3 Σεπ 2016

Κρίσιμες στιγμές ...


«Φέτος βρισκόμαστε σε μια καμπή και οι επόμενοι μήνες είναι οι πιο κρίσιμοι, γιατί ακριβώς θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε χτες ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εργοδοτικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ενόψει των εγκαινίων της ΔΕΘ. Τους κάλεσε, μάλιστα, να σταθούν σύμμαχοι της κυβέρνησης «σ' αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια για την ανάκαμψη και την παραγωγική ανασυγκρότηση», προβλέποντας ότι η «επόμενη μέρα» στην οικονομία είναι κοντά, «δεδομένου ότι έχουμε τους ερχόμενους πέντε μήνες που θα κρίνουν την εξέλιξη της συζήτησης για την απομείωση του χρέους».
Οι διαβεβαιώσεις του Αλ. Τσίπρα είναι πρώτα απ' όλα τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης ότι θα κάνει μέχρι τέλους τη δουλειά για το κεφάλαιο και για την πολυπόθητη ανάκαμψη της οικονομίας. Είναι όμως και μια προσπάθεια, μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπάσει ανοχή και συναίνεση από το λαό, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι οι θυσίες πιάνουν τόπο, ότι η οικονομία βγαίνει από το τούνελ και ότι η ευημερία είναι κοντά. Μόνο που καθόλου δεν πρωτοτυπεί ο Αλ. Τσίπρας. Σαν να διαβάζουν από το ίδιο εγχειρίδιο, ο τότε πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, έλεγε σε συνεδρίαση της Βουλής τον Οκτώβρη του 2014: «Είμαστε στην πιο κρίσιμη καμπή, η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και δεν θα επιτρέψουμε να ξανακυλήσει πίσω (...) Επιτέλους η οικονομία παίρνει μπροστά».
Τα ζόρια που έχει η οικονομία να ανακάμψει από τη βαθιά κρίση, τους προκαλούν πρόσθετες δυσκολίες να πείσουν για την «αναγκαιότητα» της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Την ώρα μάλιστα που, με σύμμαχο το κεφάλαιο, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τσακίσει ό,τι απέμεινε όρθιο από τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

TOP READ