17 Αυγ 2016

ΚΕΠΑ-Εξωφρενικές και επικίνδυνες αποφάσεις για τυφλούς

Εξωφρενικές και επικίνδυνες αποφάσεις για τυφλούς
Ούτε λίγο ούτε πολύ, τους παρουσιάζουν να έχασαν την όρασή τους τη μέρα που παρουσιάστηκαν στις επιτροπές!



Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ για τα «σφαγεία» των ΚΕΠΑ
Για αναβάθμιση των «σφαγείων» των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) κάνει λόγο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), με αφορμή τις πρόσφατες αποφάσεις που εκδόθηκαν για τυφλούς. Συγκεκριμένα, ομάδα τυφλών που πέρασαν πρόσφατα από υγειονομική επιτροπή των ΚΕΠΑ, έλαβαν αποφάσεις οι οποίες εκδόθηκαν με πανομοιότυπο τρόπο και εμφανίζουν ότι η πάθησή τους επήλθε τη μέρα που παρουσιάστηκαν στις επιτροπές!
Πρόκειται για κάτι εντελώς εξωφρενικό, καθώς, όπως εξηγεί η ΣΕΑΑΝ, πρόκειται για τυφλούς λόγω κληρονομικής πάθησης, που έχουν κάνει επαλειμμένα χειρουργεία, που έχουν αποφοιτήσει από τη σχολή τυφλών και έχουν εργαστεί ως τυφλοί τηλεφωνητές. Η ΣΕΑΑΝ χαρακτηρίζει τιμωρητικές τις αποφάσεις και τονίζει ότι με τον τρόπο αυτό τίθενται υπό αμφισβήτηση μια σειρά δικαιώματα που είχαν λόγω της αναπηρίας τους. «Για παράδειγμα, μπορεί να κληθούν να πληρώσουν φόρους για προηγούμενα χρόνια ενώ ως τυφλοί φοροαπαλλάσσονται», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Εξάλλου, όπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις ασκούνται τρομερές πιέσεις από τις εφορίες ανά την Ελλάδα, τους στέλνουν να ξαναπάρουν αποφάσεις ΚΕΠΑ, τους ταλαιπωρούν απίστευτα μέσα σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας. «Αρκετοί παραιτούνται από την ταλαιπωρία που βιώνουν και πληρώνουν ποσά για τα οποία κανονικά φοροαπαλλάσσονται», σημειώνει η ΣΕΑΑΝ.
Οι σχετικές αποφάσεις για τους τυφλούς εκδόθηκαν στις αρχές Ιούνη και είχαν προκαλέσει την αντίδραση των ίδιων των αναπήρων και της ΣΕΑΑΝ. Τότε η διευθύντρια των ΚΕΠΑ, Κυρ. Νιαρχάκου, είχε απαντήσει στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες με τη διαβεβαίωση πως οι αποφάσεις θα διορθωθούν. Ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Οπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, οι νέες αποφάσεις είναι ίδιες με τις προηγούμενες και παραπέμπουν τους τυφλούς σε νέα εξέταση από επιτροπή, για την οποία καλούνται να πληρώσουν παράβολο γύρω στα 50 ευρώ!
«Οι προκλήσεις ξεπερνάνε κάθε όριο», καταλήγει η ΣΕΑΑΝ και διεκδικεί να εκδοθούν άμεσα, με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της Διοίκησης του ΙΚΑ, οι διορθωτικές αποφάσεις «που να απεικονίζουν πραγματικά το ιστορικό της αναπηρίας των τυφλών συναδέλφων μας». Τις επόμενες μέρες θα γίνει παρέμβαση στα ΚΕΠΑ, ενώ καταγγελία θα σταλεί και στο υπουργείο Εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ