Γράφει ο Βασίλης Κρίτσας //
Ένα απλό περιστατικό ήρθε να αποκαλύψει τη γυμνή αλήθεια, ξεγυμνώνοντας τους ιθύνοντες του Facebook και την υποκρισία τους, σχετικά με την πολιτική δημοσιεύσεων στην πλατφόρμα του μέσου.
Την περασμένη βδομάδα, οι υπεύθυνοι της σελίδας αποφάσισαν να κατεβάσουν την ιστορική φωτογραφία από τον πόλεμο του Βιετνάμ, όπου ένα μικρό κορίτσι τρέχει γυμνό για να γλιτώσει από μία βόμβα ναπάλμ και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Και το έκαναν με το πρόσχημα πως προστατεύουν έτσι τα μέλη της κοινότητάς τους από μια εικόνα που περιέχει (παιδικό) γυμνό.
unnamed
Σκίτσο του Κάρλος Λατούφ, που σατιρίζει καυστικά την “ηθική” των υπεύθυνων της σελίδας
Η απόφαση αυτή προκάλεσε γενική κατακραυγή, ακόμα και από καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, ενώ επανέφερε στο προσκήνιο τη συζήτηση για τις αυθαιρεσίες του Facebook και τα κριτήρια που καθορίζουν την πολιτική δημοσιεύσεων. Κάτι που ανάγκασε τελικά τους ιθύνοντες να ανακαλέσουν την αρχική τους απόφαση και να επαναφέρουν τη φωτογραφία και το δικαίωμα χρήσης της στη σελίδα.
Στη σχετική ανακοίνωσή τους σημειώνουν πως “η ιστορική σημασία και η αξία της εικόνας υπερτερεί τελικά της αξίας της προστασίας που παρείχαν στους χρήστες, διαγράφοντάς την”.
Στην πραγματικότητα, η μόνη αξία που αναγνωρίζουν οι υπεύθυνοι της σελίδας είναι η (ανταλλακτική) αξία του χρήματος. Κι αυτό που φοβήθηκαν και τους έκανε να υποχωρήσουν ήταν οι μαζικές αντιδράσεις και το επικοινωνιακό κόστος. Όταν εκλείπει αυτό το τελευταίο, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να φανεί πού στέκονται οι δικές τους αξίες και ποιον κόσμο υπερασπίζονται.
Αλλά μια “γυμνή” φωτογραφία έδειξε την αλήθεια γυμνή, ξεγυμνώνοντας παράλληλα την υποκρισία τους.