που ένα κράτος - μέλος δεν λαμβάνει τα μέτρα που προτείνει η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή - Ακτοφυλακή ή όταν η «πίεση» από τους ξεριζωμένους θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία του χώρου Σένγκεν, τότε η Κομισιόν μπορεί να υποβάλει πρόταση με σχέδιο δράσης στο Συμβούλιο. Το Συμβούλιο θα αποφασίζει στη συνέχεια με ειδική πλειοψηφία για το αν χρειάζεται να αναπτυχθούν ομάδες συνοριακής επέμβασης. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη του ενδιαφερόμενου κράτους - μέλους και της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής. Σε περίπτωση που το ενδιαφερόμενο κράτος - μέλος δεν συναινεί στην ανάληψη δράσης στα σύνορά του από το Σώμα αυτό, θα υφίσταται τον εκβιασμό του κλεισίματος των συνόρων από τα άλλα κράτη - μέλη, σε πλήρη εφαρμογή του άρθρου 29 της Συνθήκης Σένγκεν, ώστε να αποδέχεται τη δράση της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής στο έδαφος και τα σύνορά του.
* * *
Τα καθήκοντα της Συνοριοφυλακής - Ακτοφυλακής εκτείνονται και σε επιχειρήσεις επιστροφής, επαναπροώθησης, απελάσεων προσφύγων και μεταναστών. Ομως, έχει αποδειχτεί ότι τέτοιοι κατασταλτικοί μηχανισμοί της ΕΕ, με τη δράση τους, έχουν σταθερά στραμμένη την προσοχή τους ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Με το πρόσχημα της «καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης» τσουβαλιάζονται οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες με τους αντιδραστικούς μηχανισμούς, όπως οι τζιχαντιστές, που οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξέθρεψαν. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες, που, μετά την πρόσκληση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, βάζει τώρα και την υπογραφή της στη δημιουργία ενός ακόμη κατασταλτικού ευρωενωσιακού μηχανισμού, που θα δρα στα σύνορα της χώρας. Ο λαός μας πρέπει να καταδικάσει τη λειτουργία και τη δράση του νέου μηχανισμού καταστολής, ενισχύοντας την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες, παλεύοντας μαζί τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, απαιτώντας να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, να μην πατήσουν στα σύνορα της χώρας οι νέοι σιδερόφραχτοι μηχανισμοί της ΕΕ. Πάλη σε σύνδεση με τον αγώνα για την εργατική - λαϊκή εξουσία, που θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς αυτούς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ